Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Времето през септември: Най-високите температури - между 32 и 37 градуса, най-ниските - между 7 и 12 градуса

Тази година през септември у нас се очаква средните месечни температури да бъдат над нормата, която за по-голямата част от страната е между 17 и 20 градуса, а за планините - между 3 и 10 градуса.

Най-високите температури през септември ще бъдат между 32 и 37 градуса, а най-ниските - между 7 и 12 градуса, по-високи ще са по Черноморието. Това съобщи за БТА Анастасия Кирилова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), представяйки прогнозата за времето за септември.

Месечната сума на валежите през септември ще бъде около нормата, която за равнините е между 40 и 60 литра на квадратен метър, а за планинските и припланинските райони - от 60 до 80 литра на квадратен метър.

През повечето дни от първото десетдневие в по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево, а температурите ще са по-високи от обичайните. По-голяма вероятност за развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност, и за валежи има през първите дни в източните райони, а около средата на периода на повече места из цялата страна.

През второто десетдневие изгледите са за повече дни с повишена вероятност за валежи. Температурите ще се понижат, но ще останат над климатичните норми. Сухо и слънчево се очаква да бъде в началото и през последните дни от периода.

И през третото десетдневие се очаква температурите да се задържат сравнително високи. Времето ще бъде предимно слънчево, временни увеличения на облачността ще има главно в следобедните часове и в планинските райони. По-голяма вероятност за обстановка с по-значителна облачност и с валежи на повече места в страната има през първата половина от десетдневието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Кирково изпращат селскостопанската година с фестивал на плодородието

В Кирково днес се провежда традиционният Фестивал на плодородието. Празникът отбелязва края на селскостопанската година. Спортни турнири, кулинарни конкурси, танцови изпълнения са част от проявите, които се провеждат по случой празника.

публикувано на 14.09.24 в 14:03

"Пожарна безопасност и защита на населението" празнува професионалния си празник

Днес 14 септември по случай професионалния празник на служителите от "Пожарна безопасност и защита на населението" в Кърджали бе отслужен водосвет за здраве в параклис „Св. Пророк Илия“.  В периода 9-15 септември 2024 г. ГДПБЗН   провежда традиционната си кампания и събитията, които са планирани в цялата страна имат за цел да повишат пожарната..

публикувано на 14.09.24 в 14:00
Община Хасково

Община Хасково осигурява безплатно обучение по програмиране и дигитални науки за ученици в „Училищна Телерик Академия“

За пета поредна година Община Хасково осигурява безплатно обучение по програмиране и дигитални науки за ученици в „Училищна Телерик Академия“ Учениците могат да кандидатстват за безплатното обучение. За децата от Хасково обученията са в две направления – „Разработка на игри” за 5-7 клас и „Уеб програмиране” за 8-11 клас.  Обученията са..

публикувано на 14.09.24 в 13:14
Авиобаза

Версии за инцидента със загиналите пилоти са 3

Човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда  са  версиите, по които работят разследващите за причините, довели до разбиването на учебно-тренировъчния самолет Л-39 вчера на авиобаза "Граф Игнатиево". Това съобщиха от Военно-окръжна прокуратура Пловдив. Разследващите очакват данните от черната кутия, открита вчера на мястото..

публикувано на 14.09.24 в 13:25

Във ВАС са депозирани две молби от ДПС на Доган за отмяна на влезли в сила решения на съда

Във Върховният административен съд са депозирани две молби от партия ДПС с председател Джевдет Чакъров и от коалиция  "Демокрация, права и свободи - ДПС" с искане за отмяна на влезлите в сила определения на съда. Той задължи ЦИК да регистрира коалицията около Делян Пееевски  - "Движение за права и свободи - Ново начало" и да потвърди отказа на..

публикувано на 14.09.24 в 13:00

Нови критерии за поставяне на пътна маркировка обсъжда Министерството на регионалното развитие

Министерството на регионалното развитие обсъжда нови критерии за поставяне на пътна маркировка. Едно от предложенията е това да не се прави  между ноември и края на март. Изцяло нова наредба за пътните маркировки пише МРРБ, каза Диана Русинова от Европейският център за транспортни политики. "Защото нашата наредба е много остаряла. Тя е от 2001 година...

публикувано на 14.09.24 в 10:20

Хиляди хора се събраха, за да отбележат Кръстовден в местността "Кръстова гора"

Хиляди се събраха с молитва за изцеление  в местността "Кръстова гора" над Асеновград, на  празника Въздвижение на Светия кръст- популярен като Кръстовден. Празничната служба в манастира "Света Троица" ще бъде водена от Пловдивския митрополит Николай и Западноевропейския митрополит Антоний. Местността "Кръстова гора" в Родопите е известна като свещено..

публикувано на 14.09.24 в 10:10