Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ресми Мурад: Номинирахме над 40 души за кандидати за народни представители

И ДПС Кърджали номинира Елена Йончева за евродепутат

На разширеното заседание на областния съвет на ДПС са обсъдени над 40 предложения за кандидат народни представители за следващото НС. 

Областният лидер на партията Ресми Мурад, съобщи още, че е излъчен и списък от 17 кандидатури за представители на България в Европейския парламент. 

Сред тях е и кандидатурата на досегашния евродепутат от БСП Елена Йончева.

"ДПС е отворена партия. Ние се стремим към разширяване на нашата челнска маса и подобряване на изборните ни резултати. От друга страна г-жа Елена Йончева е един доказан професионалист и изключително популярна личност и като журналист и като евродепутат", аргументира номинацията на Йончева Ресми Мурад.

За кандидити за депутати в българското Народно събрание са били предложени над 40 имена, но някои от тях са си направили самоотвод.

"Това са предимно заместник-кемтове от ДПС, общински служители, както и хора от частния бизнес. Те са преценили за себе си, че в момента нямат възможност да съчетават сегашните си ангажименти с тези на народен представител", поясни Ресми Мурад.

Имало е няколко местни имена, които са си направили самоотвод и като кандидти за Европарламента.

Областният лидер на ДПС предпочете да не споменава имената, на тези които са си направлии самоотвод, но подчерта, че причините са били сериозни и уважителни.

За евродепутати сред 17-те имена са тези на съпредседателите Делян Пеевски и Джавдет Чакъров, както и на сегашните евродепутати Илхан Кючук, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели и т.н.

От област Кърджали за листата за евровота са номинирани Сезгин Бекир, Хасан Азис, Юсуф Налбант и други.

Цялото интервю на Галина Стефанова с Ресми Мурад може да чуете в прикачения файл:






По публикацията работи: Божидар Събев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хасково обявява конкурс „Народни будители” 2024

Община Хасково и Младежки център Хасково обявяват национален конкурс "Народни будители" 2024г. Конкурсът е посветен на Деня на народните будители - 1 ноември.  Право на участие в него имат ученици от 5 до 12 клас. Те са разпределени в две възрастови групи: 5 - 7 клас и 8 - 12 клас. Категориите, в които участниците могат да се включат са:..

публикувано на 02.10.24 в 15:26

Хванаха столичанин и родопчанин с кокаин и марихуана

По време на специализирана операция срещу употребата и разпространението на наркотици, вчера са задържани двама души в Смолян. Около 16:00 часа на бул. "България" е спрян автомобил "Фолксваген Туран", управляван от 35-годишен софиянец. При направен тест за наркотични вещества е дадена положителна проба на кокаин. Малко по-късно на ул. "Бяло море" е..

публикувано на 02.10.24 в 13:27

Валута за близо 265 хиляди лв. задържаха на "капитан Андреево"

Недекларирана валута за 264 747 лева задържаха митническите служители на "Капитан Андреево" при две проверки. При единия от случаите в товарен автомобил с турска регистрация, пътуващ от Германия през България за Турция, във фабрична кухина са открити 100 000 евро. Във втория случай - при проверка на автобус, пътуващ от Румъния за Турция са открити..

публикувано на 02.10.24 в 11:19

Близо 31 хиляди българи ще гласуват в чужбина на парламентарния вот

30 688 наши сънародници са с потвърдени заявления за гласуване извън страната за вота на 27 октомври. Те ще бъдат вписани в избирателните списъци по места, като в секциите зад граница ще могат да гласуват и неподали заявление, но ще попълват на място декларация. Срокът за подаване на заявления изтече в полунощ, а техният брой има значение за това..

публикувано на 02.10.24 в 11:00

Печатницата на БНБ ще изработи бюлетините за изборите на 27 октомври

ЦИК обяви обществената поръчка за изработката и доставката на хартиените бюлетини и за ролките - специализирана хартия за машините за гласуване, за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври.  Печатницата на БНБ, която по закон изпълнява дейностите, ще отпечата 6 хиляди и 800 бюлетини за страната и чужбина, с единична цена от 26 стотинки за бройка и..

публикувано на 02.10.24 в 10:56

ЦИК демонстрира гласуването с машина и показа бюлетината за вота

Централна избирателна комисия (ЦИК) демонстрира днес гласуването с машина и показа бюлетината за вота на 27 октомври. ЦИК показва бюлетината за вота, правят и демонстрация на машинното гласуване Демонстрацията бе направена от заместник-председателя и говорител на ЦИК Росица Матева по време на редовния брифинг на Комисията във връзка с..

публикувано на 01.10.24 в 17:00

Близо 1 млн. лв. източени от измамната схема в театрите на Разград и Смолян

Почти един милион лева (937 889) са откраднатите от Разградския филхармоничен театър пари, отклонени от група съучастници, за която се предполага че е ръководена от директора на театър Левон Манукян. Той и още трима пряко замесени бяха арестувани преди няколко дни в Пловдив.  Самият Манукян снощи бе предложен за освобождаване под парична гаранция от 50..

публикувано на 01.10.24 в 14:16