Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Каблешково проведоха последния молебен за сезона в Чернооченско

Десетки вярващи се включиха в молитвата за здраве, берекет и благоденствие в местността „Тюрбе янъ“ край чернооченското село Каблешково.

Молитвата беше отслужена от имамин на джамията в Каблешково Мехмед Ахмед и местните проповедници. Те четоха житието мюсюлманския пророк Мохамед, песнопения и аети от Корана.

По традиция в Каблешково се организира последния ритуал от поредицата 15 традиционни пролетно-летни молебени в района на община Черноочене. Събитието уважиха кметът на Община Черноочене инж. Айджан Ахмед и председателят на Общински съвет Черноочене инж. Месру Мюмюн.

Ритуалът се изпълнява от векове. Средствата се събират от дарения според възможностите на местното население. Организатор на проявата беше местното джамийското настоятелство със съдействието на кметство Каблешково и други. Членовете на настоятелството и присъстващите отправиха благодарности към кмета на село Каблешково Гюнер Мехмед за оказаното съдействие и положените сериозни усилия за организиране на религиозната церемония.

Гюнер Мехмед изтъкна, че подобни събития са повод да се разбере важността на сплотеността и добрите взаимоотношения. След молитвата присъстващите седнаха на обща софра. Опитаха от благословен курбан, съдържащ телешко месо и ориз, приготвени от опитните ръце на местните майстори Фахри Мустафа и Гюнгьор Алиосман.

В тяхна помощ бяха и жители на село Каблешково и съседните населени места.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Спомен от недалечното време, когато ДПС беше единно

ДПС губи Кърджали

Губи ли ДПС Кърджали? Това е въпрос, който все повече и политически наблюдатели, и обикновени жители на Кърджали и областта започват да си задават и чийто отговор става все по-актуален. Колкото и да не се признава на висок глас, „Движението за права и свободи“ не е като другите партии и това, което се случва в редиците ѝ оказва влияние на живота..

публикувано на 18.09.24 в 19:26
Спомен от недалечното време, когато ДПС беше единно

ДПС губи Кърджали

Губи ли ДПС Кърджали? Това е въпрос, който все повече и политически наблюдатели, и обикновени жители на Кърджали и областта започват да си задават и чийто отговор става все по-актуален. Колкото и да не се признава на висок глас, „Движението за права и свободи“ не е като другите партии и това, което се случва в редиците ѝ оказва влияние на..

публикувано на 18.09.24 в 19:18

Свършват местата в гробищния парк в Кърджали

Свършват местата в гробищния парк в Кърджали. Това стана ясно на заседание на Постоянната комисия по законност и обществен ред към Общинския съвет. "До 10 месеца ние приключваме с новите терени и мюсюлмански, и християнски. Гробни места нови няма", каза пред членовете на комисията в отговор на питане на общинския съветник Сезгин Бекир директорът на..

публикувано на 18.09.24 в 16:15

Туберкулозата в област Кърджали се завръща, има и скрита заболеваемост

Тревожна тенденция за нарастване на случаите на туберкулоза в област Кърджали отчитат от Пневмофтизиатричното отделение на кърджалийската болница "Д-р Атанас Дафовски". За една година случаите са нарастнали с 50 %, за тази случаите дотук са вече 20. Началникът на отделението, д-р Диана Вълчева коментира: " Ами мога да кажа, че постепенно..

публикувано на 18.09.24 в 13:25

РИК Кърджали определи състава и ръководните места в секционните избирателни комисии

Районната избирателна комисия определи състава и ръководните места в секционните избирателни комисии за предстоящия предсрочен парламентарен вот на 27 октомври. За секции, в които по предварителен списък трябва да гласуват под 500 избиратели, комисиите ще са от седем членове. В тези, в които са вписани над 500 гласоподаватели - комисиите ще са..

публикувано на 18.09.24 в 11:40

Осем нови училищни директори встъпиха в длъжност в област Кърджали

Осем нови училищни директори встъпиха в длъжност в област Кърджали след проведения в началото на септември конкурс. Трима от назначените сменят досегашните директори, а петима са изпълнявали временно длъжността и сега продължават работата си като титуляри. Това съобщи началникът на Регионалното управление по образованието в Кърджали Ангелина Костова:..

публикувано на 18.09.24 в 10:33

На всеки 23 секунди някъде по света и вследствие на ПТП губим един човешки живот

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя в рамките на Европейската седмица на мобилността. Тази година тя е между 16 и 22 септември и е под мотото „Остани жив! Пази живота!“. В тази връзка областният управител на Кърджали Никола Чанев призовава всички участници в движението към повишена бдителност. По данни на Световната здравна организация..

публикувано на 18.09.24 в 09:55