Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата почита св. Марина, символ на небесния огън

Снимка: БГНЕС

На 17 юли православната църква почита света Марина. На днешния ден празнуват Марина, Марин, Маринела и техните производни.

Света Марина живяла през 3 век в древния град Антиохия, разположен в днешна Турция. Марина искала да приеме християнството чрез акта на Светото кръщение, но нямало свещеник, който да извърши тайнството. Тя е измъчвана и осъдена на смърт заради вярата си. 

За българите света Марина е символ на небесния огън, покровителства жътвата и сеитбата. 

Според вярванията Света Марина има лечителска дарба и поради тази причина много лечебни заведения в страната, носят нейното име. Денят в народния календар се нарича "Маринден" и е последният от трите поредни най-горещи дни през годината. 

Светицата се приема за пазителка на водите и е закрилница на Южното Черноморие.
В деня на света великомъченица Марина Созопол чества празника на града. Новият Сливенски митрополит Арсений ще отслужи тържествена Света литургия в храма "Света Марина" в града. В програмата са още плувен маратон и освещаване на празнична трапеза. Кулминацията на честването е  концерт в летния театър "Аполония", на който ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Миграционният натиск на българо-турската граница намаля

Миграционният натиск на българо-турската граница е намалял със 70% спрямо миналата година, заяви гл. комисар Антон Златанов директор на главната дирекция "Гранична полиция" след срещата с изпълнителния директор на Фронтекс Ханс Лейтенс, който е на посещение в България за втори път за последните няколко месеца.  Двете страни са се договорили..

публикувано на 27.08.24 в 13:59

Обновяват къщата-музей в Пчеларово

Община Черноочене откри строителна площадка за реализиране инициативата да възроди Етнографската музейна сбирка в село Пчеларово. Кметът на Община Черноочене инж. Айджан Ахмед, представители на ръководството на местната администрация и представител на фирмата изпълнител бяха на откриването. В изпълнение на строителните работи ще се направи..

публикувано на 27.08.24 в 13:55

Две детски градини в Момчилград откриват учебната година напълно ремонтирани

Две детски градини в Момчилград откриват новата учебната година напълно ремонтирани. Проекти за енергийна ефективност се реализират в ДГ "Щастливо детство" и ДГ "Здравец". Строителните дейности в тях трябва да приключат до 15 септември. Външна топлоизолация на всички фасадни стени се прави в ДГ "Щастливо детство". Освен това се извършва пълна..

публикувано на 27.08.24 в 13:53

Вторият служебен кабинет с премиер Димитър Главчев положи клетва

На извънредно заседание на Народното събрание членовете на служебния Министерски съвет, назначени от президента Румен Радев, с министър-председател Димитър Главчев, положиха клетва пред депутатите. Това се случи в присъствието на държавния глава Румен Радев и на вицепрезидента Илияна Йотова. „Заклевам се в името на Република България да спазвам..

публикувано на 27.08.24 в 11:08

Децата на Хасково рисуват „С Хасково в сърцето“

Втори минипленер за деца „С Хасково в сърцето“- творчески послепис на Националния пленер по живопис започва скоро. За втора поредна година Община Хасково предизвиква малки и големи да рисуват на една тема. През 2024г. тя е „С Хасково в сърцето“. Това съобщават от пресцентъра на Община Хасково. На 3 септември (вторник) от 10:00 в арт-пространството пред..

публикувано на 27.08.24 в 10:08

Всенощно бдение в средновековния манастир “Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали

Всенощно бдение ще се отслужи в средновековния манастир “Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали на 28 срещу 29 август, съобщи за БТА свещеноиконом Николай Величков.  Бдението ще се отслужи за първи път в новата история на манастира.  Приканвам вярващите, които обичат “Св. Йоан Предтеча”, считат го за свой покровител и желаят да уважат празника, да съучастват в..

публикувано на 27.08.24 в 09:59

Черно море отнесе Крумовград с 3:0

Черно море победи с 3:0 Крумовград в мач от 6-ия кръг на първенството на България по футбол. С успеха си Черно море вече има 13 точки в актива след четири успеха, едно равенство и едно поражение. „Моряците“ излизат на второ място във временното класиране, с едно попадение по-добра голова разлика от третия – градския съперник Спартак 1918 Варна...

публикувано на 27.08.24 в 09:54