Ново проучване на Българската агенция по безопасност на храните показва, че няма двоен стандарт в храните, които се продават у нас и в големи търговски вериги в Западна Европа. Изследвания на състава на храните обаче този път не са правени - изводите са на база описания в етикетите и цени.
Агенцията е направила ново сравнително изследване на 31 продукта от търговски обекти в Италия, Франция и Швейцария. Паралелно от България са взети същите марки и видове продукти. Този път проверката включва анализ на етикетите и финансов анализ за евентуално различие в цените на храните, но без лабораторно изследване.
При сравнителния анализ на етикетите не са установени разлики. При първото изследване през юни разлики в етикетите бяха открити при 8 от 31 храни. Сравнението на цените след елиминиране на разликите от ДДС показва, че нетната стойност на 9 от продуктите е по-висока у нас в сравнение с Италия, Франция и Швейцария.
При 5 от продуктите нетната цена е една и съща. Останалите 17 храни са по-евтини в България, като разликите варират от 9 до 74 процента.
Продължаваме рубриката „Запознай се с музикантите“ с представянето на главния диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио – Константин Илиевски . Константин Илиевски произхожда от..
Човекът, с когото ще ви запознаем тази седмица е цигуларката Галина Койчева - концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР. „ Утвърден и желан солист е, чудесен камерен изпълнител и перфектен..
Запознай се с музикантите! Това е пространството, където всяка седмица ще ви срещаме с някой от музикантите от съставите на БНР. Стартираме с цигуларката Десислава Чолакова , далеч не само..