Коледните празници отминаха, Нова година дойде, изядохме вече остатъците от богатите празнични трапези и вече започнахме да се питаме как да отслабнем и как да влезем във форма. Има ли лесни начини и какви са съветите на диетолозите за здравословно хранене?
"Ако говорим за лесен начин за влизане във форма, лесният начин е да не излизаме от форма. Тоест преди това да сме създали добри навици", каза в ефира на Радио Кърджали диетологът д-р Йорданка Господинова.
Според нея нагласата, че празниците трябва да преминават на маса и да са свързани с хранене и преяждане е "най-страшното нещо, което може да ни се случи. И въпреки че сме прекалили по Коледа и Нова година, нека не забравяме една от моите любими максими - не е страшно какво ядеш от Коледа до Нова година. Страшно е какво ядеш от Нова година до Коледа. Така че винаги има начин да се променим и винаги има начин следващата Коледа да бъде по-успешна от предишната по отношение на хранене и мисъл за нашето здраве".
Нашето тяло ни е партньор и функцията му като част от природата е да ни запази живи. Когато оставим тялото си в условия на глад, това е огромен стрес за него и то започва да трупа мазнини като резерв за бъдещето. Затова е важно балансираното и редовно хранене, казва специалистът.
"Всеки организъм е индивидуален, но е хубаво да съблюдаваме баланс на макронутриентите - протеини, мазнини, въглехидрати. Хубаво е в нашето хранене 30-35% от общия калориен прием да е от протеини, 35-40% от въглехидрати и 30-35% от мазнини, като уточнението, че има различни видове мазнините - нека да бъдат полезните мазнини и да си ги осигурим от авокадо, зехтин... По същия начин за въглехидратите. Нека да търсим бавните въглехидрати - пълнозърнести храни, овесени ядки, варива и да избягваме трите бели отрови - бяла захар, бяло брашно и сол", обясни д-р Господинова.
Тя е категорична, че никога не е късно човек да започне да живее правилно и да не го прави по принуда, когато болестите чукат на вратата и когато всеки неминуемо минава в някаква форма на режим и на ограничения. Хоброто хранене според нея включва повече сурова храна, пълнозърнести храни, месо като източник на протеин и риба, нетлъсти меса - пилешко, пуешко, добра риба, яйца, млечни продукти, плодове, зеленчуци.
"За да може едно ново нещо да се превърне в навик, са му необходими 90 дни. Тоест три месеца е добър срок, без да ставаме жестоки към себе си. Тоест не може до вчера да сме били от маса на маса, от ядене в ядене с вредни храни и от днес край слагаме бариерата и започваме да се храним по нов начин. Нека да го правим с малки стъпки, да отчитаме малките успехи и да не забравяме, че и най-дългият път започва с първата крачка", каза още д-р Господинова.
Тя потвърждава, че изключително полезни са храните, които са в географската ширина, в която сме родени и за това има научно обяснение - нашият организъм има генетична памет за тези храни. "Тоест голяма част от тях са храни, които са яли нашите баби и дядовци, нашите родители. Както наблюдаваме, все повече пазарът е залят с екзотични плодове, с екзотични храни, които безспорно са вкусни, доставят ни удоволствие, но едновременно с това покачват процента на автоимунните и алергичните заболявания. Тоест, ако ние ядем едни екзотични плодове, които не са характерни за географската ширина, в която сме израснали, и ги ядем всеки ден, всеки ден, всеки ден, може би нашите деца и нашите внуци ще имат ензимна система да разграждат тези храни. Но ние ще платим доста висока цена", смята д-р Господинова.
С началото на новата учебна година Средно училище „Йордан Йовков“ в Кърджали представя две нови STEM лаборатории и шест високотехнологични класни стаи, които ще предложат на учениците модерни подходи за обучение чрез практика и иновации. „Този 15 септември ще бъде по-различен, защото имаме две STEM лаборатории на един етаж в две помещения“, обясни..
През годините Ахмед Доган винаги е бил сред най-влиятелните фигури в българския политически живот. Създател и дългогодишен лидер на ДПС, той се наложи като архитект на баланси и задкулисни договорки, които често определяха посоката на управлението в страната. Дори и след оттеглянето си от официалното ръководство на партията, неговото влияние остана..
Д-р Тимур Бобровски е украински учен, историк, археолог, спелеолог, специалист по скални образувания. Наричат го още пеещият археолог, заради таланта му да пее и свири на китара. Друг любопитен факт от биографията му е, че това е втората война, която преживява. Има зад себе си и афганската война на Съветския съюз през 80-те години на миналия..
На 8 септември Православната църква чества Рождество на Пресвета Богородица , известно в народната традиция като Малка Богородица . Това е денят, в който вярващите почитат раждането на Дева Мария – майката на Иисус Христос. В народните представи Малка Богородица е продължение на Голяма Богородица (15 август), но с по-личен, женски характер...
На 16 септември от 19 часа театърът в Кърджали открива новия творчески сезон с премиера на пиесата "Игра на котки" на унгарския драматург Ищван Йоркен. Постановката е дело на Александър Туник, който тази година се дипломира в НАТФИЗ, в класа по режисура за драматичен театър на проф. Пламен Марков. "Игра на котки" е дипломната работа на младия..
Обсъждане на мотивите, с които ще се иска вот на недоверие срещу правителството, предстои в Алианса за права и свободи . Това съобщи пред Радио Кърджали депутатът Павлин Кръстев . „Все още не сме го обсъждали като официална тема, защото не разполагаме с пълния текст на мотивите, които вносителите подготвят. Разбира се, ще ги разгледаме и, ако..
Със 185 първокласници и общо 1594 ученици ще открият в СУ „Петко Рачов Славейков“ в Кърджали новата учебна година. В 1-ви и в 5-ти клас има по една паралелка повече, като общият им брой е 62-ве. „ Готови сме за старта на новата учебна година. Направени са освежителни ремонти в училището. Очакваме тя да е добра и успешна.“, каза..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478