Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 3 000 мекици раздадоха за Деня Арифе в Момчилград


И тази година в Момчилград спазиха традицията и раздадоха  мекици за Деня Арифе. Инициативата вече е традиция и се провежда ден преди големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам. Над 3 000 мекици бяха раздаден. Те бяха приготвени по инициатива на общинската управа от местни кулинари.
"В Момчилград винаги сме казвали, че празниците са празници когато са споделени. Винаги през годините Рамазан Байрям, Курбан Байрам, Великден и Коледа са ни сплотявали и обединявали нашите съграждани. Както сега раздаваме мекици на Великден ще раздаваме козунаци и боядисани яйца", заяви кметът на община Момчилград Илкнур Кязим.
Мекиците за Арифе бяха раздадени на новоизградения градски пазар, за чието откриване беше проведен и фестивал на местните храни и производители "Вкусът на традициите". На сергиите местни производители от малки ферми и предприятия представиха свои продукти. Всеки можеше да опита и да си закупи млечни и местни продукти, мед, колбаси и други. 
"Местните храни и продукти са част от местната идентичност на хората. Това е начинът да се съхранят традициите. Целта, която си поставяме е да осъществим директна връзка между малките ферми и производители и потребителите", заяви Илкнур Кязим. Тя обясни, че е реализиран първия етап от обновения пазар на Момчилград. Проектът се осъществява по Програма за „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи“ и се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година. Дейностите включват модернизиране и обновяване на градския пазар чрез извършване на строително-монтажни работи на терена на пазара. Закупено е специализирано оборудване, необходимо за нормалното функциониране на пазара - сергии, контейнери тип павилиони и маси с пейки. Монтирано е видеонаблюдение като мярка срещу вандалски прояви, както и за сигурността на търговците и клиентите на тържището.
Предстои Община Момчилград да кандидатства за финансиране на втори етап на пазара, при който над сергиите ще бъде изградена покривна конструкция.
Денят Арифе и откриването на фестивала завърши с пъстър концерт на талантливи момчилградски деца, участващи в извънкласни форми.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Милко Багдасаров: Притеснителни са процесите в ДПС

Провалът с гласуването на правителството беше донякъде очакван, но разцеплението, което се случи в парламентарната група на ДПС, е притеснително. Процесите на национално ниво пряко касаят и област Кърджали, където Движението е доминиращата политическа сила. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали областният лидер на БСП Милко..

публикувано на 04.07.24 в 18:18
Александър Симов

Александър Симов: Не сме стигнали дъното, защото то не съществува

"Политическата криза в България не започна през 2021 г. Още през 2009-та, когато ГЕРБ се появи, те бяха симптом, че в България нещо в традиционния политически модел скърца. Сега, толкова години по-късно, виждаме, че на практика дъното не съществува и свободното падане продължава." Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали народният представител..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Ангелина Костова

Лек ръст в резултатите от НВО на седмокласниците в област Кърджали

Лек ръст по български език и малко по-сериозен по математика сочат резултатите от националното външно оценяване (НВО) на седмокласниците от област Кърджали. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова. „Миналата година средният резултат, като точки, на регионално ниво е бил 44,36..

публикувано на 02.07.24 в 23:19

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11

Възраждат за нов живот киносалон в Малка Арда

В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..

публикувано на 25.06.24 в 10:45

В Старцево се проведе първи Еньовденски събор

В навечерието на Еньовден в Старцево отбелязаха първи Еньовденски събор. Еньовден е един необикновен празник. На този ден обичаят повелява да наберем свежи билки, защото според народните поверия тогава имат най-голяма сила. След набирането на билките, се сплитат венци, които момите пускат по течаща вода. За събора в местността "Равното" над Старцево..

публикувано на 24.06.24 в 15:50