Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриването на сезона е на 6 октомври 2023

Новият концертен сезон на Радиосимфониците с нов главен диригент

Вижте акцентите в програмата

| обновено на 18.09.23 в 16:42

На 6 октомври от 19 часа в зала „България“ започва новият творчески сезон на Симфоничния оркестър на Българското национално радио с нов главен диригент Константин Илиевски. Той поема поста от Марк Кадин, който ръководеше оркестъра от 2017 г. до 2023 г.

Първата среща на Константин Илиевски с Радиооркестъра е през 2016 г. по време на студийния запис на Фантастично скерцо оп. 25 от Йозеф Сук, а като гост-диригент на състава направи своя дебют в закриващия концерта сезон 2017/2018 със солисти мецосопраното Светлина Стоянова и обоиста Иван Данко, за който Илиевски е награден с най-високото отличие на СБМТД - Кристална лира за диригент.

За първия си концертен сезон с Радиосимфониците Илиевски е подбрал ярки и познати шедьоври на класическата музика, с желание те да достигнат до по-голяма аудитория. Основен акцент в програмите му е българската музика, тъй като основна дейност на Симфоничния оркестър на БНР е да я съхранява, подкрепя и популяризира. Затова всеки концерт от новия сезон включва пиеса от български композитори.

Една от линиите, които следва Радиооркестърът всеки сезон е представянето на изявени и изгряващи млади изпълнители, каквито са пианистите със стремителна международна кариера Ивайло Василев и Емануил Иванов, а валдхорнистът Виктор Теодосиев ще дебютира с оркестъра. За първи път ще гостуват гост-солистите: цигуларят Далибор Карвай-първият концертмайстор на Виенските симфоници, цигуларят Георге Тудораке- концертмайстор на Кралския филхармоничен оркестър на Лиеж и гост-солист на Лондонския симфоничен оркестър, виолончелистът Томас Аунер, който е водач на виолончелите на Брукнер оркестър в Линц, Австрия, номинираният за Грами украинско-британският виолист и диригент Максим Рисанов и други.  

И този сезон ще представят майсторството си млади, но вече утвърдени на международния подиум, успешните дами гост-диригенти - Деляна Лазарова, която е асистент-диригент на сър Марк Елдер в Оркестъра на Хале и музикален директор на Младежкия оркестър на Хале в Манчестър, избраната за постоянен гост-диригент на Виенските симфоници и главен диригент на Кралската датска опера Мари Жако, най-харизматичният диригент на 21 век Гергей Мадараш, както и всепризнатите ни гост-диригенти Григор Паликаров и Симеон Пиронков.

Специално място в сезона на Радиосимфониците е отредено на нашия голям диригент, доайена в диригентското изкуство с внушително присъствие и кариера Георги Димитров, който ще дирижира два концерта от сезона – „Брамсова вечер“ и „В навечерието на Великден“.

За първи път на българска сцена ще се реализира един нетрадиционен концерт „Изкуството на живо“ с участието на Тийна Осара, която ще рисува на сцената (live painting act), докато звучи музиката от балета „Ромео и Жулиета“ от Сергей Прокофиев.  В първата част на концерта ще прозвучи Концерт за две флейти и оркестър от маестро Емил Табаков, под диригентството на френския диригент и флейтист Патрик Галоа.

Не пропускайте вълнуващите срещи със Симфоничния оркестър на БНР през сезон 2023/2024, традиционно в петък от 19:00 часа в зала „България“.

Програмата на сезона може да видите тук   .

Билети в Рекламно-информационния център на БНР, на касата в залата и в мрежата на Ивентим.

*Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, специалност „Музика“ към СУ, Департамент „Музика“ към НБУ и АМТИИ Пловдив, срещу ученическа или студентска карта!

Билетите за сезона вече са в продажба – в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), на касата в зала „България“ и онлайн в мрежата на Ивентим!



Константин Илиевски / Снимка Милан Маршалка

Константин Илиевски произхожда от българска фамилия на известни музиканти. Започва да учи пиано на 5 години при проф. Милена Куртева в София, а от 14-годишен продължава обучението си в Братислава, Словакия при проф. Петер Черман. Завършва оркестрово и хорово дирижиране при проф. Зденек Билек и проф. Душан Бил с пълно отличие. Получава магистърска степен по композиция при проф. Детлев Мюлер-Сименс и по оркестрово дирижиране при проф. Урош Лайовиц в Университета за музика и сценични изкуства, Виена.

