Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избират новия български патриарх (Обновена)

| обновено на 30.06.24 в 12:01
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.
Снимка: БГНЕС

На балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил ще бъде избран новият български патриарх, показа преброяването на бюлетините на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор в София, предаде БТА.

Резултатите от гласуването съобщи наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, и обяви, че ще има втори тур.

На първото гласуване за Врачанския митрополит Григорий са гласували 64-има делегати. Видинският митрополит Даниил е получил 51 гласа. Ловчанският митрополит Гавриил е бил подкрепен от 19 делегати. Има и четири недействителни бюлетини. В Събора участват 138 делегати.


 Патриаршеският църковен събор днес трябва да избере новия водач на Българската православна църква.

Претенденти за поста бяха трима митрополити - Григорий, Даниил и Гавриил.

Патриаршеският избирателен църковен събор започна с неделна литургия в Синодалния параклис, отслужена от архимандрит Евтимий – духовен надзорник на Софийска епархия. След проверка на присъстващите делегати, наместник-председателят на Светия Синод Врачанският митрополит Григорий поведе участниците в Събора към Българската академия на науките, където се проведе официалното откриване на Събора:

"Обявявам 4-тия Патриаршески избирателен църковен събор за открит".

Патриаршеският избирателен църковен събор беше официално открит в Академичната зала на Българската академия на науките. Членовете на Събора отново са в Синодалната палата, където започва гласуването. Изборът е таен и ще продължи 3 часа. Според устава на БПЦ за избран за патриарх се приема "този, който получи две трети от всичките 140 души", обясни митрополит Киприан – говорител на Светия Синод.

Очаква се името на новия патриарх да стане известно в 14,30 ч., след което в храма "Свети Александър Невски" в присъствието на Вселенския патриарх Вартоломей и на представители на поместни православни църкви. 

На церемонията ще присъстват и президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

В 18 часа държавният глава и новия български патриарх ще се включат в церемония по полагане на венец пред паметника на Незнайния воин.

Три часа ще продължи гласуването за нов български патриарх. 138 делегати ще избират един от тримата претенденти: Врачанският митрополит Григорий, Видинският Даниил и Ловчанският Гавриил.


По публикацията работи: Гинка Динчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Протест в с. Дрангово, общ. Кирково.

Жители на Дрангово излязоха на протест, за да запазят училището

В навечерието на 100-годишнината от отваряне на първото светско училище в кирковското село Дрангово над 50 жители излязоха на протест пред ОУ "Васил Левски" в центъра на селото. Дранговчани протестират решението на общински съвет Кирково за закриване на школото. Хората от селото казват, че ако решението не се отмени ще предприемат по мащабни протести...

публикувано на 02.07.24 в 18:24

Какво се случва в ДПС?

"Чистка е за тези, които са свикнали с начина на работа в партията, а ново начало - за почетния председател Ахмед Доган", каза журналистът Тайфур Хюсеин за процесите в ДПС. След изборите бяха отстранени знакови лица от ДПС – Рамадан Аталай, Фелиз  Хюсменова и др. Организации се възпротивиха и изпратиха писмо до Ахмед Доган с призива да се намеси в..

публикувано на 02.07.24 в 17:20

КЕВР окончателно определя цените на тока за бита, парното и топлата вода

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме днес окончателното си решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода.  Очаква се минимално поскъпване с около процент и половина на електроенергията и поевтиняване с около 8 процента и половина на топлоенергията. Цените ще влязат в сила от утре и ще важат за..

публикувано на 30.06.24 в 10:16

Интензивен трафик на "Маказа", както и на другите пунктове с Гърция и Румъния

Към 9.30 часа опашката в посока Гърция на ГКПП "Маказа" е над 2.5 километра. В посока България движението е спокойно. Интензивен е трафикът на изход на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове с Румъния и с Гърция, съобщиха от Главната дирекция "Гранична полиция" - МВР. На границата с Румъния трафикът е интензивен на изход за..

публикувано на 30.06.24 в 09:36
Офис на НАП, Кърджали

Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки

Учениците, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигурителни вноски. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение. Това напомни в ефира на Радио Кърджали Нериман Сали, директор на офиса в Кърджали на..

публикувано на 28.06.24 в 17:16

Традиционният събор в Конуш ще е с благотворителна цел

Хасковското село Конуш ще отбележи селищния си събор в събота, 29 юни. Празникът на селото ще започне с футболен турнир с благотворителна кауза -  "Да помогнем на малката Никол". 8-годишното момиченце от Хасково се бори с тежко заболяване.  Кметът на Конуш Златко Латунов уточни, че турнирът ще е разделен на две части - за деца до 16 години и за..

публикувано на 28.06.24 в 15:51

70 деца се учиха на пътна безопасност в Кърджали

Възпитаници на детските градини „Чайка“ и „Мир“ в Кърджали бяха обучени днес от пътни полицаи на основни правила за  безопасно движение на специално оборудвана площадка в двора на ОУ „Св. Климент Охридски“. Проявата е съвместна на сектор „Пътна полиция“ в ОДМВР-Кърджали, Община Кърджали и Областно пътно управление по повод 29 юни – Национален..

публикувано на 28.06.24 в 13:09