Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Бариста Иван Парнаров: Кафето трябва да се приготвя със знание

По време на бариста шампионата с авторския кафе коктейл
Снимка: личен архив

Силно участие със запомнящ се кафе коктейл, но без класиране в призовата тройка, записа Иван Парнаров от Кърджали на провелия се в София Бариста шампионат, организиран от една от най-популярните марки италианско кафе, които се предлагат в България. Кърджалийският бариста не успя да вземе титлата заради наказателни точки за просрочено време за изпълнение на напитката, но заслужи овациите и поздравленията на своите конкуренти и на съдиите.

Състезанието протече в два дни. В първия участниците приготвяха италианско еспресо и капучино по стандарт. Най-добрите продължиха във втори кръг, където имаха за задача да приготвят мокачино, по собствена рецепта, и освен традиционните съставки - кафе, шоколад или какао на прах и мляко, да добавят творчество и да обогатят самата рецепта по собствен начин.
"Състезанието мина прекрасно. Организаторите вече имаха натрупан опит - три пъти подред го организират. Аз самият не бях се състезавал може би от шест години. Последните няколко години бях от другата страна, бях канен за технически съдия на няколко състезания", разказа Иван Парнаров. Въпреки наказателните точки, които го отпращат на седмо място, той е доволен от представянето си и от напитката, която приготвя - четирислоен разноцветен кафеено-алкохолен коктейл, който включва три вида мляко, три кофеинови съставки, четири вида алкохол, три сухи съставки и няколко техники за изработка. Една от съставките е изключително рядък чай от листа и цвят на кафе, сорт Кент, произход Килиманджаро. Друга е саморъчно направен кафеен ликьор, трета - оцветено синьо мляко с пеперуден прах. Розовият цвят на първия слой е получен от драконов плод, който Иван е прибавил към към кондензирано мляко и мляко от грах. А тайната съставка на коктейла е розова ракия от рози от село Розово, открита и доставена от Велислав Панчев, управител на фирмата, в която Иван Парнаров работи към момента.
Въпреки че изглежда сложна, рецептата е приложима и в реалността, всичко е въпрос на подготовка и заготовки, казва Иван.

Той е доволен, че има млади хора, които проявяват интерес към професията на баристата и искат да се развиват. И даде за пример 20-годишната Елис от Кърджали, която не спира да предизвиква себе си и в момента работи за водеща компания в София и вече се готви да преподава в курсове за баристи.

Повечето състезания са национални, регионални засега никой не се наема да организира. Самият той има желание и казва: "Аз лично съм организирал над четири състезания, като последното беше за 65 обекта като 10 бяха в Румъния, 30 бяха в столицата и над 20 бяха в провинция. Изисква много време много усилия. Засега никой  не се е ангажирал да направи нещо такова на местно ниво. Аз самия имам желание, просто ми трябва малко подкрепа, не говоря за финансова, не говоря за ноу хау подкрепа. Трябва ми подкрепа от млади хора, които да кажат "да". Ако има нещо такова, ще участвам."

Иван Парнаров групира водещите днес тенденции в направата на кафеената напитка в две направления - по-доброто оборудване и по-доброто образование на баристите и в знанието им какво приготвят и какво предлагат на хората. "Това е тенденцията, натам трябва да вървим и това е правилният път, защото всеки един от нас, като отиде да си купува дори един хляб гледа опаковката какъв е - заводски ли е, типов ли. И се интересува от състава и къде е печен. Хубаво е крайният консуматор малко да се образова и да иска човека, който приготвя кафето, да е образован", казва той.

Промяна има и във вкусовете - все повече хора избират да пият арабика. Донякъде това става случайно или под "ударите" на реалността, тъй като цената на сортовете робуста скочи в последните години и "някои робусти надминаха дори колумбийски арабики и то с така доста добра разлика от 2 до 3 $ на килограм, което респективно води до повишение на цените на кафетата. Цената винаги е водеща, но когато един човек има правото да избира за горе-долу близка цена качествена арабика или робуста, вече все повече хора избират арабиката", казва Иван.

