Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Георгиев: Виждам настъплението на неофитите

Хората да не чакат да ги налегнат житейски проблеми, за да дойдат в храма

5
Григор и Мартин Георгиеви гостуваха в "На чаршията, в чата"
Снимка: Галина Стефанова

Виждам настъплението на неофитите към храмовете у нас. Този оптимизъм изрази кърджалиецът Мартин Георгиев, който години наред помага в служението на покойния отец Боян Саръев в храма „Св. Успение Богородично“ в кв. „Гледка“ в Кърджали. Заедно с двамата си синове – Григор на 9 години и Петър на 7 години, той беше ръкоположен в първа степен на свещеничество от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, заедно с други миряни в храма „Св. Успение Богородично“ в Хасково на Ивановден.

Пловдивският митрополит Николай ръкоположи миряни в първа степен на свещеничество

Мартин Георгиев е на 39 години. По професия е мебелист и мебелен бояджия. Цялото семейство – той, съпругата му Виктория, двамата им синове Григор и Петър и дъщеря им Александра, от години не пропускат църковна служба. „Оказа се в един момент, че няма човек, по стечение на обстоятелствата, който да му (на отец Саръев, б.р.) помага вътре в олтара. Беше изминал вече известен период. Отец Боян виждаше, че сме  редовни на църква със съпругата ми, тогава все още нямахме и дечица, и ме извика вътре в олтара. А когато свещеник благослови за християнина остава само да отговори с добре“, спомня си Мартин. По-късно взимат решение да преминат през тайнството на пострижението, задно с двете му момчета, за да бъде служението им в църквата напълно канонично.

Когато съм в храма се чувствам така, че съм в къщата на Господ и се моля за Него, за близките ми, за приятелите ми и за роднините ми и ми е приятно, защото, ако се молим, то Господ може да спаси и така да направи, че болестите да не идват при тези, които се молим,да не се разболеят“, споделя Григор.

В България има отлив на желаещи да стават свещеници, но това се дължи на целенасоченото отдалечаване от религията в минали години, смята Мартин.

„По последни мои данни, които надявам се да не са грешни, свещениците в България към настоящия момент са около 500, като 300 от тях са в Пловдивска епархия, тоест в нашия регион. Навсякъде има пустеещи храмове. Но проблемът е, че свещеничеството не е професия, то е призвание и човек трябва да усети това призвание, за да поеме този път. Ако го гледа като професия, губи се цялото духовно нещо и смисълът да се тръгва по тая пътека. А защо са толкова малко? Наследство. Наследство от един тежък режим, който за съжаление, си е свършил добре работата в България – да откъсне поколението на нашите родители от църквата. И сега остава на нашето поколение – 30- 40-годишните и надолу, тези, които не са били въцърковени, както моите деца са от малки, да се въцърковяваме самички, което е много труден, много труден начин да го направиш това нещо – изведнъж да се промениш на такава зряла възраст, да тръгнеш обратно на течението, което си свикнал да вървиш. И затова няма и хора в църквите, тъй като възрастните хора, за съжаление, си отиват, както е нормалният ход на нещата, а млади не идват. Не идват, защото не са запознати, дори като традиция го няма“, коментира Георгиев.


Не е песимист обаче. Напротив. В последните години наблюденията му сочат, че младите поколения все повече се обръщат към вярата. „Другото нещо, което виждам е точно това – самовъцърковяване или настъплението на неофитите. Неофит е нововъведен във вярата, който сега навлиза във вярата, в зряла възраст, не говорим като деца, а в зряла възраст, който човек сам се обръща. И това е нещо, което виждам, че много, много и мои връстници, лека-полека се обръщат и се въцърковяват дори и самички“, изразява надеждата си Мартин.

По думите му не са единични случаите, когато децата са тези, които завеждат родителите си в храма. Първоначално от любопитство те отиват на неделно училище, но постепенно увличат и родителите си и те се самовъцърковяват. „Така че пътищата към църквата са много, но не мисля, че е мода“, категоричен е иподяконът. Според него усърдието за редовно участие – всяка неделя, на всеки църковен празник, в службата, не би могло да е дълготрайно, ако не е осъзнато и вътрешна душевна потребност.


Инак ежедневието на семейството не се различава от това на средностатистическото у нас. „Помагаме на мама“, твърди Гришо, защото покрай трите деца тя има много ангажименти.

Според момчето няма негови връстници, които никога не са влизали в храма, но „ако има, щях да им кажа да влязат и да почувстват, че не е неприятно да седиш в църквата, а даже ти е хубаво и ти се иска да стоиш и пак да дойдеш другата неделя“. Не е далече от идеята един ден да стане свещеник и да води той службата, да учи хората да бъдат добри.

Посланието на Мартин пък е хората „да не чакат да се разболеят, за да идат на лекар. В медицината има нещо, наречено профилактичен преглед и всеки обяснява как профилактиката е най-добрият начин за лечение на болести. В духовен план, може да се каже, че е по същия начин – да не чакат да ги налегнат проблеми и житейски неволи, за да се обърнат към църквата. Да дойдат на профилактични прегледи. Всяка неделя сутрин от 8 часа, във всички храмове, в цялата страна, в които има служби. Не е задължително да се ходи в един храм“.

Целия разговор можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Милко Багдасаров: Притеснителни са процесите в ДПС

Провалът с гласуването на правителството беше донякъде очакван, но разцеплението, което се случи в парламентарната група на ДПС, е притеснително. Процесите на национално ниво пряко касаят и област Кърджали, където Движението е доминиращата политическа сила. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали областният лидер на БСП Милко..

публикувано на 04.07.24 в 18:18
Александър Симов

Александър Симов: Не сме стигнали дъното, защото то не съществува

"Политическата криза в България не започна през 2021 г. Още през 2009-та, когато ГЕРБ се появи, те бяха симптом, че в България нещо в традиционния политически модел скърца. Сега, толкова години по-късно, виждаме, че на практика дъното не съществува и свободното падане продължава." Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали народният представител..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Ангелина Костова

Лек ръст в резултатите от НВО на седмокласниците в област Кърджали

Лек ръст по български език и малко по-сериозен по математика сочат резултатите от националното външно оценяване (НВО) на седмокласниците от област Кърджали. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова. „Миналата година средният резултат, като точки, на регионално ниво е бил 44,36..

публикувано на 02.07.24 в 23:19

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11

Възраждат за нов живот киносалон в Малка Арда

В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..

публикувано на 25.06.24 в 10:45

В Старцево се проведе първи Еньовденски събор

В навечерието на Еньовден в Старцево отбелязаха първи Еньовденски събор. Еньовден е един необикновен празник. На този ден обичаят повелява да наберем свежи билки, защото според народните поверия тогава имат най-голяма сила. След набирането на билките, се сплитат венци, които момите пускат по течаща вода. За събора в местността "Равното" над Старцево..

публикувано на 24.06.24 в 15:50