Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ахмед Доган беше човекът, който реши съдбата на 50-я парламент

Силвия Великова: Задават се съдебни саги на предстоящите избори

Предстои да стане ясно ще скочи ли търговията с гласове за поредния вот

2
Силвия Великова
Снимка: Иван Русланов

Задават се съдебни саги в предстоящия вот. Ахмед Доган реши съдбата на 50-о Народно събрание. Предстои да стане ясно ще се увеличи ли търговията с гласове в сравнение с миналите избори. Това са част от акцентите в коментара на дългогодишния журналист в БНР Силвия Великова в ефира на Радио Кърджали. Носителката на тазгодишната награда "Сирак Скитник" на националното радио коментира ситуацията след връщането неизпълнен на третия мандат за съставяне на правителство от „Има такъв народ“ и предстоящия, седми по ред, предсрочен вот.

"Свидетели сме от години вече на доста „раздробени“ парламенти. Времето на големите мнозинство – една голяма партия, с една малка, която да я допълва, явно отмина. А пък политиците не са се научили да си говорят", каза Великова.

Причина за конкретния пропаднал парламент не е невъзможността да се събере мнозинство, а процесите в ДПС. При гласуването за първия мандат имаше кворум и достатъчно мнозинство, ако ДПС не се беше разцепило. Но Ахмед Доган беше човекът, който реши  да няма правителство с първия мандат. Оттам нататък последва всичко останало. Като къща от карти се срути, описа образно ситуацията тя.

ГЕРБ бяха последователни в позицията си, като казаха още в началото - или правителство с първия мандат, или няма правителство, припомни Великова. По думите ѝ започва голямото говорене, заради кого отиваме отново на избори. Най-трудно ще е на „Продължаваме промяната-Демократична Българя“, които още в началото на парламента обявиха, че ще са опозиция. Не положиха почти никакви усилия, дори когато по думите на Лена Бориславова „бяха прецакани от Пеевски“ и им се наложи да вземат втория мандат. На пръв поглед изглежда, че най-големи усилия да има редовно правителство положиха ИТН, но „то е лесно да демонстрираш такива усилия, когато знаеш, че няма да стане“, допълни журналистката.

Всичко това доведе неестествената ситуация да ни предстоят седми по ред избори в рамките на три години.

Делян Пеевски няма да може да направи ново ДПС в рамките на два месеца преди предстоящите избори, единият от които съдебна ваканция, посочи Великова. „Сигурно ще е сложно и при БСП, тъй като Върховният касационен съд все още не се е произнесъл за лидерството на Нинова, а това са важни въпроси от гледна точка на това кой ще регистрира листите“, поясни тя. Нещата и при ПП-ДБ не са съвсем безоблачни. „Вероятно ще се явят заедно, но ще видим отново през листите един превес, който се забеляза и в този парламент, когато „Продължаваме промяната“ бяха заели повечето водачески места, а когато си с малко депутати, общо взето влизат само водачите“, каза Великова. По оценката ѝ ГЕРБ и ИТН стоят най-стабилно в момента. Ще е интересно какво ще се случи около „Възраждане“ след краха на „Величие“, които пък им отнеха второто място, допълни тя.

„Съдебни саги се задават на тези избори и да, може би за първи път ще видим да се чака място за регистрация, което бяхме позабравили откакто се промени Изборния кодекс и вече нямаше значение кой по ред си подаваш документите за това кой номер ще получиш в бюлетината“, допусна журналистката.

Според нея и в предстоящия вот ще има пробив на някаква малка партия, но "не защото тя ще си получи гласовете, за да влезе, а защото, подозрението, както за „Величие“ беше такова, че се наливаха гласове, за да може да има един малък субект, който да бъде използван при ключови гласувания". Случилото се с „Величие“ е показателно, че на такива субекти не може да се разчита, тъй като те „са неестествени и естествено се разпадат“. Ще е интересно да се види също ще успеят ли да се консолидират и то в достатъчна степен и левите сили.

„Какво ще се случи ще зависи и от активността на избирателите, и от онези, които имат пари да плащат, за да си получат необходимите гласове или пък да си вкарат „патерица“ в парламента. Това са обаче процеси, които не зависят от избирателите, но пък зависят от институциите, които ще правят изборите, да не допуснат такова купуване на гласове, каквото имаше на последните избори“, каза Силвия Великова.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Плащаме данъци и осигуровки средно за 7 минути в НАП-Кърджали

Близо 37 хиляди граждани са посетили офиса на НАП в Кърджали от началото на 2024 година до края на август. Средно на ден служителите на офиса са обслужвали по 250 клиенти, като за всеки от тях са отделили около 7 минути, а те са изчаквали средно по около 4 минути. Това каза за Радио Кърджали директорът на приходната агенция в Кърджали Нериман Сали...

публикувано на 06.09.24 в 17:49
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева: Да последваме примера на предците и да се обединим за доброто на държавата

Това е ден, в който нашите предци са доказали, че когато сме обединени можем да правим всичко в името на държавата и за добруването на хората. Така поздрави за Деня на Съединението депутатът от 50-то Народно събрание и областен лидер на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева в ефира на Радио Кърджали.  „Като политици, които сме отговорни, които..

публикувано на 06.09.24 в 17:22
Снимката е илюстративна

Д-р Николай Бояджиев: Съединението е сред най-важните събития в новата ни история

Съединението е една от най-важните дати в новата българска история. Това каза в ефира на Радио Кърджали д-р Николай Бояджиев от Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. „На 6 септември 1885 година става Съединението на Княжество България и Източна Румелия, като по този начин е отстранена една от големите несправедливости на..

публикувано на 06.09.24 в 17:09

Стефан Танев: За ивайловградското вино казват трайност има, търпимост няма

По-рано започна гроздоберът тази година в Ивайловградско.  Причината  - топлата и безснежна зима, заради която лозите се развиха по-рано от обикновено.  За това пък качеството на гроздето е много добро, каза за Радио Кърджали Стефан Танев, бивш кмет на Ивайловград, а понастоящем – винопроизводител. Топлото време е оказало влияние на..

публикувано на 30.08.24 в 16:23
Ибрахим Карахасан - Чънар

Ибрахим Карахасан-Чънар: ДПС умира

ДПС умира. Вероятно ще се явят две фракции на Движението в изборите за следващия парламент, но ако изобщо влязат, няма да са фактор . Това провидя докторът на историческите науки, писател, журналист, Ибрахим Карахасан-Чънар в коментар за Радио Кърджали. „Двубоят между Делян Пеевски и Ахмед Доган продължава. Но на този етап, като че ли Делян..

публикувано на 28.08.24 в 07:35
Нели Найденова

За седми път Маджарово ще е домакин на Фестивал на лешояда

Традиционният седми поред Фестивал на лешояда в Маджарово тази година ще се проведе в периода 6-8 септември и ще започне в петък вечерта с концерти на групите "Карандила" и "ЗоР МаЖор". Това съобщи за Радио Кърджали Нели Найденова от фондация "По-диви Родопи", организатор на тридневното събитие. Игри, презентации, прожекции на филми, изложба,..

публикувано на 23.08.24 в 15:39