Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строители отсякоха четвърто дърво в кв. "Студен кладенец", общината ще проверява има ли разрешителни

Три от отсечените дървета са на били на общински тротоар
Снимка: Димитър Димитров

Четвърто поред дърво отсякоха строители на ул. "Брацигово" в кв. "Студен кладенец". Общината ще проверява има ли строителната фирма разрешително да премахва дървета.

Във вторник сутринта строители са отсекли още едно дърво на ул. "Брацигово" 4 в кв. "Студен кладенец" в Кърджали, за премахването на което не са показали разрешително от името на общината, че могат да го направят. За това съобщи нашият слушател Димитър Димитров, който ни информира и за предишните унищожени дървета на 12 и 16 август. 

От началото на миналата седмица мястото е строителен обект, а отсеченото днес дърво е четвъртото за последните 10 дни. Живеещите в района смятат, че за сечта няма разрешителни от общинската администрация и че те са в противоречие със закона. Димитър Димитров разказа за Радио Кърджали, че всички дървета са над 50-годишни, едното от тях е орех, за който е необходимо становище на специална комисия, каквато според хората там не е идвала. 

Три от дърветата са извън оградения обект. Те се намират на общински тротоар и са общинска собственост. Слушателят ни и други живеещи в района са категорични, че са можели да бъдет запазени, тъй като не пречат на строителството и тежката техника е имало откъде да влиза в обекта.

Потърсихме за информация и коментар инж. Гюлкан Мехмед, началник отдел "Опазване на околната среда" в Община Кърджали. Тя потвърди, че има подаден и входиран сигнал в общината за отсечените дървета и увери, че предстои проверка, която най-вероятно ще се извърши в сряда, 21 август.

Проверката ще установи дали има издадени разрешителни. След нея ще бъде отговорено на жители. Ако сигналът е жалба, срокът на отговора е до 14 дни, ако е молба - до 30 дни, но от общината правят всичко възможно да отговарят в по-кратки срокове, увери инж. Мехмед.

Тя е категорична, че строителите ще бъдат санкционирани, ако са в нарушение на закона и са отсекли дърветата без разрешителни. "Ще си понесат наказанието, ще платят глобите, регламентирани в наредбите", каза инж. Гюлкан Мехмед. Те зависят от височината на дървото и вида. Наказанието за широколистен вид на възраст над 10 години според Наредбата за изграждане, стопанисване, контрол и опазване на зелената система на територията на община Кърджали е 150 лв.



.

По публикацията работи: Станислава Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Милко Багдасаров: Не е вярно, че левите формации в Обединената левица нямат електорат

В навечерието на Съединението на България БСП и левите партии в страната официално се обединиха, а името на коалицията, с която ще се явят на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври е „БСП – Обединена левица“. В интервю за Радио Кърджали, областният лидер на БСП в Кърджали Милко Багдасаров, каза, че на 27 октомври..

публикувано на 12.09.24 в 14:00

Новият директор на СУ "Отец Паисий" е Теодора Богданова

Първото училище с нов директор в Кърджали е СУ „Отец Паисий“. Днес беше връчена заповедта за назначаване на Теодора Богданова, която спечели конкурса за поста. Това стана на официална церемония в най-старото светско училище в Източните Родопи. Началникът на Регионалното управление по образование Ангелина Костова връчи на Теодора..

публикувано на 12.09.24 в 13:10

Делян Пеевски: ДПС е само едно, другите са отцепници

Председателят на ПГ Делян Пеевски заяви, че ДПС е само едно, а всички други са отцепници. Според него, всички извън "ДПС - Ново начало" са се самоизключили от движението. Пеевски коментира решенията на ВАС по казуса с опита на двете фракции в партията да се явят на вота на 27 октомври: "Тази тема вече приключи. "ДПС - Ново начало" е на избори, няма..

публикувано на 12.09.24 в 12:12

„Вкус Фест“ продължава да търси старите рецепти на кърджалийските села

След големия успех на инициативата в селата Глухар, Кобиляне и Стремци, както и на дебюта му в Кърджали, пътуващият фестивал на храната и изкуствата „Вкус Фест“ за 2024 година продължава с пета спирка в село Звиница на 14.09 /събота/ от 10.00 часа пред читалището. С всяка следваща спирка фестивалът привлича все повече участници и зрители. В..

публикувано на 12.09.24 в 11:46

До края на август 16 милиона лева са платени през ПОС терминала на НАП Кърджали

Над 16 милиона лева са платени от началото на годината до края на август през ПОС терминала на приходната агенция в Кърджали, отчитат от там.  От услугата са се възползвали над 15 хиляди кърджалийци направили близо 28 хиляди плащания по различните видове задължения - осигуровки, данъци, просрочени задължения, наказателни постановления и др. Най-голям..

публикувано на 12.09.24 в 11:34

Байрам Байрам след решението на ВАС: Новото начало е факт

Новото начало вече е факт.  Това коментира народният представител от ДПС-Пеевски Байрам Байрам след вчерашното решение на Върховният административен съд за незабавното регистриране на коалицията ДПС-Ново начало. Според него страстите в ДПС донякъде са се успокоили. „Работата на ЦИК продължава. Мисля, че съдебната битка ще продължи и във ВАС...

публикувано на 12.09.24 в 10:52

Септемврийската реколта от диворастящи гъби в Смолянско е изобилна

От началото на септември се наблюдава изобилие от диворастящи гъби в Смолянска област, след като през лятото гъбената реколта бе изключително оскъдна, информират гъбари и търговци от пунктовете за изкупуване. Около 12 лв. се изкупува килограм първокачествена манатарка тази седмица. Гъбарите вече тръгнаха из горите край Доспат, намирайки доста гъби,..

публикувано на 12.09.24 в 09:48