Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

200 млн. обезщетение от т.нар. "украинска помощ" получават земеделците

Снимка: Ани Петрова, БНР

Земеделските производители, засегнати от вноса на аграрни култури от Украйна, ще получат отпуснатите от правителството 200 млн. лв. обезщетение от т.нар. "украинска помощ". 

За възможностите и сроковете за изплащане на останалите 125 млн.лв. от договорените средства, земеделците ще разговарят във Финансовото министерство с вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова и със земеделския министър Георги Тахов.

В понеделник, на среща с ресорния министър, производителите получиха само уверение, че парите ще бъдат изплатени до края на ноември и настояха за личната гаранция на Петкова. 

След разговорите в Министерството на земеделието в понеделник стана ясно, че правителството е изпратило нотификация до ЕК за изплащането на цялата сума в размер на 325 млн. лв. на земеделските производители, които търпят щети от украинския внос. Земеделците обаче настояха за конкретен ангажимент и поискаха срещата с вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова да се проведе още през тази седмица. 

На срещата в Министерството на финансите днес ще присъстват двамата министри и представители на всички земеделски производители, засегнати от украинския внос.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Отбелязваме Световния ден на психичното здраве

Днес отбелязваме Световния ден на психичното здраве. Той е честван за първи път на 10 октомври 1992 година и стартира като годишна проява на Световната федерация за психично здраве. Психичното здраве е състояние на благополучие, при което индивидите притежават умения да се справят с ежедневните стресови фактори. 

публикувано на 10.10.24 в 11:12

Ограбиха незаключената кабина на автомобила на сърбин

Ограбиха сърбин в близост до границата с Турция. В Районното управление в Свиленград е получен сигнал от 52-годишен сръбски гражданин, за това, че на неохраняем паркинг в близост до село Капитан Андреево, е извършена кражба на 700 евро и 600 турски лири от незаключената кабина на товарния му автомобил.  По случая е образувано досъдебно производство...

публикувано на 10.10.24 в 11:09

Българските архивисти отбелязват професионалния си празник в Кърджали с изложба

Държавна Агенция "Архиви" - Кърджали отбелязва днешния си професионален празник с изложба, посветена на живота и на основни акценти от живота  на доц. д-р Димитър Арнаудов - една знакова за града и региона личност. На 22.10 се навършват и 75 години от неговото рождение. Изложбата ще бъде открита от 11 часа в изложбената зала на Държавен Архив -..

публикувано на 10.10.24 в 11:30

Апелативният съд гледа мярката на кмета на Минерални бани

Пловдивският Апелативен съд ще заседава по протеста на прокуратурата за мярката „домашен арест“ на кмета на община Минерални бани Мюмюн Искендер и още двама, обвинени за неправомерно усвояване на европейски средства по ДФ „Земеделие“ за строеж на два хотела за сина и дъщерята на кмета.  Тримата бяха задържани на 20 септември, а в началото на октомври..

публикувано на 10.10.24 в 10:29

Президентът ще се включи в годишната среща на държавните глави от групата "Арайолуш"

Президентът Румен Радев ще се включи в годишната среща на държавните глави от групата "Арайолуш" по покана на полския си колега Анджей Дуда. Във Варшава президенти от Европа ще разгледат възможностите за задълбочаване на трансатлантическите отношения. Темата е приоритет на полското председателство на Съвета на Европейския съюз, което започва на първи..

публикувано на 10.10.24 в 09:38

С новите ваксини срещу подварианта JN.1 на Covid-19 са имунизирани близо 12 000

Близо 12 000 души са имунизирани с новите варианти на ваксините срещу подварианта JN.1 на COVID-19 са ваксинирани 11 983 желаещи. Това съобщи БТА, цитирайки информация от Министерството на здравеопазването. Ваксинацията с тях започна в началото на септември. В първите две седмици след доставката на новите дози ваксина бяха имунизирани 3264 души,..

публикувано на 10.10.24 в 09:15

Денят ще е предимно слънчев

Днес времето ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб югозападен вятър. Максималните температури ще са между 24° и 29°, в Кърджали 26° , Хасково 29°,  а в Смолян 20°.

публикувано на 10.10.24 в 08:35