Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 юни 19.00 часа зала "България"

Концертмайсторът на Виенската филхармония Албена Данаилова гостува на Радиооркестъра

СО на БНР закрива концертния си сезон

Симфоничният оркестър на БНР с диригент Марк Кадин ще закрият концертния си сезон на 10 юни от 19.00 часа в зала „България“.

Специален гост-солист ще бъде известната ни българска цигуларка Албена Данаилова – първата жена-концертмайстор на оркестъра на Виенската филхармония.

Албена Данаилова има успешна кариера на солист и камерен музикант. Била е първи цигулар в Баварския държавен оркестър, където по-късно става концертмайстор. Един сезон тя свири и в Лондонския филхармоничен оркестър. Водач е на „Ensemble Wien“. Редовно концертира в България, Германия, Израел и САЩ. Има записи  за немското радио „Kultur“, Северогерманското радио и Българското национално радио.

Заедно с Радиосимфониците тя ще изпълни Втори концерт на Бела Барток - едно от големите произведения за цигулка на XX в.

Вторият цигулков концерт на Барток е написан през 1938 г. и се отличава със своята сложност и колорит. Темите му напомнят темпераментни унгарско-цигански импровизации. Продължавайки традициите на Лист, композиторът сякаш се възхищава на пъстрите, свободно орнаментирани мелодии на цигулката и елементи на унгарските чардаши. Творбата се явява своеобразно музикално сбогуване с родината преди емиграцията на композитора в САЩ през 1939 г.

Във втората част на концерта ще прозвучат "Blumine" от Густав Малер и  „Увертюра, скерцо и финал“ от Роберт Шуман.

Рядко изпълняваното произведение „Увертюра, скерцо и финал“ в ми мажор оп. 52 на Шуман е приятно и пролетно, пропито с идеята за младост и разцвет. Но, за съжаление, става любимо на публиката едва след смъртта на композитора.

Малер нарича  Blumine „любовен епизод“, а необичайното име, което му дава, произлиза от заглавието Herbst-Blumine („Есенни цветя ”) на немския писател Жан Паул. Лежерни нотки с образите на онзи флорален свят, от който композиторът черпи вдъхновение именно за тази своя кратка композиция, потънала в забвение. От забравата тя отново изплува петдесет години по-късно, в същата златна епоха, в която величието на Малер най-накрая намира пълното си признание.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4), на касата в залата и в мрежата на Ивентим.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Енигматични символи" в концерта на Симфоничния оркестър на БНР

С „Празнична музика“ от Васил Казанджиев Симфоничният оркестър на БНР ще открие концерта на 18 октомври от 19 часа в зала „България“ и ще отбележи 90-годишнината от рождението на големия ни композитор, диригент и педагог. Казанджиев е един от ярките личности, който успява да изгради свой стил и се утвърждава като един от съвременните..

публикувано на 03.10.24 в 16:55

Българското национално радио обявява прослушване за попълване състава на Вокална група "Радиодеца"

Вокална група Радиодеца търси момичета и момчета на възраст от 6 до 8 години. Прослушването ще се състои на 25-ти октомври в зала 31 на БНР с диригента на състава Илина Тодорова и продуцента Десислава Костантинова. Желаещите участници трябва да подготвят две песни по избор. Необходимо е предварително да запишете детето на информация в..

публикувано на 03.10.24 в 14:30

Два емблематични хорови състава в откриващия концерт на новия сезон на Народния оркестър

С концерта „Вокално-инструментални картини“ Оркестърът за народна музика на БНР открива своя 72-ри творчески сезон на 17 октомври от 19 часа в Първо студио на Радиото. Специални гости в програмата ще бъдат два от най-авторитетните хорови състава – хорът на ФА „Тракия“ , ръководен от Цонка Димитрова, и хор „Ваня Монева“ под диригентството на..

публикувано на 26.09.24 в 17:43

Концерт на клавирно трио

На 30 септември от 19:00 часа в Първо студио на БНР ще се състои концерт на трио в състав Лидия Радионова-Кантарджиева /цигулка/, Магдалена Далчева /виолончело/ и Рада Чомакова /пиано/. Програмата включва Трио, оп. 108 от Филип Шервенка и Клавирно трио от Йоханес Брамс. Ето какво споделя Магдалена Далчева за състава: „ Триото е създадено в..

публикувано на 25.09.24 в 14:07

Симфоничният оркестър на БНР открива новия си концертен сезон

След големия фурор на 18 септември в Софийската опера и балет, където Радиосимфониците изнесоха специален концерт по случай Деня на Независимостта на България, те продължават със същата енергия да подготвят програмата за откриването на творческия си сезон. На 27 септември от 19 часа в зала „България“ ще представят сюита за гъдулка и..

публикувано на 20.09.24 в 17:31