Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За седми път Маджарово ще е домакин на Фестивал на лешояда

3
Нели Найденова
Снимка: Радио Кърджали

Традиционният седми поред Фестивал на лешояда в Маджарово тази година ще се проведе в периода 6-8 септември и ще започне в петък вечерта с концерти на групите "Карандила" и "ЗоР МаЖор". Това съобщи за Радио Кърджали Нели Найденова от фондация "По-диви Родопи", организатор на тридневното събитие.

Игри, презентации, прожекции на филми, изложба, наблюдение на птици, дни на отворените врати в Природозащитен център „Източни Родопи“ са част от предвидените прояви, с които ще се отбележи Международния ден на лешояда, който традиционно се чества първата събота на септември.

Организаторите обещават изключително наситен съботен ден, в който най-младите любители на лешоядите и дивата природа ще могат да се включат в играта „Еко-приключенци търсят лешояди“, която е създадена да запознае най-малките с изключителния живот и екология на тези величествени птици. За пореден път малки и големи ще имат възможност да се докоснат до магията на театъра и да участват активно в интерактивно театрално-приказно приключение „Заветът на Чародея”. За представлението няма ограничение за възрастта, a в писането на театралната приказка ще могат да се включат хора от всякаква възраст – от 5 до 105 години.

Гостите на събитието ще имат възможност да присъстват и на лекцията за лешоядите, която ще запознае посетителите в детайли с биологията и екологията на вида, ще научат любопитни факти, ще разберат още какви са предизвикателствата пред оцеляването на вида.

Фестивалът ще положи и началото на нов петгодишния проект, посветен на завръщането на черните лешояди в Родопите.

В събота вечерта ще се прожектират някои от най-добрите филми за диви животни със специален лешоядски фокус - „Кръговратът на живота в Родопите“, „Завръщането на лешоядите“, „Време за обяд“ и други. И трите дни в Природозащитния център на БДЗП „Източни Родопи“ посетителите ще могат да видят и обновената изложба „По-дивите чудеса на Родопите“.

повече чуйте в прикачения файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Тясната връзка с бизнеса отличава филиала на МГУ в Кърджали

45 са първокурсниците в кърджалийския филиал на Минно-геоложкия университет "Свети Иван Рилски". Общо 150 студенти се обучават във висшето училище тук. Приемът и тази учебна година е изпълнен на 100 процента, съобщи за Радио Кърджали заместник-директорът Николина Иванова.  Пет специалности, три от които в редовна форма, една в задочна и редовна и..

публикувано на 12.09.24 в 17:24

Милко Багдасаров: Не е вярно, че левите формации в Обединената левица нямат електорат

В навечерието на Съединението на България БСП и левите партии в страната официално се обединиха, а името на коалицията, с която ще се явят на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври е „БСП – Обединена левица“. В интервю за Радио Кърджали, областният лидер на БСП в Кърджали Милко Багдасаров, каза, че на 27 октомври..

публикувано на 12.09.24 в 14:00

Плащаме данъци и осигуровки средно за 7 минути в НАП-Кърджали

Близо 37 хиляди граждани са посетили офиса на НАП в Кърджали от началото на 2024 година до края на август. Средно на ден служителите на офиса са обслужвали по 250 клиенти, като за всеки от тях са отделили около 7 минути, а те са изчаквали средно по около 4 минути. Това каза за Радио Кърджали директорът на приходната агенция в Кърджали Нериман Сали...

публикувано на 06.09.24 в 17:49
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева: Да последваме примера на предците и да се обединим за доброто на държавата

Това е ден, в който нашите предци са доказали, че когато сме обединени можем да правим всичко в името на държавата и за добруването на хората. Така поздрави за Деня на Съединението депутатът от 50-то Народно събрание и областен лидер на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева в ефира на Радио Кърджали.  „Като политици, които сме отговорни, които..

публикувано на 06.09.24 в 17:22