Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

48 паралелки ще приемат ученици след 7 клас в област Кърджали


Утвърден е вече план-приемът за учениците след завършено основно облазование за 2024-2025 учебна година за област Кърджали. Кандидат-гимназистите ще се борят за приемане в 48 паралелки в училища в цялата област. Това съобщи началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова:

"...От общо 48 паралелки след завършено основно образование имаме 43.5 парарелки дневна форма на обучение и 4.5 паралелки дуална форма на оббучение. Тези половинки са, защото имаме в някои професионални гимназии една паралелка, в която половинката е дневна форма, а другата половинка е дуална форма на обучение. А спецификата на дуалната форма е, че дава възможност за по-малък брой прием на ученици, което се свързва с подписването на договори с работодатели."

Заповедта е качена на сайта на Регионалното управление по образованието в Кърджали и е изпратена до всички директори на училища, които са задължени да я публикуват на училищните интернет-страници, уточни Ангелина Костова. Тя допълни, че към нея има таблица, в която е описано всичко, което е необходимо да знаят ученици и родители за кандидатстването след 7 клас - брой паралелки, брой специалности, училища, осъществяващи план-прием, балообразуващи предмети и т.н.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

108 ученици се явиха на матура по БЕЛ в област Кърджали

От допуснати 141 на държавен зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература, който се проведе в четвъртък, са се явили 108 ученици, каза за Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образование Ангелина Костова. Най-много от тях, 75, са държали изпит в град Кърджали. Матурата протече спокойно, не са..

публикувано на 22.08.24 в 17:41

Кърджали ще организира национален турнир по плажен волейбол за юноши и за девойки

В рамките на два дни Кърджали ще посрещне юноши и девойки от страната в Национален турнир по плажен волейбол за купа "Емона". Това каза за БТА председателят на комисията по плажен волейбол при Българската федерация по волейбол - Милко Багдасаров. Той уточни, че право на участие имат родените след 1 януари 2008 година. Крайният срок за записване е 25..

публикувано на 22.08.24 в 15:52

Aкo дo понеделник има кабинет, отиваме на избори на 27 октомври

Изборите ще са на 27 октомври, ако избраният за служебен премиер Димитър Главчев успее да състави нов служебен кабинет. Това обяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Главчев. "Няма от какво да се срамувам от работата на правителството, на което все още съм служебен премиер", каза Главчев.  Радев даде срок до понеделник на Димитър..

публикувано на 22.08.24 в 13:39

В Смолян не събират такси за разширението на Синята зона на този етап

Община Смолян към момента не събира такси за новото разширение на Синята зона. Това заяви за радио Кърджали заместник - кметът на общината Марин Захариев. За края на месец август е предвидено обществено обсъждане на разширението на платената зона в града. След това предстои да се приеме решението, уточни Захариев. Според него кметът на..

публикувано на 22.08.24 в 12:37
Димитър Главчев

Президентът посочи Димитър Главчев за служебен премиер

Настоящият служебен премиер Димитър Главчев ще остане на поста. Това е решението на президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В 12:00 часа държавният глава ще приеме Главчев в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство. Вчера Радев проведе разговори с..

публикувано на 22.08.24 в 11:25

33-годишен водач блъсна дете на булевард в Кърджали

Около 15,30 часа вчера на булевард в Кърджали 33-годишен водач на „Форд“ ударил 7-годишно дете.   Пострадалото момче е било транспортирано за преглед в Спешното приемно отделение в болницата, където установили фрактура на ходилото. Дежурна оперативна група от РУ – Кърджали е извършила оглед на мястото на произшествието. Образувано е досъдебно..

публикувано на 22.08.24 в 10:10
Стоян Мавродиев

Стоян Мавродиев е обявен за национално издирване

Бившият директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев е обявен за национално издирване, научи "Хоризонт" от източници от прокурататурата . Той е един от тримата обвиняеми по аферата с необезпечения кредит от 150 милионала лева, който през 2019 година банката отпуска на фирма, свързана с Румен Гайтански - Вълка. Самият бизнесмен е в ареста с..

публикувано на 22.08.24 в 10:01