Във времената на Студената война и съпътстващата я „гореща” конкуренция за покоряването на Космоса, България се превърна в шестата страна, изпратила на околоземна орбита свой космонавт. Но успехите в българската космическа история не се изчерпват с това събитие, той като сме не само сред първите „фермери”, създали в Космоса космически оранжерии, но и сред първите космически „готвачи” - с производството на лиофилизирани храни.
Проф. д-р Габриела Маринова, доц. д-р Илиана Начева и инж. Илиана Лазова от Института по криобиология и хранителни технологии разказват за тези храни, които в наши дни могат да се използват вече от всички желаещи. Както и за функционалните пиво и хляб, разработвани в лабораториите на Института на базата на суровини без глутен.
• 360 градуса: в деня, на който на Международната космическа станция преди 17 години пристига първият екипаж на Станцията, директорът на Института за космически изследвания и технологии при БАН проф. д-р Петър Гецов припомня фактите, свързани със създаването на най-мащабното до момента космическо съоръжение и очертава бъдещето на МКС, на която до днес работи българска апаратура.
Продължаваме рубриката „Запознай се с музикантите“ с представянето на главния диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио – Константин Илиевски . Константин Илиевски произхожда от..
Човекът, с когото ще ви запознаем тази седмица е цигуларката Галина Койчева - концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР. „ Утвърден и желан солист е, чудесен камерен изпълнител и перфектен..
Запознай се с музикантите! Това е пространството, където всяка седмица ще ви срещаме с някой от музикантите от съставите на БНР. Стартираме с цигуларката Десислава Чолакова , далеч не само..