Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци облагородиха двора на църквата "Св. пророк Илия" в Опълченско

Църквата в Опълченско ще посрещне гости за храмовия си празник на Илинден

Преди 5 месеца членове на спортно-интелектуален клуб “Ахридос” - Кърджали решават да се заемат с каузата по облагородяване двора на църквата “Свети пророк Илия” в кърджалийското село Опълченско. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да убеди другите членове от клуба да се включат в кампанията.

“Трагичен беше повода по който се роди идеята за тази кампания. Ние от спортно-интелектуален клуб “Ахридос” загубихме 11 души по време на ковидгодините. Затова решихме да се върнем по-сериозно към вярата и да оставим неща в нашия град в прослава на Свети пророк Илия”, разказва Елена. 

Елена Топалова

Тя отправя и призив за помощ в социалните мрежи към обществеността на Кърджали, всеки който желае да се включи. Отзовават се доброволци и фирми.

Фирми даряват инструменти и строителни материали, а хората се заемат с работата. Почистени са храсти, бурени, камъни и боклуци. Направени са алеи, засадени са цветя и дървесна растителност дарена от “Гората. Бг” и Държавно горско стопанство Кърджали.  

Текат последни приготовления преди храмовия празник на църквата “Свети пророк Илия”. Елена иска да приключат с работата до 20 юли, когато ще отбележат празника с празнична литургия и водосвет за здраве, курбан и фолклорна програма. Участие ще вземат самодейците от НЧ “Родопски фар - 1938” - Кърджали и танцова група при клуб “Ахридос”.

75-годишната Мария Кирева родом от от с. Опълченско, която държи ключа за храма, гледа как двора се разкрасява и разказва историята покрай построяването на църквата “Св. пророк Илия”. Баба ѝ родом от Гюмюрджинско дарява парцела, за да се простори храм. Така, през 1928 година е построена църквата. А през 60-те годни се поставя и камбаната, която е донесена от залятото от водите на “Студен кладенец” село Дарец. 

Мария Кирева

На Илинден - 20 юли,  ще бъде отслужена празнична литургия и молебен за здраве от отец Кирил Делчев, ще бъде раздаден и курбан за здраве.

Достъпът до църквата “Свети пророк Илия” е удобен, защото до нея се намира обръщалото на автобус № 26 от градския транспорт на Кърджали.

Чуйте още в прикачения звуков файл. 



По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Стадата с овце в гръцката област Еврос са карантинирани

Под карантина са поставени стадата с овце в гръцката област Еврос до границата с България заради зараза с шарка. Всички животни от заразените стадата биват унищожавани. Поради регистрирани случеи на заразени овце с шарка,властите поставиха под карантина стадата в област Еврос, съобщи днес заместник-аграрният министър Христос Келас, който..

публикувано на 22.08.24 в 15:51

МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян ще има хеликоптерна площадка

И Смолянската болница „Д-р Братан Шукеров“ ще изгради вертолетно летище, което да се ползва от въздушните линейки в страната. От здравното заведение настояват общината да им предостави за безвъзмездно право на строеж 1355 квадратни метра площ, които в момента са публична общинска собственост.  На сесията си в края на август съветниците..

публикувано на 22.08.24 в 15:30

Кърджалийските деца през лятото предпочитат да почиват в базата на Равда

И тази година има интерес към почивните бази, които предлагат от регионалната структура на „Ученически отдих и спорт“ към Министерството на образованието. Учениците от област Кърджали могат да избират между 22 морски и 9 планински бази. Димитър Митрев, главен специалист в „Ученически отдих и спорт съобщи за Радио Кърджали:  "Нашите деца предпочитат да..

публикувано на 20.08.24 в 17:30

СЗО: Маймунската шарка е контролируема и не е новият Covid-19

Висш представител на Световната здравна организация подчерта във вторник, че маймунската шарка (mpox), независимо дали новият или старият щам, не е новият Covid-19, тъй като властите знаят как да контролират разпространението ѝ, предаде Ройтерс. "Ние можем и трябва да се справим заедно с mpox", каза по време на брифинг за медиите в ООН Ханс Клуге,..

публикувано на 20.08.24 в 17:00

Община Ардино закупи нов автомобил за почистване на уличната мрежа

Община Ардино закупи нов автомобил за почистване на общинската пътна и улична мрежа. С него ще може да се извършва кастрене и подрязване на дървета и клони, както и почистване на крайпътни банкети.  Автомобилът е оборудван и със снегопочистващо гребло. Това позволява да се използва за зимно поддържане и снегопочистване на територията на общината...

публикувано на 20.08.24 в 16:00

Освободиха всички българи, участвали в инцидента в Халкидики

Всички българи, участвали в инцидента в бар в Халкидики миналата седмица, са освободени от ареста с решение на прокуратурата в областния център Полигирос. Собственикът на бара е освободен без ограничителни условия. Други двама българи са с парична гаранция от 500 евро и забрана да приближават собственика на бара, както и самото заведение. Oсвободиха..

публикувано на 20.08.24 в 12:57

Трима нападатели застреляха бизнесмен в Истанбул и избягаха в България

Неидентифицирани нападатели убиха човек в Истанбул и избягаха в България, предаде БГНЕС. Полицията в Истанбул е започнала мащабно разследване на престъплението, извършено на 19 август. Жертвата е бизнесменът Абдулкадир Анас - арабин от Израел. Други двама мъже са ранени при стрелбата. Заподозрените за престъплението са трима души, съобщиха турските..

публикувано на 20.08.24 в 11:01