Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Посрещаме пролетта с Гергьовден и Хъдърлез – ритуали и вярвания от Родопите

| обновено на 05.05.25 в 14:22
Снимка: архив

Гергьовден и Хъдърлез – два празника, дълбоко вкоренени в културната и духовна памет на Родопите, обединяват поколения българи около символите на пролетта, здравето и плодородието. В многообразието на местните традиции, те се честват от християни и мюсюлмани с общо усещане за ново начало и връзка с природата.

Соня Костадинова – уредник в отдел "Етнография" на Регионалния исторически музей – Кърджали, разказа в ефира на БНР Кърджали за дълбоките културни пластове и ритуалното богатство на празниците, които оживяват и днес в селата на Източните Родопи.

Гергьовден, отбелязван на 6 май, е празник на Свети Георги Победоносец – светец, почитан както от православни християни, така и от мюсюлмански общности под името Хъдърлез. "В основата на двата празника стои митът за възкръсването, за съживяването на природата, за победата на живота над смъртта," обяснява Костадинова. В мюсюлманските предания Свети Георги (или Джефрилес) често се свързва с Хъдър и Иляс – двама братя, които се срещат веднъж годишно именно на 6 май, в миг, когато природата затаява дъх.

В миналото Гергьовден е бил граница между зимата и началото на активния стопански сезон. Празникът се отбелязва с жертвоприношения – обикновено агне, което се коли от старейшината на рода, след строго установени ритуали. Агнето се освещава със здравец и тамян, а кръвта му се излива под дърво – за плодовитост и благослов.

Специално внимание се обръща и на животните: захранват се с трева, брашно и сол – символи на изобилие. Овцете се доят за първи път на Гергьовден, а първото мляко се поднася ритуално, често с билки и подкваса, събирана от росата на празничната утрин.

Обредните хлябове – колаци, месени от млади булки – се украсяват символично с клонки, а трапезата се споделя на открито: „в местност, посветена на светеца, край оброчище или черковен двор“, казва Костадинова. Тази трапеза е не просто гощавка, а начин за свързване с предците и светците.

Макар и модерният начин на живот да е променил празника, в Родопите много от традициите все още се пазят. И до днес в навечерието на 6 май местните посещават лековити извори – като Дамбала край Кърджали или старинната джамия „Седемте девойки“ в Подкова, за да се измият за здраве или да оставят дреха по дърветата. Агнешкото, обредният хляб и баницата със зелении продължават да присъстват на трапезата.

„Хората променят обичаите си заедно с бита, но най-важното – духът на празника, усещането за свързаност и надежда, остава“, казва Костадинова. А най-смелото ѝ пожелание по повод празника е: „На онези, които още отглеждат животни и се грижат за земята – нека имат здраве, приплод и богата реколта. На всички именици – щастие и сили през цялата година.“

Чуйте още в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Крепост ще събере майстори на традиционни сирена за Празника на крутмача

В село Крепост, община Димитровград, тази неделя, 7 септември, ще се проведе кулинарен фестивал, посветен на традиционното българско сирене куртмача и други автентични местни продукти. Организатор на събитието е Стоян Стоянов – човекът, стоящ зад инициативата „Празник на вкусовете“, която подкрепя и популяризира кулинарните традиции на..

публикувано на 05.09.25 в 16:05

Кирково подготвя Фестивала на плодородието на 13 септември

На 13 септември (събота) в Кирково ще се проведе традиционният Фестивал на плодородието . Събитието се организира от общината и включва културна, кулинарна и музикална програма, както и участие на местни производители. Програмата започва още в началото на седмицата с турнири по футбол и волейбол за Купата на кмета. На 12 септември вечерта е..

публикувано на 04.09.25 в 11:45

Юбилеен фолклорен събор в село Студена – 10 години традиция и музика

На 6 септември в свиленградското село Студена ще се проведе юбилейното издание на фолклорния събор „Песен се пее, хоро се вие край Сакара“. Събитието се организира от НЧ „Св. св. Кирил и Методий“, кметство Студена и Община Свиленград. „Подготвяме се много сериозно – съвместно с кметството и с подкрепата на Община Свиленград, която субсидира събора...

публикувано на 30.08.25 в 16:30

"Кулинарното наследство на Тракия" - елате, и опитайте

Фестивалът „Кулинарното наследство на Тракия“ ще се проведе за дванадесети път в Ивайловград на 5 и 6 септември в защитена местност „Дупката“, представящ традиционни храни и занаяти. С пециален гост-изпълнител на събитието ще бъде обичаната певица Тони Димитрова. Фестивалът ще бъде открит на 5 септември вечерта от кмета Диана..

публикувано на 29.08.25 в 17:13

Стамболово се готви за „Надсвирване 2025“

Националната среща на сватбарските оркестри в Стамболово е сред най-емблематичните форуми на българската сватбарска музика. Началото му е поставено през 1985 г., когато на сцената в хасковското село Стамболово се събират някои от най-добрите народни оркестри в страната. През следващите години, до 1998 г., фестивалът се утвърждава като национален..

публикувано на 29.08.25 в 13:12

Египетски фасул заля пазара в Кърджали, докато смилянският остава дефицит

На пазара в Кърджали търговците предлагат фасул, внесен от Африка.  "Фасулът е от Египет, кака", признават те с леко неудобство. Българският фасул почти не се среща, а причината е в ограниченото производство, разказва за Радио Кърджали Илия Годев от село Смилян – познато като "столицата на фасула". "Годината е средно добра, но ареалът, в който..

публикувано на 29.08.25 в 10:27

Приключи ремонтът в Художествената галерия в Кърджали

Приключи ремонтът в Художествената галерия "Станка Димитрова" в Кърджали. След обновяването на покрива на сградата, която е архитектурно-строителна недвижима културна ценност с местно значение, бяха подновени таванът на втория етаж, осветлението, стените са изкърпени и боядисани. До 10 -15 дни се очаква комисия да приеме извършеното в обекта и..

публикувано на 28.08.25 в 15:12