Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светулките зад решетките на алкохола



Първият си роман, посветен на истински истории за алкохолици представи в Регионалната библиотека "Никола Йонков Вапцаров" журналистът Мира Добрева.
Пред пълна аудитория тя обясни, че този роман едва не я убил, защото тя се е срастнала с историята, както и че през цялото време е писала от първо лице. Срещите й с хора, в това число прототипът на една от героините също са били доста рискови и изтощителни, част от тях в безрадостна атмосфера на психиатрична клиника. В една от тях телевизионната водеща е била навън, в мразовит парк, където се срещнала с героинята си, за да не я провокира да пие в хода на дългите и разсъбличащи разговори:
Първоначално Мира не е искала да издаде романа, а само да го напише. Принуждават я позитивните отзиви за книгата, когато тя още е анонимна, а впоследствие се оказва дълго време на първо място в книжарниците, след "Времеубежище" на Георги Господинов и книга на Маркес. Ето как  авторката обясни необходимостта да опише сюжета:

Мира Добрева обясни и как се е свързала с редактора си -  Владимир Зарев, по чиито романи е сниман хитовия сериал "Дървото на живота". 


Младо момиче, което е злоупотребявало с алкохола зададе въпрос към журналистката:

А ето и отговорът на телевизионната водеща:

В сърцата на зависимите не живее Бог, смята Добрева.

Последваха въпроси, свързани с книгата на Мира Добрева "Столетниците - благословия или орисия":

Мира Добрева допълни, че има покана от БАН да обясни нейната формула за бистрия ум на някои столетници. От 359 столетника телевизионната водеща е интервюирала половината, а осем са двойките дълголетници, с които е разговаряла. Натрупала е достатъчно отговори на един и същ въпрос, засягаща ясната мисъл на столетниците, в сравнение с други, които "изветряват" още на младини. Телевизионната водеща сподели още, че се възхищава на красиви умове, затова и се е свързала със столетниците и това й е отнело 14 години работа.
А има ли нещо общо между столетниците и алкохолиците:
По темата работих, аз, Радка Петкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Милко Багдасаров: Притеснителни са процесите в ДПС

Провалът с гласуването на правителството беше донякъде очакван, но разцеплението, което се случи в парламентарната група на ДПС, е притеснително. Процесите на национално ниво пряко касаят и област Кърджали, където Движението е доминиращата политическа сила. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали областният лидер на БСП Милко..

публикувано на 04.07.24 в 18:18
Александър Симов

Александър Симов: Не сме стигнали дъното, защото то не съществува

"Политическата криза в България не започна през 2021 г. Още през 2009-та, когато ГЕРБ се появи, те бяха симптом, че в България нещо в традиционния политически модел скърца. Сега, толкова години по-късно, виждаме, че на практика дъното не съществува и свободното падане продължава." Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали народният представител..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Ангелина Костова

Лек ръст в резултатите от НВО на седмокласниците в област Кърджали

Лек ръст по български език и малко по-сериозен по математика сочат резултатите от националното външно оценяване (НВО) на седмокласниците от област Кърджали. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова. „Миналата година средният резултат, като точки, на регионално ниво е бил 44,36..

публикувано на 02.07.24 в 23:19

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11

Възраждат за нов живот киносалон в Малка Арда

В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..

публикувано на 25.06.24 в 10:45

В Старцево се проведе първи Еньовденски събор

В навечерието на Еньовден в Старцево отбелязаха първи Еньовденски събор. Еньовден е един необикновен празник. На този ден обичаят повелява да наберем свежи билки, защото според народните поверия тогава имат най-голяма сила. След набирането на билките, се сплитат венци, които момите пускат по течаща вода. За събора в местността "Равното" над Старцево..

публикувано на 24.06.24 в 15:50