Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български и турски творци се срещнаха в литературния форум "Братство" в Ардино

Снимка: Пресцентър Община Ардино

Български и турски творци участваха в седмия Международен литературен форум "Братство", който се проведе в рамките на Дните на Ардино. Културната проява бе организирана по инициатива на община Ардино съвместно със Съюза на българските писатели (СБП), съобщиха от общинския пресцентър.
Гостуваха членове СБП, водени от председателя на творческата организация Боян Ангелов, сред които Иван Есенски, Мюмюн Тахир, Димитър Милов, Добрин Добрев, Ели Видева, Демир Демирев, Петко Каневски и Саффет Ерен. Участници във форума от Турция бяха Мухсине Арда (Бурса), Халиме Йълдъз (Бурса), Мехмет Чавушоглу (Бурса), Ибрахим Камбероглу (Истанбул), Иляз Орак (Истанбул) и Рамазан Улусой (Бурса). Тук бяха и Азиз Таш, Светла Узунова, Есин Салим и Алина Семерджиева. 
Събитието бе открито от кмета на община Ардино Изет Шабан. Той подчерта, че целта на форума е да популяризира творчеството на творци от Балканските държави, при запазване и закрила на националната им културна идентичност, утвърждаване на принципите за добросъседство, приятелство и братство. Градоначалникът връчи плакет на председателя на СБП Боян Ангелов, който съдържа послания за мир, толерантност и приятелство.
В своето приветствие Боян Ангелов заяви, че за него е особена чест да участва в международния литературен форум „Братство, който показва, че за словото няма граници. Той припомни, че СБП има награди, които се присъждат единствено на 24 май и 1 ноември. „И едната от високите награди на Съюза на българските писатели е награда за подкрепа на съвременната българска литература. УС на СБП вече със свое решение удостои кмета на община Ардино инж. Изет Шабан с тази награда, която той ще получи на 1 ноември в София“, съобщи Ангелов. Той връчи благодарствена грамота на поета и главен координатор Саффет Ерен за активния му принос в българската литература и заслугите му в организирането и провеждането на Международния литературен форум „Братство“.
По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Наградената снимка

Човек на Радио Кърджали спечели международна награда за фототворба

Престижна награда получи звукорежисьорът Георги Аргиров от XV международен фото салон „ДИВОТО“ 2024 на Международната фотографска академия. В момента той е част от екипа на Радио Кърджали, а от години се занимава професионално с фотография. Снимка на Георги Аргиров беше отличена с почетен диплом на FIAP (Международна федерация за фотографско..

публикувано на 24.10.24 в 00:05

Водещи медици от столицата преглеждат профилактично деца в Златоград

Тринадесет от водещите специалисти по детски болести от "Пирогов" и от Столичната лекарска колегия ще извършат безплатни профилактични прегледи на деца от 0 до 18-годишна възраст в началото на ноември в община Златоград. Това съобщи кметът Мирослав Янчев, чиято е инициативата. Екипът на програма „Детско здраве” на болница „Пирогов“ ще..

публикувано на 23.10.24 в 23:10

Прокуратурите от съдебен район Кърджали осигуряват извънредни дежурства в изборния ден и в деня преди вота

Жалби, сигнали и оплаквания, данни и констатации за извършени нарушения, свързани с изборния процес и за извършени престъпления против политическите права, гражданите могат да депозират на място в сградите, а също и на електронна поща, в съответната прокуратура или териториално отделение. На 26 октомври дежурството ще бъде от 8:30 до 18:00 часа, а на 27..

публикувано на 23.10.24 в 17:24
снимката е илюстративна

Тахов: България иска да увеличи поливните си площи с над 2,5 млн. декара

За няколко години България има възможност и амбиция да увеличи поливните си площи с над 2,5млн. декара. Това каза министърът на земеделието Георги Тахов при подписването на меморандум за сътрудничество с УАСГ в областта на хидромелиорациите. Проблемът с липсата на напояване изправя българското земеделие пред все по-сериозни предизвикателства, тъй като..

публикувано на 23.10.24 в 16:45
снимката е илюстративна

Кампанията „Не сте сами“ обедини български звезди, медии и общинари срещу наркотичната и хазартната зависимост

Музиканти, артисти и спортисти казаха „НЕ“ на наркотичната и хазартната зависимост, като се присъединиха към кампанията на НАП и Агенция „Митници“ - „Не сте сами“.  Звездите от музикалната сцена – Дара, Лъчо и Тото от „СкандалУ“, Наско от Б.Т.Р., Миро, Торино от дуета „Торино и Пашата“, актьорите Асен Блатечки, Филип Буков, Силвия Лулчева, златното..

публикувано на 23.10.24 в 16:37
снимката е илюстративна

1077 лв. става минималната заплата

Минималната работна заплата се увеличава от 933 лв. на 1077 лв. от януари 2025 г. Това реши Министерският съвет. В момента МРЗ е 933 лв.  Увеличението е със 144 лв., или 15,4%.  Решението на правителството е в изпълнение на промените Кодекса на труда, с които беше предвидено минималната заплата да е 50% от средната за страната.  До 15 ноември..

публикувано на 23.10.24 в 16:08

В ход е специализирана полицейска операция на територията на област Смолян

В ход е специализирана полицейска операция на територията на област Смолян Днес в Смолянска област се извършва мащабна полицейска операция, насочена към противодействие на престъпността и предотвратяване на нарушения, свързани с правата на гражданите по време на изборния процес. Действията се координират от областната дирекция на МВР в Смолян, като в..

публикувано на 23.10.24 в 16:05