Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Иванова и Аян Аптула са от специалните хора, които празнуват рожден ден веднъж на четири години

Да се родиш на 29 февруари

4
Снимка: Ани Петрова

Момиченце се роди в следобедните часове на 29 февруари 2024 г. в болницата в Кърджали. Малката Илай още не знае, че е една от специалните хора, които празнуват рожден ден на четири години. Но пък Аян Аптула от Кърджали тази година вече отбелязва първия си юбилей, а Гергана Иванова от Благоевград "влиза в пубертета" с нейните 13 рождени дни.
Аян Аптула казва, че е щастлив с датата 29 февруари. И нищо, че тя е веднъж на четири години: "Дълго чаканото нещо носи повече щастие, поне четири пъти повече щастие", смята той. 

За него празникът е на точната дата и не отбелязва рождения си ден, когато годината не е високосна. И си пожелава да отпразнува този ден поне още сто пъти. "Високосната година за мен е нещо специално, не само заради рождения ми ден, а и на високосна година ми се роди син. Сега пак на високосна година чакам второ дете, така че за мен това е някакъв вид късмет", каза Аян Аптула.

Аян Аптула

От специалните хора, родени на 29 февруари, е и Гергана Иванова. 

"Повечето хора, които са родени на тази дата, предпочитат да празнуват именно на нея. Може би предопределено е да празнуваме на четири години и не го чувстваме като празник нито на 28-ми февруари, нито на 1 март. Като че ли сърцето ми е тъжно в момент, в който видиш, че няма дата в календара, и обратно - когато видиш на високосна година, че там е твоята дата, като че ли сърцето и душата ти преливат от щастие, защото и ти имаш свой рожден ден. Това е загадъчното", коментира тя за Радио Кърджали.

Тя носи име на светец, тъй като навремето в болниците са задължавали родителите да дават на децата, родени на 29 февруари, имена на светци. Да има поне имен ден, "все пак да има какво да празнува детето", смее се Гергана Иванова.

Според нея датата е мистична, "крие се в календара всяка година. Може би и ние крием нещо в себе си, но пък хората, които познавам, които са родени на тази дата, носят добри души".

Гергана е журналист, снима документални, рекламни, научно-популярни филми и се занимава с интернет медия, новините в която са със 100 % положителен характер. Казва, че никога не се отказва от идеите си. "Когато има трудности осъзнавам, че това е поредното предизвикателство да стигнеш по-напред, да придобиеш мъдростта, която в крайна сметка се крие в трудността, защото колкото повече трудности си преодолял, толкова повече духовно си се развил като човек и като личност." И си пожелава българчетата по света да са здрави и да се върнат отново в България.

Гергана Иванова

Какво сочи статистиката за родените на 29 февруари?

През последните 88 години, родените на тази дата в Кърджали са 62-ма. От тях 32-ма са мъже, а 30 са жените.  Това съобщиха за Радио Кърджали от отдел „Гражданска администрация и обслужване на населението“ (ГРАОН) на общинската администрация. Рекорден брой бебета са проплакали на 29 февруари през 1988 г. - общо 12, от тях 7 са момчета, а 5 момичета.
През високосната 1976 г. също се отчита голям брой новородени - 8.
В близо 90-годишния период шест са годините, в които не е имало раждания на 29 февруари, а последните две високосни бебета в Кърджали са дошли на бял свят през 2016 г. 
В община Хасково на 29 февруари 2024 г. рожден ден празнуват 50 човека. Те са родени през последните 80 години. Мъжете са 31, а жените 19. 
През всички високосни години от 1944 година досега в Община Хасково са се раждали бебета на 29 февруари. Единствената година, когато в последния ден на февруари не е проплакало бебе, е 2016 г. 
Най-много бебета са проплакали през високосната 1984 г.- три момиченца и четири момченца. По едно бебенце се е раждало през 1964 г., 1972 г., 2000 г., 2004 г. и 2012 г. 
И още от позитивната статистика на днешния ден - Две двойки в Кърджали и други две в Хасково са избрали 29 февруари да създадат семейства и да сключат граждански брак, съобщиха от общинските администрации в двата града.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Милко Багдасаров: Притеснителни са процесите в ДПС

Провалът с гласуването на правителството беше донякъде очакван, но разцеплението, което се случи в парламентарната група на ДПС, е притеснително. Процесите на национално ниво пряко касаят и област Кърджали, където Движението е доминиращата политическа сила. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали областният лидер на БСП Милко..

публикувано на 04.07.24 в 18:18
Александър Симов

Александър Симов: Не сме стигнали дъното, защото то не съществува

"Политическата криза в България не започна през 2021 г. Още през 2009-та, когато ГЕРБ се появи, те бяха симптом, че в България нещо в традиционния политически модел скърца. Сега, толкова години по-късно, виждаме, че на практика дъното не съществува и свободното падане продължава." Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали народният представител..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Ангелина Костова

Лек ръст в резултатите от НВО на седмокласниците в област Кърджали

Лек ръст по български език и малко по-сериозен по математика сочат резултатите от националното външно оценяване (НВО) на седмокласниците от област Кърджали. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова. „Миналата година средният резултат, като точки, на регионално ниво е бил 44,36..

публикувано на 02.07.24 в 23:19

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11

Възраждат за нов живот киносалон в Малка Арда

В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..

публикувано на 25.06.24 в 10:45

В Старцево се проведе първи Еньовденски събор

В навечерието на Еньовден в Старцево отбелязаха първи Еньовденски събор. Еньовден е един необикновен празник. На този ден обичаят повелява да наберем свежи билки, защото според народните поверия тогава имат най-голяма сила. След набирането на билките, се сплитат венци, които момите пускат по течаща вода. За събора в местността "Равното" над Старцево..

публикувано на 24.06.24 в 15:50