Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Опенхаймер" грабна 7 награди "Оскар", "Клети създания" с 4 статуетки

Автор:

Филмът "Опенхаймер", разказващ историята на бащата на атомната бомба,  триумфира на наградите "Оскар" със 7 статуетки на 96-ата церемония по раздаването на най-престижните отличия в киното.

Голямата награда за най-добър филм беше връчена на "Опенхаймер" от легендарния Ал Пачино в типичния му леко шеговит стил.

Продукцията имаше 13 номинации и спечели 7 награди, сред които са също статуетките за най-добри актьори в главна и поддържаща роля - Килиън Мърфи и Робърт Дауни-младши, както и най-добър режисьор - Кристофър Нолън.

"Киното е на малко повече от сто години. Представете си да работите сто години в живописта или театъра?! Не знаем къде ще ни отведе това невероятно пътуване, но за мен е изключително важно, че според вас съм значима част от него".

Давайн Джой Рандолф спечели "Оскар" за най-добра поддържаща женска роля за изпълнението си на скърбящата майка Мери Ламб в драмата "Останалите".

"Клети създания" на Йоргос Латимос остана с четири награди, сред които и за главна женска роля на Ема Стоун за нейния рискован женски поглед към мита за Франкенщайн. Това е втори "Оскар" за Стоун и много развълнувано тя заяви:

"Наградата не е за мен, а за екипа, който се събра, за да създаде нещо по-велико от сбора на частите му. И това е най-хубавото на снимането на филми!".

Робърт Дауни-младши, Давайн Джой Рандолф, Ема Стоун и Килиън Мърфи/ЕПА/БГНЕС
Робърт Дауни-младши, Давайн Джой Рандолф, Ема Стоун и Килиън Мърфи/ЕПА/БГНЕС

Най-големият хит в боксофиса - "Барби", който имаше осем номинации спечели само една статуетка  за най-добра песен на Били Айлиш - What Was I Made For?". Но изпълнението на Райън Гослинг под акомпанимента на китариста Слаш обра овациите.

Филмът "20 дни в Мариупол", режисиран от украинския журналист Мстислав Чернов, спечели "Оскар" за най-добър документален филм. Лентата проследява обсадата на Мариупол през първите седмици на руската агресия в Украйна.

Обединеното кралство спечели първия си "Оскар" за най-добър международен филм с драмата за Аушвиц "Зона на интерес".


По публикацията работи: Божидар Събев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Мирослав Янчев

В края на този месец изтича срокът за подаване на заявления за добив на дърва за огрев в Златоград

В края на този месец изтича срокът за подаване на заявления за добив на дърва за огрев, напомня кметът на община Златоград Мирослав Янчев.  Домакинствата, които не са успели да подадат заявления за добив на дърва за огрев и не са включени в списъците за закупуване на дървесина от склад или стояща дървесина на корен, могат да подават заявления до Кмета..

публикувано на 21.08.24 в 16:18

В Златоград обсъждат публично изпълнението на бюджета на общината за отминалата година

Публичното обсъждане на отчета за изпълнението на бюджета на община Златоград за 2023 г. ще се проведе днес от 17 часа, в заседателната зала, на втория етаж в сградата на общинската администрация, съобщават от общината. То е организирано от кмета на Златоград и председателя на Общинския съвет в изпълнение на текстове от Закона за публичните финанси и..

публикувано на 21.08.24 в 16:12

Предстоят безплатните ехографски бъбречни прегледи на ученици от община Златоград

Безплатните ехографски бъбречни прегледи на ученици от 7 до 18-годишна възраст ще бъдат извършени през месеците септември и октомври тази година от проф. Полина Митева, специалист по педиатрия и детска нефрология с над 30 годишен професионален опит. Организатори на инициативата са Сдружение „Асоциация на родители на деца с бъбречни заболявания“, в..

публикувано на 21.08.24 в 15:52
Рая Назарян

Рая Назарян отказа да е служебен премиер

Председателят на 50-ото Народно събрание Рая Назарян категорично е отказала да заеме поста на служебен министър-председател, предаде NOVA като се позова на източници. Тя е провела телефонен разговор с президента Румен Радев и е потвърдила позицията си от началото на юли. В търсене на нов служебен премиер президентът Румен Радев продължава..

публикувано на 21.08.24 в 15:42

2000 лв. ще получи семейство с репродуктивни проблеми от община Смолян за инвитро процедури

2000 лв. за инвитро процедури ще получи семейство с репродуктивни проблеми от община Смолян след като Постоянната комисия Инвитро гласува средствата за финансово подпомагане. От представените пред комисията документи стана ясно, че фамилията отговаря на  изискванията от Правилника за финансово подпомагане на изследвания и процедури свързани с лечение на..

публикувано на 21.08.24 в 14:40

Заместник-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров също отказа да бъде служебен премиер

И заместник-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров отказа да бъде служебен премиер: "Трябва да отида да работя. Не е коректно да коментирам какво разговаряхме с президента. Вижте, аз съм експерт от сферата на контрола. На този етап не смятам, че съм подготвен за този пост. Само това мога да кажа. Нека да отида да работя. Последователен съм",..

публикувано на 21.08.24 в 14:32

780 първокласниците се очаква да бъдат записани през новата учебна година в училищата в Община Хасково

Броят на първокласниците, които се очаква да бъдат записани през новата учебна година в училищата в Община Хасково е 780. От тях 660 са първолаците, които ще прекрачат прага на училищата в град Хасково. До 13 септември продължава запълването на свободните места за първи клас. Общият брой на учениците в община Хасково, които ще се обучават през..

публикувано на 21.08.24 в 14:24