Още на 17 години основава Синфониета дел'Арте в Братислава, която в последните 25 години се утвърждава като професионален оркестър с успешни и редовни гастроли в Европа. Участвал е и в няколко диригентски майсторски класове във Виена при Бертранд де Били с Веберн Симфониета, проф. Ралф Вайкерт с оркестър Про Арте и Даниел Хардинг с Виенския камерен оркестър.

През 2011 г. издателството „Др. Мюлер“ отпечатва книгата му „Композиторът като интерпретатор на собственото си възприятие на света“.

През 2013 г. е избран за един от 20-те участници във финалите на 53-тия Международен конкурс за млади диригенти в Безансон, Франция с оркестъра „Виктор Юго“ на Франш Конте.

Двукратен носител е на престижната награда „Кристална лира“ в категорията „диригент“ за концерт със Симфоничния оркестър на БНР и за съвместната му работа с Камерния оркестър „Дианополис“, Ямбол, който той ръководи от 2014 до 2020 година.

През 2020-23 г. е резидентен композитор на Проксима ансамбъл в Братислава, Словакия. От 2020 г. е и диригент на Симфоничния оркестър на Словашкото радио. От 2022 г. Илиевски е и преподавател във Виенския университет за музика и сценични изкуства.

Негови концертни и симфонични творби са изпълнявани в различни страни в Европа и САЩ от престижни ансамбли за съвременна музика или оркестри. Има записи в най-големите радио и телевизионни компании в България, Австрия и Словакия.

           


По публикацията работи: Полина Цвяткова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виктор Теодосиев дебютира в закриващия концерт от сезона на Радиосимфониците

Симфоничният оркестър на БНР ще закрие своя концертен сезон 2023/2024 на 5 юли от 19 часа в зала „България“. В първата част на програмата ще прозвучи Елегия от Пламен Джуров , известния ни диригент, който дълги години ръководеше Камерен ансамбъл „Софийски солисти“. Композиторските пристрастия на проф. Пламен Джуров са насочени..

публикувано на 24.06.24 в 13:14

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 21 юни се отменя

Уважаема публика, Поради независещи от нас обстоятелства, свързани със здравословното състояние на Маестра Деляна Лазарова, се налага концертът на Симфоничния оркестър на БНР „Летни настроения“, планиран за този петък 21 юни, да бъде отменен. Поради това, премиерното изпълнение в България на Концерта за виола от Добринка Табакова с определените..

публикувано на 17.06.24 в 16:35

Радиосимфониците с Деляна Лазарова и Максим Рисанов изпълняват творба на Добринка Табакова

Летни и неподправени настроения с подбрана и интригуваща концертна програма ще създадат Радиосимфониците на 21 юни от 19 часа в зала „България” . Заедно с тях на една сцена ще им партнират двама утвърдени музиканти, покоряващи с размах световната сцена – диригентът Деляна Лазарова и виолистът Максим Рисанов . За пореден път..

публикувано на 10.06.24 в 17:47

Премиери и дебюти във финалния концерт за сезон 23/24 на Оркестъра за народна музика на БНР

На 20 юни 2024 г. от 19:00 ч ., в Първо студио на БНР , Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов ще представи своя финален концерт за сезон 2023/2024. Тази специална вечер е „кулминацията на концертния сезон“, а почитателите на Оркестъра ще чуят ярки солисти, записани през миналите девет месеца в Радиото. Концерт с..

публикувано на 10.06.24 в 15:47

Карла Кьолнер за първи път с Биг бенда на БНР

В последния за сезон 2023/2024 концерт на Биг бенда на БНР блестящата германска тромбонистка Карла Кьолнер ще гостува като солист и ще представи своя музика за биг бенд. Тя е само на 30 години, но има впечатляваща биография и се откроява като един от най-ярките млади европейски джаз музиканти. Представянето на нова европейска музика за биг бенд е..

публикувано на 07.06.24 в 17:04