Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на селото: Където и да ходим, винаги се връщаме

В Дружинци са готови и за "революция", но да спасят България

5
Снимка: Георги Аргиров

В Дружинци, вероятно най-задружното и мирно село у нас, са готови на революция, но да спасят България.

Наш екип гостува на хората от кирковското село Дружинци. Красив патриотичен надпис „Дружинци“ се кипри в центъра на селото и посреща свои и гости. Чиста, подредена, озеленена детска площадка пък събира малчуганите във вечерните часове, когато майките им излизат на раздумка. Зеленината и изрядността на игрушките е грижа на татковците, пояснява ни Бойка Арабаджиева, начален учител и един от най-активните жители на селото. Колегата й, също начален учител, вероятно от малкото мъже в тази професия, Стоян Георгиев ни разказа историята на селото.

Стоян Георгиев

Той каза, че е започнал и вече даже има готовност да издаде книга за селото.

Сега повечето от около 250-те жители работят по градовете и в общинския център.

Старото, турското име на селото означава несвободни. Днешните дружинци обаче са сред най-свободните и по-точно свободолюбивите хора.

Разпръснати са из целия свят. В предпоследната събота на август обаче задължително, където и да са, се прибират на село за родовата си среща, за празника на селото си. Един от настоящите основни организатори Севдалин Огнянов разказа за началото на традицията.

Междувременно, докато си говорим с домакините, постепенно се събраха още и още хора. Прииждаха, за да се включат в подготовката за празника.

Мая Атанасова

Към групата се включиха Мая Атанасова, която живее във Варна, специалист по човешки ресурси и близначката й Марияна Гибон, специалист – финансист, която от 22 години вече е в Лондон. Съпругът й е англичанин. Не го е научила още на български, но пък децата й говорят майчиния си език и с огромно удоволствие се наслаждават на свободата на село.

Признават, че на село ги връща чувството за принадлежност към рода. Хората на село са истински, защото са свързани с природата и земята. Където и да ходят, каквито и скъпи ресторанти да посещават, никъде не са хапвали по-вкусно ястие от родопския клин и пататник, приготвени от мама.


Най-хубавото на село е свободата, тишината, спокойствието.

Все пак обаче е трудно да изоставиш живота си, когато имаш семейство и деца, чието развитие е свързано с големия град или чужбина, признават младите жени.

Много са несправедливостите, които виждат в държавата ни дружинци, но основното е, че не се спазват законите. В търсене на рецептата за по-добър живот в прекрасната ни България, са готови даже на „революция“, но да спасят Отечеството.

Целият репортаж е във видеото и в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Байрам Байрам: Решението на ЦИК е очаквано. Ще обжалваме

  Коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало" ще търси правата си във Висшия административен съд, категоричен е депутата Байрам Байрам. Той коментира за Радио Кърджали  отказа на ЦИК да регистрира за предсрочните парламентарни избори двете коалиции, в които влизат двете фракции на ДПС - "Демокрация, права и свободи - ДПС"  и..

публикувано на 09.09.24 в 14:14

Орешино чества 110-годишнината от завръщането на малоазийските българи

В ивайловградското село Орешино се подготвят за честването на 110-годишнината от завръщането на малоазийските българи. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали един от основните организатори на честванията Елена Бойназлиева. Тя е секретар на читалището в Ивайловград, но е и потомка на малоазийски българи. Орешино е бащиното ѝ родно село. Като..

публикувано на 06.09.24 в 17:33

За 11 училища в област Смолян се търсят директори

На 15 септември 56 училища ще отворят врати тази учебна година в област Смолян. 24 от тях са защитени. Едно предстои да бъде закрито, това в чепеларското село Забърдо, поради липса на ученици. За 11 училища в област Смолян е обявен конкурс за нови директори. Те са в общините Смолян, Мадан, Златоград и Баните. В толкова школа се търсят и учители,..

публикувано на 04.09.24 в 10:48

На феста в Хухла смесват традициите и модерната култура

Тридневен празник, съчетаващ традициите с модерното ще се проведе в ивайловградското село Хухла. Това съобщи журналистът Десислав Лафчиев, организатор на "Хухла фест" и създател на сайта "Околоселски пътешествия". Тазгодишното издание ще се проведе между 6 и 8 септември на връх Св. Илия, който се намира над село Хухла. В рамките на три дни,..

публикувано на 04.09.24 в 11:50

В Момчиловци откриват седми фестивал на киселото мляко

В родопското село Момчиловци откриват седми международен фестивал на киселото мляко следобед. Традиционният празник е тридневен от 30 август до 1 септември. Това съобщи кметът на селото Сийка Суркова. "Откриването е в 16.30 часа, когато момчиловските гайдари, че посрещнат официалните ни гости. Много забавления и изненади сме подготвили за..

публикувано на 30.08.24 в 12:00

Роса Соколова представя "Зоници и зунки" в родната Орловица

Новата си книга „Зоници и зунки“ ще представи до чешма в гората , близо до родната си махала Орловица на смолянското село Петково поетесата енергетик Роса Соколова.  Тя посвещава книгата на наследниците си, на корените си и на Бъднината ни. Книгата е един вид разговор с нейната внучка - за ценностите, за изконното, „с мисъл за смисъла“. „Внучката ми..

публикувано на 23.08.24 в 12:58

Внимателно: Електронни търговци предлагат стоки, опасни за здравето

Все повече страни основателно се замислят за рисковете от масовото разпространение на пазарите в цял свят на стоки, които не преминават задължителни предварителни тестове. Южнокорейското разследване твърди за токсични вещества в продукти, продавани през големи сайтове за електронна търговия, казва основателят на платформата "Ние,..

публикувано на 22.08.24 в 14:55