Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Чанев: Притеснителна, но не и критична е ситуацията с язовирите в област Кърджали

За по-малко от три месеца над 1.45 млнл души и повече от 550 хиляди автомобили са преминали през ГКПП "Маказа"

3
Никола Чанев, областен управител на Кърджали

Язовир „Студен кладенец“ е пълен на 55 процента от обема си, водата в яз. „Кърджали“ е дори повече – почти 65 %. Това съобщи за Радио Кърджали областният управител Никола Чанев. Той уточни, че актуални данни за състоянието на всички язовири е публикувана на сайта на Министерството на околната среда  и водите.

„Дали ситуацията е притеснителна? Да, безспорно. Количеството на водата е намаляло, така както намаля обаче всяка година. И да, тази година климатичните промени отново дават своето изражение - в този аспект е най-горещият месец юни от 90-те години насам в България. Вие сами виждате, че на територията на област Кърджали истински дъжд, така обилен, напоителен, не е валял от месеци“, коментира областният управител, като подчерта, че ситуацията не може да се определи като опасна и критична, а по-скоро като притеснителна.

Водата в питейния язовир „Боровица“, от който се водоснабдяват Кърджали, Момчилград и околните населени места, е в достатъчно количество. „Няма никаква опасност от воден режим за тези населени места“, поясни Никола Чанев.

Река Върбица преди да се влее в яз.

В същото време в областта има пресъхнали водоеми и микроязовири с намалени обеми, заради което е наложен режим в определен брой населени места. „На практика от седемте общини, в Кърджали и единствено в община Крумовград нямаме данни за наложен воден режим. В останалите общини - говорим за малки населени места, а не за общинските центрове, такъв воден режим има в различна бройка села в област Кърджали. В община Кърджали те са четири, като в две от тях проблемът е най-сериозен за цялата област, тъй като на практика тези две села нямат вода, заради пресъхнал микроязовир“, каза Никола Чанев. Едното от тези села е Скърбино, а другото Солище, цитира по памет областният управител и увери, че в момента се работи по свързването им с алтернативен водоизточник.

Той коментира и натовареният летен трафик през ГКПП „Маказа“.

Над 550 хиляди автомобили и повече от 1 450 000 туристи, граждани на страната ни, на Европейския съюз и на други държави извън общността са преминали границата с Гърция през „Маказа“ от 1 юни до 21 август. „Бройката на туристите, преминали „Маказа“ до 21 август, е горе долу аналогичен с преминалите през миналата година. Тук правя 1 уточнение… все още август месец не е приключен. Аз затова очаквам леко превишение, както всяка година на хората, които минават през „Маказа“, коментира Чанев.

Той изрази надежда възможно на-скоро, но след активния сезон, да започне и ремонтът на бул. „Беломорски“ в Кърджали, откъдето минава трафикът за Гърция: „Доколкото съм запознат, беше избран изпълнител. Беше избрана и надзорна фирма. Надявам се възможно най-скоро да започнат ремонтните дейности по него. Разбира се, обаче това трябва да бъде съобразено с туристическия сезон, тъй като считам, че  все още са нецелесъобразни каквито и да е действия по булевард „Беломорски“, тъй като те биха взривили пътния трафик в Кърджали до момента, в който има интензивно туристи.“

Чанев изрази притеснения и по темата за околовръстния път на Кърджали.

„На практика беше загубено ценно време за ОВОС по времето на предишния областен управител до 2023 г. И тази процедура трябва да започне отново. Тя е изключително тежка, изключително дълга, в рамките на поне три години. Не знам каква е причината и защо Агенция „Пътна инфраструктура“ по време на правителството  на „Продължаваме промяната“ и на няколко служебни правителства са проспали ОВОС. Сблъскваме се и още един проблем – трябва да имаме конкретна и целенасочена визия на управление как ще бъде решен проблемът с околовръстното в Кърджали, защото различни правителства даваха различни варианти за неговото решение. В един момент беше застъпван варианта, че част от околовръстния път ще бъде препроектирана и ще стане част от коридора Русе-Маказа. Сами разбирате, че това по времето на служебни кабинети, които действат между три и четири месеца, е много трудно да  бъде установено и да бъдат зададени времеви рамки от няколко години напред. Но това е проблем, върху който всички, които по някакъв начин участват в управлението на страната и са от област Кърджали, трябва да работят. Трябва да се работи заедно и да се предприеме стратегия с ясни стъпки“, категоричен е областният управител Никола Чанев.


цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Тясната връзка с бизнеса отличава филиала на МГУ в Кърджали

45 са първокурсниците в кърджалийския филиал на Минно-геоложкия университет "Свети Иван Рилски". Общо 150 студенти се обучават във висшето училище тук. Приемът и тази учебна година е изпълнен на 100 процента, съобщи за Радио Кърджали заместник-директорът Николина Иванова.  Пет специалности, три от които в редовна форма, една в задочна и редовна и..

публикувано на 12.09.24 в 17:24

Милко Багдасаров: Не е вярно, че левите формации в Обединената левица нямат електорат

В навечерието на Съединението на България БСП и левите партии в страната официално се обединиха, а името на коалицията, с която ще се явят на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври е „БСП – Обединена левица“. В интервю за Радио Кърджали, областният лидер на БСП в Кърджали Милко Багдасаров, каза, че на 27 октомври..

публикувано на 12.09.24 в 14:00

Плащаме данъци и осигуровки средно за 7 минути в НАП-Кърджали

Близо 37 хиляди граждани са посетили офиса на НАП в Кърджали от началото на 2024 година до края на август. Средно на ден служителите на офиса са обслужвали по 250 клиенти, като за всеки от тях са отделили около 7 минути, а те са изчаквали средно по около 4 минути. Това каза за Радио Кърджали директорът на приходната агенция в Кърджали Нериман Сали...

публикувано на 06.09.24 в 17:49
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева: Да последваме примера на предците и да се обединим за доброто на държавата

Това е ден, в който нашите предци са доказали, че когато сме обединени можем да правим всичко в името на държавата и за добруването на хората. Така поздрави за Деня на Съединението депутатът от 50-то Народно събрание и областен лидер на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева в ефира на Радио Кърджали.  „Като политици, които сме отговорни, които..

публикувано на 06.09.24 в 17:22