Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9 юни от 19.00 часа в зала "България"

Радиосимфониците и Светлин Русев

последен концерт от сезона

Светлин Русев

В последния концерт от сезона на Радиосимфониците с диригент Марк Кадин ще гостува обичаният от българската публика и високо ценен по света Светлин Русев. На 9 юни от 19.00 часа в зала „България“ виртуозният цигулар ще изпълни два шедьовъра от Сергей Прокофиев - Първи и Втори концерт за цигулка и оркестър.

Първият концерт за цигулка на Сергей Прокофиев, написан през 1917 г., е едно от най-слънчевите му и искрящи, лирични произведения. Композиторът го написва в ре мажор - същата тоналност, в която са написани концертите на Бетовен, Брамс и Чайковски. Концертът на Прокофиев, обаче, не прилича на нито едно от тези произведения, защото композиторът променя традиционното съотношение на темпата: в Концерта му две бавни части рамкират една бърза. Самото му настроение и подредбата на смисловите акценти са нови и необикновени. Написан е в три части, като в крайните преобладават лиричните настроения, а в средната – скерцо с колоритна причудливост. Солиращата партия на цигулката е доста виртуозна и носи основната тежест на музикалното развитие. Планираното изпълнение на Концерта от Павел Кохански през есента 1917 г. така и не се състоява, но музиката му става широко позната шест години по-късно, когато известният унгарски цигулар Джозеф Сигети я пренася по сцените на Европа и Америка.

Вторият концерт за цигулка и оркестър Прокофиев създава за прочутия френски цигулар Робер Соетан, на когото и го посвещава. Цигуларят е живял точно 100 години, 88 от които активно е концертирал. Прокофиев си спомня в автобиографията си: „Концертът е написан в различни страни, отразявайки моя номадски концертен живот: главната тема от първата част е написана в Париж, първата тема от втората част е написана във Воронеж, оркестрацията е завършена в Баку, а премиерата му се състоя през декември 1935 г. в Мадрид“. Композиторът и цигуларят пътуват заедно на турнета в различни страни, включително Португалия, Мароко, Алжир и Тунис.

В програмата ще прозвучи и сюита №1 от знаменития балет „Тривърхата шапка“ на испанския композитор от XX век Мануел де Файя. Написан е специално за трупата на Сергей Дягилев за представленията на Руски балет в Лондон, а декорите и костюмите за него са нарисувани от Пабло Пикасо. В нощта на своята премиера на 22 юли 1919 г. в Лондон, творбата постига голям успех и оттогава се превръща в едно от най-завършените произведения на модернистичното изкуство.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков №4), на касата в зала "България" и в мрежата на Ивентим.

Светлин Русев

Светлин Русев е носител на множество международни награди, най-престижните сред които са от конкурсите в Индианаполис, Мелбърн и Маргарита Лонг-Жак Тибо. През 2001 е отличен с Голямата награда, Специалната награда на публиката и Специалната награда за най-добра интерпретация на концерт от Й. С. Бах на Първия международен конкурс в Сендай, Япония. Обявен е за Музикант на 2006 г. от БНР, три пъти е носител на „Кристална лира“ (2007, 2016 и 2019 г.). През 2018 г. е удостоен със званието Почетен гражданин на Русе, а през 2019 г. получава Почетния знак на Президента на Република България.

Работил е с диригенти като Мунг-Вун Чунг, Леон Флайшер, Йехуди Менухин, Юзо Тояма, Марек Яновски, Реймънд Лепърд, Джон Акселрод, Ари ван Бейк, Франсоа-Ксавие Рот, Жан-Жак Канторов и др. Свири на най-престижните концертни сцени по света: Болшой театър, Сънтори Хол, Sumida Triphony Center Hall, Център за изкуства в Сеул, зала Плейел, ЮНЕСКО, Театър Шанз-Елизе, Театър Шатле, Cité de la Musique, Театър D ela Ville, Halle aux Grains de Toulouse, Arsenal de Metz, Национална концертна зала Бела Барток в Будапеща, Alte Oper във Франкфурт, Palais des Beaux Arts в Брюксел и др. Професор е в прочутия National Supérieur de Musique et de Danse в Париж и провежда майсторски класове по целия свят. Артистичен съветник и артист-резидент на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” в Русе, артистичен съветник на Софийската филхармония.

 Репертоарът му е изключително широк – от барокова до съвременна музика, широко известни са неговите интерпретации на произведения от славянски и български композитори. 

Светлин Русев свири на цигулка Stradivarius 1710 Camposelice, любезно предоставена му от Музикалната фондация Nippon.



По публикацията работи: Полина Цвяткова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виктор Теодосиев дебютира в закриващия концерт от сезона на Радиосимфониците

Симфоничният оркестър на БНР ще закрие своя концертен сезон 2023/2024 на 5 юли от 19 часа в зала „България“. В първата част на програмата ще прозвучи Елегия от Пламен Джуров , известния ни диригент, който дълги години ръководеше Камерен ансамбъл „Софийски солисти“. Композиторските пристрастия на проф. Пламен Джуров са насочени..

публикувано на 24.06.24 в 13:14

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 21 юни се отменя

Уважаема публика, Поради независещи от нас обстоятелства, свързани със здравословното състояние на Маестра Деляна Лазарова, се налага концертът на Симфоничния оркестър на БНР „Летни настроения“, планиран за този петък 21 юни, да бъде отменен. Поради това, премиерното изпълнение в България на Концерта за виола от Добринка Табакова с определените..

публикувано на 17.06.24 в 16:35

Радиосимфониците с Деляна Лазарова и Максим Рисанов изпълняват творба на Добринка Табакова

Летни и неподправени настроения с подбрана и интригуваща концертна програма ще създадат Радиосимфониците на 21 юни от 19 часа в зала „България” . Заедно с тях на една сцена ще им партнират двама утвърдени музиканти, покоряващи с размах световната сцена – диригентът Деляна Лазарова и виолистът Максим Рисанов . За пореден път..

публикувано на 10.06.24 в 17:47

Премиери и дебюти във финалния концерт за сезон 23/24 на Оркестъра за народна музика на БНР

На 20 юни 2024 г. от 19:00 ч ., в Първо студио на БНР , Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов ще представи своя финален концерт за сезон 2023/2024. Тази специална вечер е „кулминацията на концертния сезон“, а почитателите на Оркестъра ще чуят ярки солисти, записани през миналите девет месеца в Радиото. Концерт с..

публикувано на 10.06.24 в 15:47

Карла Кьолнер за първи път с Биг бенда на БНР

В последния за сезон 2023/2024 концерт на Биг бенда на БНР блестящата германска тромбонистка Карла Кьолнер ще гостува като солист и ще представи своя музика за биг бенд. Тя е само на 30 години, но има впечатляваща биография и се откроява като един от най-ярките млади европейски джаз музиканти. Представянето на нова европейска музика за биг бенд е..

публикувано на 07.06.24 в 17:04