Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Д-р Господинова: Важно е какво ядеш не от Коледа до Нова година, а от Нова година до Коледа

д-р Йорданка Господинова
Снимка: личен архив

Коледните празници отминаха, Нова година дойде, изядохме вече остатъците от богатите празнични трапези и вече започнахме да се питаме как да отслабнем и как да влезем във форма. Има ли лесни начини и какви са съветите на диетолозите за здравословно хранене?

"Ако говорим за лесен начин за влизане във форма, лесният начин е да не излизаме от форма. Тоест преди това да сме създали добри навици", каза в ефира на Радио Кърджали диетологът д-р Йорданка Господинова.

Според нея нагласата, че празниците трябва да преминават на маса и да са свързани с хранене и преяждане е "най-страшното нещо, което  може да ни се случи. И въпреки че сме прекалили по Коледа и Нова година, нека не забравяме една от моите любими максими - не е страшно какво ядеш от Коледа до Нова година. Страшно е какво ядеш от Нова година до Коледа. Така че винаги има начин да се променим и винаги има начин следващата Коледа да бъде по-успешна от предишната по отношение на хранене и мисъл за нашето здраве".

Нашето тяло ни е партньор и функцията му като част от природата е да ни запази живи. Когато оставим тялото си в условия на глад, това е огромен стрес за него и то започва да трупа мазнини като резерв за бъдещето. Затова е важно балансираното и редовно хранене, казва специалистът.

"Всеки организъм е индивидуален, но е хубаво да съблюдаваме баланс на макронутриентите - протеини, мазнини, въглехидрати. Хубаво е в нашето хранене 30-35% от общия калориен прием да е от протеини, 35-40% от въглехидрати и 30-35% от мазнини, като уточнението, че има различни видове мазнините - нека да бъдат полезните мазнини и да си ги осигурим от авокадо, зехтин... По същия начин за въглехидратите. Нека да търсим бавните въглехидрати - пълнозърнести храни, овесени ядки, варива и да избягваме трите бели отрови - бяла захар, бяло брашно и сол", обясни д-р Господинова.

Тя е категорична, че никога не е късно човек да започне да живее правилно и да не го прави по принуда, когато болестите чукат на вратата и когато всеки неминуемо минава в някаква форма на режим и на ограничения. Хоброто хранене според нея включва повече сурова храна, пълнозърнести храни, месо като източник на протеин и риба, нетлъсти меса - пилешко, пуешко, добра риба, яйца, млечни продукти, плодове, зеленчуци.

"За да може едно ново нещо да се превърне в навик, са му необходими 90 дни. Тоест три месеца е добър срок, без да ставаме жестоки към себе си. Тоест не може до вчера да сме били от маса на маса, от ядене в ядене с вредни храни и от днес край слагаме бариерата и започваме да се храним по нов начин. Нека да го правим с малки стъпки, да отчитаме малките успехи и да не забравяме, че и най-дългият път започва с първата крачка", каза още д-р Господинова.

Тя потвърждава, че изключително полезни са храните, които са в географската ширина, в която сме родени и за това има научно обяснение - нашият организъм има генетична памет за тези храни. "Тоест голяма част от тях са храни, които са яли нашите баби и дядовци, нашите родители. Както наблюдаваме, все повече пазарът е залят с екзотични плодове, с екзотични храни, които безспорно са вкусни, доставят ни удоволствие, но едновременно с това покачват процента на автоимунните и алергичните заболявания. Тоест, ако ние ядем едни екзотични плодове, които не са характерни за географската ширина, в която сме израснали, и ги ядем всеки ден, всеки ден, всеки ден, може би нашите деца и нашите внуци ще имат ензимна система да разграждат тези храни. Но ние ще платим доста висока цена", смята д-р Господинова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Чавдар Бончев

Чавдар Бончев: Тротинетките и колелата са различни превозни средства, не трябва да са в обща забрана

Според него пред велосипедистите в Кърджали стоят много проблеми и неуредици. "В  нашия град на практика липсват велоалеи. Смешната велоалея, така наречена в кавички, която върви по освободената за автомобили част на булевард "България" и представлява няколко реда малки плочки с различен цвят, може би повечето хора не знаят, че всъщност е..

обновено на 16.05.25 в 12:33

Българско неделно училище в Одрин отбелязва 24 май с тържествена програма и изложба за Петър Берон

Възпитаниците на Българското неделно училище „Отец Александър Чъкърък“ в Одрин ще честват 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий и българската просвета и култура, с тържествена програма. В празника ще участват преподаватели, родители, представители на българската общност и гости от Генералното консулство на България в Одрин. По..

публикувано на 15.05.25 в 11:00

Радослав Милев: Няма как безрезервно да подкрепя Бюджет 2025 на община Кърджали

"Бюджетът е функция на управлението на общината. Управлението на общината е спечелено от Движението за права и свободи. Те имат мнозинство в Общинския съвет, а такова мнозинство трябва да кажем, че никъде в България никой общински център няма. Така че  отговорността за бюджета и за приемането на бюджета изцяло пада върху тяхната група и върху..

публикувано на 14.05.25 в 14:39
Радостина Лулова

Радостина Лулова: Европейската титла идва с упоритост, постоянство и вяра

Резултат на много упоритост, постоянство и вяра е първата европейска титла по екипировъчен трибой на Радостина Лулова. Момичето от спортен клуб "Юнак" в Кърджали стана шампион в категория до 63 кг на първенството в Пилзен, Чехия. Радостта от победата се увеличава от факта, че шампион в своята категория стана съотборникът на Радостина Здравко Петров,..

публикувано на 13.05.25 в 14:27
Здравко Петров

Здравко Петров: Радвам се, че прославям България

"Радвам се, че успях да донесе радост на хората, които са ни гледали и че по някакъв начин съм бил част от това България да се прослави", това коментира в ефира на Радио Кърджали европейският шампион по екипировъчен трибой Здравко Петров. "Да чуя българския химн е момент, който съм чакал дълго време да се случи", коментира той. Двама бяха..

публикувано на 13.05.25 в 13:34

Д-р Гюнер Осман: Институциите са в дълг към професията на медицинската сестра

"Днес,12 май - Световен ден на медицинските сестри, поднасям своята дълбока признателност към всеки от вас, чиято всеотдайност, състрадание и професионализъм са в основата на грижата към пациента. Като лекар ви благодаря за всеотдайността, с която вдъхвате сила, сигурност и надежда. Продължавайте да бъдете светлина и стабилност в най-трудните моменти от..

публикувано на 12.05.25 в 13:16

Д-р Марин Мухтаров: Зеленчуците могат да бъдат опасни или как помага една супена лъжица сол

Нискостеблените зеленчуци и плодове като марули и ягоди трябва да се измиват много хубаво, защото крият големи рискове. Това се отнася особено за дворните зеленчуци, до които достъп имат и домашни, и безстопанствени кучета, коментира в ефира на Радио Кърджали гастроентерологът д-р Марин Мухтаров. Той обясни и че марулите съдържат много полезни вещества..

публикувано на 10.05.25 в 17:57