Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Смолян със значително по-чист въздух заради новите печки


Община Смолян има значителни успехи за постигане на по-добро качество на атмосферния въздух в резултат на намаляване на фините прахови частици. Това е свързано с многото кандидати домакинства, които са поискали да сменят старите си печки на твърдо гориво с нови уреди на пелети и на ток. В момента общината реализира втора фаза по проекта, като е пред финализиране на четири обществени поръчки. На този етап домакинствата, които са подали заявления са 1 478, а се очаква да бъдат финансирани над 2000, каза зам.-кметът Марин Захариев. Нека научим повече за ефекта от програмата, контролът дали се спазват мерките, как се избират самите уреди и кога ще бъдат демонтирани и съответно монтирани новите отоплителни системи. 

."....ние бяхме една от общините, които изпълнихме и в предишния програмен период такива проекти. И ние, Европейската комисия и Оперативна програма "Околна среда" се убедиха, и общините и гражданите  също в добрите ефекти и ползи от тези проекти. Ние доказано вече имаме намаление на стойността на ФПЧ, защото в частност Смолян е един от градовете с най-приятната природа през летния сезон. 
Но през зимния сезон с оглед на факта, че се намираме в долината на реката и имаше доста на отопление на твърдо гориво, се наблюдаваха отклонения от нормите в качеството на въздуха. И тази зима вече на база на първия проект, имаме чувствително драстично подобряване на чистотата на атмосферния въздух, намаляване на фините прахови частици. Почти нямаме норми с превишение. И следващия проект ще потвърди тази тенденция".
Захариев обясни, че при първия проект са се възполвали 1500 домакинства, а сега се предвиждат почти 2000. Общината е успяла да договори да се включат и селата на общината. 
Така ще се постигне "едно трайно подобряване на качеството на въздуха, ....., но също така и една по-висока енергийна ефективност, защото и пелетите, и уредите на ток, термопомпите и климатиците имат сериозен коефициент на полезно действие".
По думите му има проверки, които установяват дали хората използват само новите уреди. Повечето от тях са съвестни и са установили ползите и разликите в старото и новото отопление. 
Кандидатите посочват вида на жилището си, изолацията, изложението, етажа и квадратура и на какво искат да се отопляват. Хора, които са под определени прагове на
доходи могат да посочат комбинация между фотоволтаици и климатик, така че да произвеждат електричество. На жилищата се прави и енергийно обследване. 

По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тясната връзка с бизнеса отличава филиала на МГУ в Кърджали

45 са първокурсниците в кърджалийския филиал на Минно-геоложкия университет "Свети Иван Рилски". Общо 150 студенти се обучават във висшето училище тук. Приемът и тази учебна година е изпълнен на 100 процента, съобщи за Радио Кърджали заместник-директорът Николина Иванова.  Пет специалности, три от които в редовна форма, една в задочна и редовна и..

публикувано на 12.09.24 в 17:24

Милко Багдасаров: Не е вярно, че левите формации в Обединената левица нямат електорат

В навечерието на Съединението на България БСП и левите партии в страната официално се обединиха, а името на коалицията, с която ще се явят на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври е „БСП – Обединена левица“. В интервю за Радио Кърджали, областният лидер на БСП в Кърджали Милко Багдасаров, каза, че на 27 октомври..

публикувано на 12.09.24 в 14:00

Плащаме данъци и осигуровки средно за 7 минути в НАП-Кърджали

Близо 37 хиляди граждани са посетили офиса на НАП в Кърджали от началото на 2024 година до края на август. Средно на ден служителите на офиса са обслужвали по 250 клиенти, като за всеки от тях са отделили около 7 минути, а те са изчаквали средно по около 4 минути. Това каза за Радио Кърджали директорът на приходната агенция в Кърджали Нериман Сали...

публикувано на 06.09.24 в 17:49
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева: Да последваме примера на предците и да се обединим за доброто на държавата

Това е ден, в който нашите предци са доказали, че когато сме обединени можем да правим всичко в името на държавата и за добруването на хората. Така поздрави за Деня на Съединението депутатът от 50-то Народно събрание и областен лидер на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева в ефира на Радио Кърджали.  „Като политици, които сме отговорни, които..

публикувано на 06.09.24 в 17:22