Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4 април 19.00 часа Първо студио на БНР

Концерт на струнен квартет "Фрош"

100 години Лазар Николов

Снимка: @Frosch-Quartet

На 4 април от 19.00 часа в Първо студио на БНР струнен квартет „Фрош“ ще изнесе концерт по случай 100 години от рождението на композитора Лазар Николов.

В последното десетилетие съставът се превърна в един от най-желаните за съвременните  композитори интерпретатори и един от най-канените за участия квартети на музикалните форуми. Дамският квартет ще изпълнят „Изкуството на фугата“ от Й. С. Бах, Струнен квартет от Клод Дебюси и знаковата камерна композиция от Лазар Николов – Струнен квартет №2.

"Не мога да не кажа, че на един юбилей е цяло щастие да бъда изпълнен по такъв начин. Това е наистина много затрогващо." - акад. В. Казанджиев за струнен квартет „Фрош“

"Когато един композитор твори за състав с качествата на квартет „Фрош“, с мисълта за определени звукови и интерпретационни възможности и намерения, художественият резултат е изумителен. Това е съвсем друг тип съпреживяване“. Наталия Илиева, в-к Култура-Брой 20-27 май, 2011г

Струнен квартет „Фрош“ е създаден през 2007г. в София. Започва концертната си дейност с ежегодно участие в цикъла от концерти на БНР - "Солистите на радиото".

Носител е на Втора награда от Международния конкурс за австрийска камерна музика в София и на Първа награда от Академичния конкурс за камерна музика, посветен на Марин Големинов. Лауреат е на ''Кристална лира" в категория Камерни ансамбли и получава наградата за високи художествени постижения на името на М. Големинов -''Златен квартет".

Съставът участва във фестивалите "Зимни музикални вечери" - Русе ,"Ambul" - София, "Звук и връзка" - София ,"Софийски музикални седмици", "Мартенски музикални дни'', "Дни на камерната музика"- Габрово , "Аполония", "Ars Musica festival" - Брюксел, ''Варненско лято'', ''Зимни музикални вечери '' Проф. Иван Спасов" - Пазарджик. 

 „Фрош“ осъществява редица български и световни премиери на произведения от Джордж Кръм, Хенрик Гурецки, Ян Гросман, Освалдо Голихов, Стив Райх,Тери Райли, Румен Бальозов, Александър Радвилович, Любомир Денев, Васил Казанджиев, Георги Арнаудов, Сюнне Скоуен, Петър Керкелов, Мартин Георгиев, В. Диков, Драгомир Йосифов,Божидар Спасов, като част от творбите са специално написани за квартета, както и звукозаписи за фонда на БНР на произведения от П. Владигеров, К. Илиев, В. Казанджиев, М. Георгиев, П. Керкелов,  Дм. Шостакович, Ф. Шуберт, Х. Волф, А. Шьонберг, А. Веберн, Б. Барток, О. Респиги.

Билети в рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4) и в мрежата на eventim.


  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виктор Теодосиев дебютира в закриващия концерт от сезона на Радиосимфониците

Симфоничният оркестър на БНР ще закрие своя концертен сезон 2023/2024 на 5 юли от 19 часа в зала „България“. В първата част на програмата ще прозвучи Елегия от Пламен Джуров , известния ни диригент, който дълги години ръководеше Камерен ансамбъл „Софийски солисти“. Композиторските пристрастия на проф. Пламен Джуров са насочени..

публикувано на 24.06.24 в 13:14

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 21 юни се отменя

Уважаема публика, Поради независещи от нас обстоятелства, свързани със здравословното състояние на Маестра Деляна Лазарова, се налага концертът на Симфоничния оркестър на БНР „Летни настроения“, планиран за този петък 21 юни, да бъде отменен. Поради това, премиерното изпълнение в България на Концерта за виола от Добринка Табакова с определените..

публикувано на 17.06.24 в 16:35

Радиосимфониците с Деляна Лазарова и Максим Рисанов изпълняват творба на Добринка Табакова

Летни и неподправени настроения с подбрана и интригуваща концертна програма ще създадат Радиосимфониците на 21 юни от 19 часа в зала „България” . Заедно с тях на една сцена ще им партнират двама утвърдени музиканти, покоряващи с размах световната сцена – диригентът Деляна Лазарова и виолистът Максим Рисанов . За пореден път..

публикувано на 10.06.24 в 17:47

Премиери и дебюти във финалния концерт за сезон 23/24 на Оркестъра за народна музика на БНР

На 20 юни 2024 г. от 19:00 ч ., в Първо студио на БНР , Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов ще представи своя финален концерт за сезон 2023/2024. Тази специална вечер е „кулминацията на концертния сезон“, а почитателите на Оркестъра ще чуят ярки солисти, записани през миналите девет месеца в Радиото. Концерт с..

публикувано на 10.06.24 в 15:47

Карла Кьолнер за първи път с Биг бенда на БНР

В последния за сезон 2023/2024 концерт на Биг бенда на БНР блестящата германска тромбонистка Карла Кьолнер ще гостува като солист и ще представи своя музика за биг бенд. Тя е само на 30 години, но има впечатляваща биография и се откроява като един от най-ярките млади европейски джаз музиканти. Представянето на нова европейска музика за биг бенд е..

публикувано на 07.06.24 в 17:04