Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаб интерес към конкурсите за директори на училища в област Кърджали (ОБНОВЕНА)

Снимка: Радио Кърджали

Изключително слаб е интересът към конкурсите за директори на училища в област Кърджали. Едва няколко са подадените документи десет дни преди крайния срок, който изтича на 19 август. 25 са обявените директорски позиции.

Те са за пет професионални гимназии, 14 основни училища и пет средни училища. Това съобщи за Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова:

"В община Ардино имаме две свободни позиции - на училището в Падина и в Жълтуша, в община Джебел също две позиции. В Кирково са четири - в селата Тихомир, Чакаларово, Старово и Дрангово, но тука е моментът да кажем, че в ход е и процедура по закриване на училището в Старово и Дрангово, като за Дрангово учениците все още не са подали заявление за преместване, което е показателно, че министърът на образованието няма да даде положително становище за закриване на училището. Тоест училището в Старово ще бъде закрито, а това в Дрангово на този етап няма да бъде закрито. В Крумовград са три училища - средното училище в Крумовград, основното училища в Странджево и в село Аврен. В Кърджали, като най-голяма община са и най-много училищата - 10. Това е СУ "П.Р.Славейков", СУ "Отец Паисий", СУ "Йордан Йовков", ОУ "Климент Охридски, ОУ "Свети Кирил и Методий" село Енчец, Професионалната гимназия по икономика, Професионалната гимназия по туризъм, ПГ по електроника и електротехника, ПГ по строителство и ПГ по селско и горско стопанство. За община Момчилград е една позиция. Това е основното училище в село Равен. За Черноочене са три - средното училище в Черноочене и в Лясково и Паничково. Като и тук трябва да уточним, че вече е факт заповедта на министъра за закриване на основното училище в село Паничково."

Документи се подават до 17.30 ч. на 19 август, а самият конкурс ще протече в два етапа.

Във всички 25 училища, за които са обявени конкурсите, директорите са временно изпълняващи длъжността. 

"Дойде моментът, в който трябва да се даде възможност на тези временно изпълняващи  длъжността или да затвърдят позицията си, но голяма част от тях са навършили пенсионна възраст. Някои са упражнили правото на пенсия, други не са, но са в пределна възраст на пенсиониране. Затова са прекратени с тях трудовите правоотношения и са назначени до обявяване на конкурс", обясни Ангелина Костова.

Тя уточни, че едва няколко са подадените до този момент заявления и предположи, че в последната седмица преди крайния срок, кандидатите ще се активизират: "Може би се изчаква последния срок, тъй като изготвянето на изискуемата концепция изисква време изисква опознаване на училището, за която позиция ще се кандидатства, за да може да кандидатът да представи своето виждане за този период, да постави своите цели и начина, по който смята да ги реализира."

След четвъртото класиране на седмокласниците има достатъчно места за всички кандидатствали ученици.

Записани са около 1015 ученици от класираните, а 27 са насочените и записани в духовно училище ученици и това е една обща цифра около 1042-ма - трима ученици. Имаме още свободни места около 190, което показва, че ще има места за всички. Тази бройка не е толкова голяма, защото имайки предвид 48 паралелки на територията на областта, това средно идва около 2-3 свободни места в паралелките. 

"За наша радост тази година и доста от професионалните гимназии направиха един много добър прием още на първо и второ класиране. Интерес си има и към профилираните гимназии, но и професионалните започнаха да показват малко по-добро ниво на класиране. А може би това е, че и дуалната форма е интересна за родителите вече. Имаме ученици, които тази година за пръв път ще минат в Професионална гимназия по електроника и лектротехника след 11 клас вече за работа в реална работна среда. Тоест ще видим как точно на практика ще се осъществи дуалната форма", коментира Ангелина Костова

Тя изрази удовлетворение от разумно планирания прием, който ще бъде реализиран: "Това е показател, че наистина екипът на РУО Кърджали сме направили един добър анализ."


повече чуйте в прикачения звуков файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Плащаме данъци и осигуровки средно за 7 минути в НАП-Кърджали

Близо 37 хиляди граждани са посетили офиса на НАП в Кърджали от началото на 2024 година до края на август. Средно на ден служителите на офиса са обслужвали по 250 клиенти, като за всеки от тях са отделили около 7 минути, а те са изчаквали средно по около 4 минути. Това каза за Радио Кърджали директорът на приходната агенция в Кърджали Нериман Сали...

публикувано на 06.09.24 в 17:49
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева: Да последваме примера на предците и да се обединим за доброто на държавата

Това е ден, в който нашите предци са доказали, че когато сме обединени можем да правим всичко в името на държавата и за добруването на хората. Така поздрави за Деня на Съединението депутатът от 50-то Народно събрание и областен лидер на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева в ефира на Радио Кърджали.  „Като политици, които сме отговорни, които..

публикувано на 06.09.24 в 17:22
Снимката е илюстративна

Д-р Николай Бояджиев: Съединението е сред най-важните събития в новата ни история

Съединението е една от най-важните дати в новата българска история. Това каза в ефира на Радио Кърджали д-р Николай Бояджиев от Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. „На 6 септември 1885 година става Съединението на Княжество България и Източна Румелия, като по този начин е отстранена една от големите несправедливости на..

публикувано на 06.09.24 в 17:09

Стефан Танев: За ивайловградското вино казват трайност има, търпимост няма

По-рано започна гроздоберът тази година в Ивайловградско.  Причината  - топлата и безснежна зима, заради която лозите се развиха по-рано от обикновено.  За това пък качеството на гроздето е много добро, каза за Радио Кърджали Стефан Танев, бивш кмет на Ивайловград, а понастоящем – винопроизводител. Топлото време е оказало влияние на..

публикувано на 30.08.24 в 16:23
Ибрахим Карахасан - Чънар

Ибрахим Карахасан-Чънар: ДПС умира

ДПС умира. Вероятно ще се явят две фракции на Движението в изборите за следващия парламент, но ако изобщо влязат, няма да са фактор . Това провидя докторът на историческите науки, писател, журналист, Ибрахим Карахасан-Чънар в коментар за Радио Кърджали. „Двубоят между Делян Пеевски и Ахмед Доган продължава. Но на този етап, като че ли Делян..

публикувано на 28.08.24 в 07:35