Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По оценката на специалистите, откритите находки са уникални и с изключително значение не само за България, не само за Европа, но и за света.

Вдигат уникалните находки от гроба на тракийски войн край тополовградското село Капитан Петко Войвода (видео)

4
Снимка: Галина Стефанова



След приключване на проучването днес започна вдигането на уникалните находки от гроба с трупоизгаряне  на тракийски аристократ край тополовградското село Капитан Петко Войвода. Първият накит, който беше вдигнат беше златна огърлица с уникална плетка, инкрустирана с камъни. Особена радост и възклицание на изумление предизвика момента, в който стана ясно, че и златната гривна, която беше извадена, беше със същата украса.

Погребението беше разкрито от екипа на археолога Даниела Агре при извършването на спасителни разкопки в парцел за изграждане на фотоволтаици.
Сред находките са пълно бойно въоръжение на покойника, накити и др. Войнът е бил погребан, както е бил обредът, с ездитния си кон.
След приключване на експедицията и реставрацията и консервацията им, уникалните находки ще бъдат изложени в музея в Тополовград,  където с активността и съпричастността на кметския екип, вече е започнало изграждане на специален трезор.
По оценката на специалистите, откритите находки са уникални и с изключително значение не само за България, не само  за Европа, но и за света.

По публикацията работи: Гинка Динчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Министър Росен Карадимов се среща с областните управители от Югоизточна България

Среща за подготовката на вота на 27 октомври ще проведе министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов с областните управители от Югоизточна България в Бургас. На нея ще бъдат обсъдени ангажиментите на правителството за материално-техническо обезпечаване на предстоящите парламентарни избори. Карадимов беше определен от правителството за..

публикувано на 13.09.24 в 08:55

Временните пунктове за приложението еЗдраве ще работят и днес

Временни пунктове, на които хората могат да получат съдействие за достъп до пациентското си досие през мобилен телефон, ще работят днес в няколко населени места у нас. Заради големия интерес към услугата по сдвояване на телефона със системата за достъп до личното здравно досие, днес служители на здравните инспекции ще съдействат на хората на..

публикувано на 13.09.24 в 08:43

ВАС отхвърли жалбата на ДПС-Доган

Върховният административен съд отхвърли жалбата на коалицията около Ахмед Доган - "Демокрация, права и свободи - ДПС", срещу отказа на ЦИК да бъде регистрирана за участие в изборите на 27 октомври.  От прессъобщение, разпространено от пресцентъра на съда, става ясно, че решението, което е окончателно, е мотивирано с определението от вчера - на друг..

публикувано на 12.09.24 в 16:27

РСПБЗН Крумовград проведе обучение и презентация за ученици

В сградата на РСПБЗН - Крумовград пред повече от 30 деца от ДГ „Митко Палаузов“ и ДГ „Юрий Гагарин“ в Крумовград се проведе съвместно обучение и презентация на тема „Безопасност на движението по пътищата“ и „Противопожарна безопасност“.  Подрастващите бяха запознати с основните правила, които трябва да спазват по време на движение по тротоари и в..

публикувано на 12.09.24 в 16:20

Новият директор на СУ "Отец Паисий" е Теодора Богданова

Първото училище с нов директор в Кърджали е СУ „Отец Паисий“. Днес беше връчена заповедта за назначаване на Теодора Богданова, която спечели конкурса за поста.  Това стана на официална церемония в най-старото светско училище в Източните Родопи. Началникът на Регионалното управление по образование Ангелина Костова връчи на Теодора..

публикувано на 12.09.24 в 13:10

Делян Пеевски: ДПС е само едно, другите са отцепници

Председателят на ПГ Делян Пеевски заяви, че ДПС е само едно, а всички други са отцепници. Според него, всички извън "ДПС - Ново начало" са се самоизключили от движението. Пеевски коментира решенията на ВАС по казуса с опита на двете фракции в партията да се явят на вота на 27 октомври: "Тази тема вече приключи. "ДПС - Ново начало" е на избори, няма..

публикувано на 12.09.24 в 12:12

„Вкус Фест“ продължава да търси старите рецепти на кърджалийските села

След големия успех на инициативата в селата Глухар, Кобиляне и Стремци, както и на дебюта му в Кърджали, пътуващият фестивал на храната и изкуствата „Вкус Фест“ за 2024 година продължава с пета спирка в село Звиница на 14.09 /събота/ от 10.00 часа пред читалището. С всяка следваща спирка фестивалът привлича все повече участници и зрители. В..

публикувано на 12.09.24 в 11:46