Иначе наблюденията му са, че "хората, когато им е студено - примерно сега, зимата, обичат по-сладки напитки с повече шоколад с повече карамел, лятото са по-склонни да пият чисти кафета".

Що се отнася до цената на кафето, не е оптимист. Смята, че няма да падне, напротив - тенденцията е за повишаване, тъй като няма реколта, а ако има - тя не е качествена




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: България има всички шансоне да влезе в еврозоната

Страната ни има всички шансове да получи положителен конвергентен доклад от Европейската комисия и Европейската централна банка  за определяне на дата, която е твърде вероятно да бъде 01 януари 2026 година за влизане в еврозоната, каза в ефира на Радио Кърджали икономиста  Румен Гълъбинов . "С оглед на предстоящите развития, трябва..

публикувано на 15.04.25 в 13:30

„Отче, прости им, защото не знаят какво правят“, ни припомня последните думи на Христос отец Кирил Делчев

Страстната седмица е последната седмица от земния живот на Иисус Христос. Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва на Великден – денят, в който се празнува Христовото Възкресение.  Всеки ден от тази седмица се нарича велик – Велики понеделник, Велики вторник и така нататък до Велика събота.  На всеки един ден от..

публикувано на 15.04.25 в 12:01

Екрем Хасан: До петък в университета, в събота и неделя – във фермата в Ардино

Екрем Хасан е на 24 години, от Ардино е. През седмицата той учи магистратура по специалността „Електротехника“ в Техническия университет – филиал Пловдив. А в почивните дни се връща в Ардино, където заедно с вуйчо си отглеждат млекодайни крави. Завършва гимназията в своето родно Ардино. Още в десети клас започва да се интересува кои..

обновено на 15.04.25 в 11:53

Танзер Юсеинов: Младежите се противопоставят на участието ни в това мнозинство

Когато парламентарната група на ДПС-ДПС беше поканена да участва в парламентарното мнозинство имаше заявки и от други политически партии за борба с модела Пеевски. В настоящия момент, а и от самото начало ние по никакъв начин не виждаме разграждане на този модел. Това каза в ефира на Радио Кърджали председателят на Младежко ДПС Танзер Юсеинов. "Примерите..

публикувано на 15.04.25 в 11:19
Яница Петкова

Яница Петкова: Традиционните ценности са на по-заден план за младия човек

Традиционните ценности и добродетели така, както са разбрани в християнската религия, остават на заден план сред младите хора, сочи проучване на социологическа агенция „Мяра“. Това съобщи Яница Петкова в ефира на Радио Кърджали. Сред акцентите в проучването са били ценностите и страховете на младите хора. „Ако вземем за пример страховете..

публикувано на 11.04.25 в 22:33

Стогодишен радиоприемник има в колекцията си Атанас Шишманов от Ивайловград

Атанас Шишманов е бизнесмен от Ивайловград, но има интересно хоби, което вече 30 години е негова страст – а именно, да колекционира стари радиоприемници. Колекцията му съдържа над 100 радиоапарата. Най-старият от тях е на почти 100 години. Носи марката “Телефункен“ и е произведен между 1928 и 1931 година. Колекционерът..

публикувано на 11.04.25 в 13:57

Данаил Добрев: Коромораните изяждат по 3 кг. риба на ден, лишават риболовците от хобито им

Бракониери, корморани, изпускането на язовира, недобросъвестни риболовци, са основните фактори, които пречат за запазване на рибата, с която беше зарибен преди дни яз. „Кърджали“. Мнението е на Данаил Добрев , председател на риболовно сдружение „Диксън“. 10 000 шаранчета бяха пуснати във водите на язовира. Рибките тежат около 40-50..

публикувано на 11.04.25 в 13:51