Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До месец приключва ремонтът на книгохранилището на РБ „Н. Й. Вапцаров“

2
Елисавета Кехайова
Снимка: Личен архив

В Регионална библиотека „Никола Йонков Вапцаров“ в Кърджали се радват на читателски интерес и през летните месеци, както от страна на деца, така и от възрастни.

Възрастните се възползват от възможността да заемат книги, с които да разнообразят летните си почивки, децата – трябва да прочетат задължителната за следващата учебна година литература, каза в ефира на Радио Кърджали директорът на библиотеката Елисавета Кехайова.

„Моите наблюдения са, че все повече се засилва интересът към четенето. Това обаче е резултат от съвместните усилия на библиотекарите, които се стараят да зареждат нова литература, на родителите, които са тези, които първи трябва да запалят любовта към четенето у своите деца, и разбира се на учителите.“, коментира Кехайова.

Най-търсената книга в отдела за възрастни през месец юли е „Светулки зад решетките“ на журналистката Мира Добрева, а в детския отдел – „Под игото“ от Иван Вазов, каза още директорът на РБ „Никола Йонков Вапцаров“, показва ежемесечната класация за най-търсена литература, която от библиотеката публикуват на фейсбук страницата си.

Според Елисавета Кехайова най-хубавата новина за 2024 година е случващият се ремонт на книгохранилището.

„Този ремонт беше крайно належащ за нас. Той стана възможен благодарение на общинското ръководство. Вече сме на финалната права, мисля че до един месец ще сме приключили“, допълни Елисавета Кехайова.


По публикацията работи: Галина Кючукова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Ансамбъл

Ансамбъл "Родопа" записва нов албум

След близо 15-годишно прекъсване ансамбъл "Родопа" записва нов фолклорен албум, който ще съдържа 16 оркестрови, ансамблови и солови изпълнения. Записите се правят в импровизирано студио в сградата на Родопския драматичен театър в Смолян. "Надяваме се до края на ноември вече да разполагаме с нов албум, който да бъде предоставен на Българското..

обновено на 23.10.24 в 08:07

Започна петтият национален фолклорен фестивал „С песните на Тодор Кожухаров“

Започна петтият национален фолклорен фестивал „С песните на Тодор Кожухаров“. Той се провежда в Хасково, съобщиха от пресцентъра на общината. Над 700 участници се събират на сцената на Младежки център Хасково днес и утре. Основен организатор на музикалното събитие е НЧ „Проф. д-р Асен Златаров“, с подкрепата на Община Хасково.  Председател на журито е..

публикувано на 12.10.24 в 15:00

Книга с епиграми на кърджалийски музикант представят в НЧ "Обединение"

Книгата с епиграми  "Ужилен от Колибри" на Димитър Савов ще бъде представена в Литературния салон "Петя Караколева".   С рещата ще бъде на 8 октомври от 17.30 часа в библиотеката на НЧ "Обединение 1913" на четвъртия етаж. Авторът Димитър Савов е работил като оркестрант, специалист за подкрепа на талантливи деца, бил е преподавател по музика ...

публикувано на 03.10.24 в 12:23
Сцената на Родопски театър

Започна XIII-ят Международен театрален фестивал за детска и младежка публика „Забранено за възрастни“ в Смолян

Започна XIII-ят Международен театрален фестивал за детска и младежка публика „ Забранено за възрастни“ в Смолян. Той ще се проведе в дните от 30 септември до 4 октомври на сцената в областния град и в още 13 градове и села в десетте общини на областта. Фестивалната програма съдържа 11 спектакъла от четири страни – от България, Испания,..

публикувано на 30.09.24 в 23:16

Даниела Агре: Вярваме, че министърът на културата ще удържи думата си

Златното тракийско съкровище, което беше открито край село Капитан Петко войвода да остане и да бъде експонирано в музея на Тополовград след като бъде реставрирано и консервирано. На това се надяват жителите на града и региона. На продължаване на разкопките и в съседната могила - близнак на тази, в която беше открито богатото погребение на..

публикувано на 23.09.24 в 10:47

В Хухла празнуват човечността без граници

В ивайловградското село Хухла за 26-ти пореден път се провежда културният фестивал "Мистериите на Хухла-2024".  Три етноса – българи, гърци и турци се събират на площада на Ивайловград под мотото "Човечност без граници". Вдъхновител и организатор е журналистът Иван Бунков, със съдействието на фондация "Хохла", Община Ивайловград и читалище..

публикувано на 22.09.24 в 11:50

"Хасково джаз": 40 изпълнители с 10 концерта на 4 сцени и един джем сейшън

40 изпълнители с 10 концерта на 4 сцени и един джем сейшън– това очаква меломаните в Хасково през следващата седмица. За 28 пореден път Община Хасково и Сдружение “Джаз клуб Хасково” ще превърнат града на Богородица в столица на джаз-музиката. След четири годишно прекъсване, заради усложненията от ковид-кризата, джем сейшъните се завръщат на..

публикувано на 19.09.24 в 17:00