Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Гостите на празника вкусиха традиционни местни деликатеси от царевица

Качамак по вековна рецепта готвиха в Шумнатица (видео)

Предстои възстановяването на още една воденица в граничното село

| Репортаж
5
Снимка: Георги Аргиров

Стотици жители и гости на кирковското село Шумнатица се стекоха на селския мегдан на 1 юни за Празника на качамака. Той се превърна в традиция и жители и гости на селото за поредна година се събраха, "за да почетат зърнената култура, дошла по нашите земи от далечно Мексико и превърнала се не само в основен земеделски продукт за българина, но и в запазена марка на Кирковския регион".

Празникът започна с шествие от римския мост в центъра на селото към трибуната, поведено от кмета на общината Шинаси Сюлейман, кмета на с. Шумнатица Ваньо Трендафилов, народния певец Николай Славеев и гайдарски оркестър „Войводите“.

Още от ранни зори работеше и първата възстановена воденица в селото. Там любопитните можеха да видят как точно царевичните зърна се превръщат в брашното, от което се приготвя вкусния качамак. Мелничарят Венцислав Ханков показа процеса на мелене. Той разкри, че за хубавия качамак е нужно по-ситно смляно брашно. От рано сутринта туристи бяха дошли специално в Шумнатица, за да видят атракцията,  правеха си снимки и споделяха в социалните мрежи.


Местната майсторка на качамака  Шинка Пехливанова, която е родом от съседното село Априлци, но вече от 45 години живее в Шумнатица, разкри тайните за приготвянето на родопската вкусотия. Майсторлъкът имала по наследство от дядо си Юсеин, бащата на майка ѝ, който правел най-вкусния качамак в околността. 


Слагаш водата в тенджерата. Като заври, слагаш брашно. Подравняваш. Правиш дупки с точилката. Седем или девет дупки правиш. Така е по традиция. И в дупките слагаш сол. Трябва да прецениш колко сол да сложиш. После, като заври, две-три минути трябва да ври с дупките. Пробваш водата. Като започне водата да става малко гъста, сваляш тенджерата. Почваш да бъркаш с точилката. Напитяваш (правиш като питка, б.а.) с дървената лъжица. Слепваш отгоре. Слагаш пак малко на котлона да навдигне качамака. Като навдигне, сваляш го от огъня и почваш да го слагаш в тарелки или в тава с дървена лъжица, на топки. С дървена лъжица се прави, защото по-малко полепва. Има много тънкости, разкри майсторката.


На мегдана се завъртяха кръшни хора, а междувременно кметовете Шинаси Сюлейман и Ваньо Трендафилов, както и заместник-кметът на община Кирково Валя Димитрова, раздадоха стотици самуни царевичен хляб. Народът се струпа и там, където пък майсторите на качамак раздадоха над 1200 порции от местния деликатес, овкусен с месо и сирене.

Шинаси Сюлейман каза, че скоро предстои да бъде реставрирана и да заработи още една от водениците в селото. Той не скри задоволството си, че празникът, станал вече традиционен, привлича гости и извън селото.


Главните виновници за това да се случи празника Ваньо Трендафилов и Валери Гюдюлев също бяха доволни.

Повече подробности можете да чуете в прикачения звуков файл, както и да видите във видеото в YouTube. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

НС прие промени в бюджета, свързани с Инвестиционната програма за общински проекти

Народното събрание окончателно одобри измененията в държавния бюджет, свързани с разширената Инвестиционна програма за общински проекти. Общата максимална стойност на разходите за тази година е над 1,6 милиарда лева, а подадените проекти са за над 3 милиарда лева. Опозицията изрази опасения, че ще се стигне до плащане приоритетно..

публикувано на 23.07.25 в 12:56

МС днес няма да разгледа създаването на "Магазин за хората"

Точката за създаването на "Магазин за хората", като държавно търговско дружество е оттеглена от министъра на земеделието от дневният ред на днешното правителствено заседание. По-късно ще стане ясно по каква причина. Идеята бе "Магазин за хората" да е под шапката на земеделското министерство, а в търговските обекти стоките и..

публикувано на 23.07.25 в 08:43

Единственият Музей на тютюна в България се намира в Ардино

В сърцето на Родопите, в град Ардино, се намира единственият по рода си Музей на тютюна в България. Той е разположен на втория етаж в сградата на Общинския музей. Музейната експозиция, носеща името „Тютюнопроизводство и манипулация на тютюн в Ардинско“, проследява целия път на тютюна – от обработката на земята и засяването на семената, през създаването..

публикувано на 22.07.25 в 16:00

Температурите в Гърция ще достигнат 45°

Гръцките власти издадоха предупреждение за днес за температури до 45 градуса. Увеличиха броя на дежурните болници. От 40 градуса вчера днес се очакват 45 градуса на много места в страната. Дори през нощта температурите не се очаква да спаднат под 30 градуса. Гражданска защита изпраща съобщение по мобилните телефони на туристите за риск от високите..

публикувано на 22.07.25 в 14:00

До 2000 лева на ден може да изкара опитен събирач на трюфели в Родопите

До 2000 лева дневно може да изкара опитен събирач на трюфели в Родопите, съобщи Емин Еминчауш от село Паничково, община Черноочене. Въпреки тежката суша, която тази година почти унищожи реколтата от традиционни гъби като манатарки и пачи крак, черният трюфел се среща в изобилие и е с много добро качество. Според Еминчауш, изкупната цена на черния..

публикувано на 22.07.25 в 11:58
Снимката е илюстративна

Два пожара в Смолянско, предизвикани от мълнии

Два пожара възникнаха днес на територията на Смолянска област, като по първоначална информация причината за тях са мълнии, паднали по време на гръмотевични бури. Това съобщи комисар Чавдар Кичуков, директор на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Смолян. „Към момента имаме два действащи пожара на територията на..

публикувано на 21.07.25 в 17:10

Безплатни изследвания за хепатит B и C в Кърджалийско

От днес в страната започва национална кампания за безплатни и анонимни изследвания за хепатит B и C, организирана от регионалните здравни инспекции. Тестването не изисква предварителна подготовка или хранителен режим. В Кърджалийска област инициативата стартира седмица по-рано и ще продължи до 28 юли – Световния ден за борба с хепатита. „Смятам, че е..

публикувано на 21.07.25 в 16:15