Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисар Заимов: Обстановката е силно пожароопасна, граничи с екстремалната

Забранено е паленето на огън на открито по какъвто и да е повод в пожароопасния сезон

| Интервю
Комисар Сергей Заимов

Повишена е пожарната обстановка. Кодовете за високи температури са в жълто. Кодовете за нивата на пожароопасност граничат с нивата на екстремален, обстановката е пожароопасна. С повече от 50 на сто е ръстът на пожарите в опасния сезон в сравнение с миналата година. Най-много са тези, възникнали в жилищни имоти, а най-малко тези – в горски фонд. Със закон е забранено паленето на стърнища. Това коментира пред Радио Кърджали комисар Сергей Заимов, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Кърджали.

От началото на тази година до момента са регистрирани 371 произшествия, като 177 от тях са пожари, съобщи комисар Заимов.

На 1 април със заповед на областния управител беше обявено началото на пожароопасния сезон в горите.

От началото на месец април до началото на юли са горели 87 пожара, при 21 от които има материални загуби. „За сравнение за същия период на миналата година са регистрирани 53 пожара, при 24 от които с нанесени материални щети. Видно от сравнението през настоящия пожароопасен сезон към днешна дата, регистрираните пожари са с 64 % повече“, посочи директорът на РД ПБЗН.

Повече са пожарите в т. нар. жилищно стопанство, малко след тях са тези в селското стопанство, горският фонд е по-назад в класацията, сочи статистиката.

Данните за щетите показват, че пожари са унищожили покривна конструкция – 912 кв.м. (за 2023 г. – 226 кв.м.); фураж 11 т. (за 2023 г. – 1 т.); окосен фураж – 30 дка; леки автомобили – 8 бр. (за 2023 г. – 4 бр.); мебели, бяла и черна техника – 21 единици (за 2023 г. – 23 единици); горска постеля, сухи треви и храсти -  повече от 1200 дка.

„При установяване на авторите за възникване на пожари спрямо същите се прилага административно-наказателна мярка по Закона за МВР, като санкцията може да е от 200 до 2000 лв., стига деянието да не представлява състав на престъпление“, уточни комисар Заимов.

Той припомни някои от най-важните правила в пожароопасния сезон:

- Не изхвърляйте неизгасени кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда – правило особено нарушавано от движещи се по пътищата леки автомобили;

- Паленето на огън в гората и на 100 м от нея е забранено през пожароопасния сезон;

- Недопустимо е паленето на огън при наличие на силен вятър в личните дворове и селскостопански имоти независимо от целта. Огънят може да разнесе искри и горящи частици на големи разстояния, без да имате възможност за навременна реакция;

- Не палете огън на открито при обявени кодове за високи температури и повишен индекс на пожароопасност;

- Разчистването на пасища, сухи клони и отпадъци в горски участъци трябва да става чрез събиране, окосяване и извозването им на определените за това места. Забранено е унищожаването им на място чрез изгаряне. За почистването на дворни, вилни и селскостопански имоти се спазват същите правила;

- Абсолютно е забранено паленето на стърнищата;

Комисар Сергей Заимов посочи действията, които трябва да бъдат извършени при възникване на пожар на открито:

- Необходимо е бързо да оцените обстановката - да се ориентирате за мястото на възникване на пожара, посоката на придвижване на горенето и скоростта на разпространение;

- При опасност от бързо усложняване да потърсите безопасен път за напускане района на пожара в посока обратна на вятъра или покрай водни басейни, реки и потоци;

- След като избегнете първоначалната опасност, по най-бързия начин да подадете съобщение за пожара на тел. 112, в близка хижа, туристически пункт, кметство на населеното място;

- Ако имате информация за хора, пребиваващи в близост до огнището на запалване, от вашето навременно и точно съобщение зависи техният живот;

- Ако запалването е в начална фаза, може да го потушите с вода, пръст, пясък и тупалки от зелени клони;

Повече подробности можете да чуете в интервюто в звуковия файл.

По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
На мястото на двете дървета на общинския тротоар пред имота на ул.

Няма разрешителни за отсечените три дървета на ул. "Брацигово" в кв. "Студен кладенец", твърди слушател

Три дървета са отсечени от строителна фирма на ул. "Брацигово" в кв. "Студен кладенец" в Кърджали, сигнализира нашият слушател Димитър Димитров, който живее там. Според него това е станало без необходимите разрешителни от страна на община Кърджали.  И трите дървета са на възраст над 50 години и са можели да бъдат запазени. Две от тях са общинска..

публикувано на 16.08.24 в 18:00
Ресми Мурад

Съдбата на ДПС ще се решава след президентския указ за вота

Централният съвет на „Движението за права и свободи“ ще заседава след като президентът Румен Радев подпише указа с датата на предсрочните избори. Това каза в ефира на Радио Кърджали областният председател на партията Ресми Мурад. Актуалната политическа ситуация в страната е била във фокуса на разговорите на Областния съвет на ДПС и..

публикувано на 12.08.24 в 16:50
Мухарем Алиосман

Пророчество на 3 века вещае България да стане пустиня

Пророчество на повече от 300 години вещае превръщането на южните Балкани в пустиня заради температурни катаклизми и засушаване. Предсказанието се свързва с гръцки светец и се разпространява сред мюсюлманите - алиани в Източните Родопи , където в последните години десетки села страдат от липса на питейна вода. За повече от 30 милиона години Източните..

публикувано на 07.08.24 в 11:21

Президентът Първанов: Успешна коалиция не се създава от днес за утре, трябва да се извърви път

Успешна коалиция не се създава от днес за утре, трябва да се извърви дълъг път. ДПС е нужно за политическата стабилност в страната. Обединението в ляво категорично ще се случи с инициативността и новите идеи на младите, опирайки се на опита на по-възрастните. Това са част от акцентите в интервюто, дадено специално за Радио Кърджали от президента..

публикувано на 02.08.24 в 15:01

Милан Миланов: Бузлуджа даде новото начало на левицата

Социалистите казват, че тази година на Бузлуджа се обърнали отново към идеите и принципите, към смисъла, който е събрал предшествениците на историческата поляна. Но идеята за обединението на левицата предизвика много страсти, противоречиви коментари, откровени интриги и разбира се, силно одобрение. Общественикът и привърженик на..

публикувано на 31.07.24 в 16:08

Александър Симов: БСП затваря всички фронтове срещу левите партии

Социалистите от цялата страна се събраха на историческата поляна под връх Бузлуджа за страната Национален събор на левицата, където БСП отбелязва 133 години организирано социалистическо движение у нас. Знакови фигури от лявото пространство и хилядите симпатизан участваха в националния политически митинг. В навечерието на събора..

публикувано на 29.07.24 в 12:34