Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Бариста Иван Парнаров: Кафето трябва да се приготвя със знание

По време на бариста шампионата с авторския кафе коктейл
Снимка: личен архив

Силно участие със запомнящ се кафе коктейл, но без класиране в призовата тройка, записа Иван Парнаров от Кърджали на провелия се в София Бариста шампионат, организиран от една от най-популярните марки италианско кафе, които се предлагат в България. Кърджалийският бариста не успя да вземе титлата заради наказателни точки за просрочено време за изпълнение на напитката, но заслужи овациите и поздравленията на своите конкуренти и на съдиите.

Състезанието протече в два дни. В първия участниците приготвяха италианско еспресо и капучино по стандарт. Най-добрите продължиха във втори кръг, където имаха за задача да приготвят мокачино, по собствена рецепта, и освен традиционните съставки - кафе, шоколад или какао на прах и мляко, да добавят творчество и да обогатят самата рецепта по собствен начин.
"Състезанието мина прекрасно. Организаторите вече имаха натрупан опит - три пъти подред го организират. Аз самият не бях се състезавал може би от шест години. Последните няколко години бях от другата страна, бях канен за технически съдия на няколко състезания", разказа Иван Парнаров. Въпреки наказателните точки, които го отпращат на седмо място, той е доволен от представянето си и от напитката, която приготвя - четирислоен разноцветен кафеено-алкохолен коктейл, който включва три вида мляко, три кофеинови съставки, четири вида алкохол, три сухи съставки и няколко техники за изработка. Една от съставките е изключително рядък чай от листа и цвят на кафе, сорт Кент, произход Килиманджаро. Друга е саморъчно направен кафеен ликьор, трета - оцветено синьо мляко с пеперуден прах. Розовият цвят на първия слой е получен от драконов плод, който Иван е прибавил към към кондензирано мляко и мляко от грах. А тайната съставка на коктейла е розова ракия от рози от село Розово, открита и доставена от Велислав Панчев, управител на фирмата, в която Иван Парнаров работи към момента.
Въпреки че изглежда сложна, рецептата е приложима и в реалността, всичко е въпрос на подготовка и заготовки, казва Иван.

Той е доволен, че има млади хора, които проявяват интерес към професията на баристата и искат да се развиват. И даде за пример 20-годишната Елис от Кърджали, която не спира да предизвиква себе си и в момента работи за водеща компания в София и вече се готви да преподава в курсове за баристи.

Повечето състезания са национални, регионални засега никой не се наема да организира. Самият той има желание и казва: "Аз лично съм организирал над четири състезания, като последното беше за 65 обекта като 10 бяха в Румъния, 30 бяха в столицата и над 20 бяха в провинция. Изисква много време много усилия. Засега никой  не се е ангажирал да направи нещо такова на местно ниво. Аз самия имам желание, просто ми трябва малко подкрепа, не говоря за финансова, не говоря за ноу хау подкрепа. Трябва ми подкрепа от млади хора, които да кажат "да". Ако има нещо такова, ще участвам."

Иван Парнаров групира водещите днес тенденции в направата на кафеената напитка в две направления - по-доброто оборудване и по-доброто образование на баристите и в знанието им какво приготвят и какво предлагат на хората. "Това е тенденцията, натам трябва да вървим и това е правилният път, защото всеки един от нас, като отиде да си купува дори един хляб гледа опаковката какъв е - заводски ли е, типов ли. И се интересува от състава и къде е печен. Хубаво е крайният консуматор малко да се образова и да иска човека, който приготвя кафето, да е образован", казва той.

Промяна има и във вкусовете - все повече хора избират да пият арабика. Донякъде това става случайно или под "ударите" на реалността, тъй като цената на сортовете робуста скочи в последните години и "някои робусти надминаха дори колумбийски арабики и то с така доста добра разлика от 2 до 3 $ на килограм, което респективно води до повишение на цените на кафетата. Цената винаги е водеща, но когато един човек има правото да избира за горе-долу близка цена качествена арабика или робуста, вече все повече хора избират арабиката", казва Иван.

Иначе наблюденията му са, че "хората, когато им е студено - примерно сега, зимата, обичат по-сладки напитки с повече шоколад с повече карамел, лятото са по-склонни да пият чисти кафета".

Що се отнася до цената на кафето, не е оптимист. Смята, че няма да падне, напротив - тенденцията е за повишаване, тъй като няма реколта, а ако има - тя не е качествена




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Бойко синапов, председател на

Бойко Синапов: Млечното говедовъдство в България е на път да изчезне

Млечното говедовъдство в България е на път да изчезне, това мнение изрази пред Радио Кърджали Бойко Синапов, председател на „Обединени български животновъди“. Само за една година в страната са фалирали над 1000 ферми. Според Синапов животновъдите, отглеждащи крави за добив на мляко са изправени пред сериозни проблеми...

публикувано на 28.02.25 в 12:21
Надя Атанасова

Надя Атанасова: Прошката изчиства болката и негативните емоции

Прошката е вътрешен процес , който ни освобождава от емоционалната тежест и ни дава възможност за вътрешен мир. Тя не е само заради другите, а заради нас самите, като ни помага да се освободим от болката и негативните емоции. Важно е първо да разберем болката си и да я пуснем, преди да можем да простим на другите. Това каза в ефира на Радио..

обновено на 27.02.25 в 15:13
Снимка личен архив

Нели Димитрова: Много хора се усетиха, че биват лъгани всеки ден

Трети бойкот на хранителните вериги е обявен за днес, като инициаторите призовават да не се пазарува в супермаркетите, но и да не се извършват банкови операции - да не се теглят или внасят пари, да не се правят преводи и плащания. „Решихме да разширим обхвата на бойкота, защото парите на българина, които знаем че в по-големия..

публикувано на 27.02.25 в 07:58

Доц. Радева: Астероидът „Перперикон“ е на 4 млрд. и 500 млн. години

Астероид, който се намира в астероидния пояс между Марс и Юпитер вече носи името на Скалния град на траките - Перперикон. Откривател на небесното тяло е доц. д-р Веселка Радева. Това се случва през 2015 година, когато астрономът работи по международна  програма за астрономическо сътрудничество, чиято цел е да се откриват нови..

публикувано на 26.02.25 в 18:48

Състоя се 25-тата среща на "Сдружението за културно сътрудничество на арденци" в Бурса

Целта на "Сдружението за културно сътрудничество на арденци"  е да се организират землячески срещи. Сред учредителите са работодатели, лекари, инженери, учители, интелектуалци.  Идеята е ардинчани от Турция и България да се видят с близки и приятели, да са заедно и да споделят спомени за родния край. "Искаме да съхраним духовните и културните..

публикувано на 26.02.25 в 15:21

Мюсюлманските пости започват на 1 март

Свещеният месец Рамазан, който е третият и последен от 3-те свещени месеца, е същевременно деветият месец от ислямския календар. Началото на постите за мюсюлманите тази година е 1 март. " Месец Рамазан е месец на благодатта и милосърдието, опрощението и покаянието, сплотеността и единството на мюсюлманите. Вярващите е задължително да говеят, освен..

публикувано на 26.02.25 в 14:46

Децата от ОДК пресъздават традициите на Сирни Заговезни

Децата от школата па етнография и краезнание с ръководител Нели Карабашева ще покажат и пресътворят един от големите християнски празници, който се отличава с богата обредност, а именно Сирни Заговезни или Прошки.  Това ще стане на 28 февруари, в Регионалния исторически музей.  Възпитаниците на Общински детски комплекс  Кърджали ще представят в..

публикувано на 26.02.25 в 12:42