Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

23 февруари от 19 часа в зала "България"

Мари Жако и Маркус Ширмер за първи път на една сцена с Радиосимфониците

Маркус Ширмер ще изсвири своя авторска каденца

Младата французойка Мари Жако ще поведе Радиосимфониците на 23 февруари от 19 часа в зала „България“. Името ѝ бързо се нарежда сред едни от най-вълнуващите млади диригенти. Тя е постоянен гост-диригент на оркестъра на Виенските симфоници, главен диригент е на Кралския датски театър, а наскоро бе избрана да оглави Симфоничния оркестър на Немското радио в Кьолн от 2026 г. Своя път Мари Жако си проправя чрез множество изключителни дебюти с оркестри от най-висока класа като Държавната опера в Берлин, Мюнхенската филхармония, Симфоничния оркестър на Шведското радио, Симфоничния оркестър на Гьотеборг, Симфоничния оркестър Yomiuri Nippon  в Токио, Симфоничен оркестър на Далас и много други.

Мари Жако / Снимка: Fadi Kheir

До нея ще застане известният австрийски пианист Маркус Ширмер, който ще изпълни Концерт за пиано и оркестър №20 от Моцарт. Той получава признание от публиката за харизматичното си музикално майсторство и способността си да разказва живи истории с инструмента. Една от рецензиите му го описва така: „Магьосник на пиано…музика, която идва направо от сърцето, разума и върховете на пръстите.“ Работил е с известни оркестри като Виенски филхармоничен оркестър, Лондонски кралски филхармоничен оркестър, Токийски симфоничен оркестър, Мариински оркестър в Санкт Петербург, Камерен оркестър на Европа, Виенски симфоничен оркестър, Симфоничните оркестри на Мюнхен и Лайпциг, Симфоничен оркестър на Финландското радио. Свири под диригентството на Валери Гергиев, сър Невил Маринър, Владимир Федосеев, лорд Йехуди Менухин, Юка-Пека Сарасте, Мари Жако, сър Чарлз Макерас, Михаел Гилен, Джон Акселрод, Фабио Луизи, Филип Ентремонт, Джеймс Джъд, Филип Джордан и др. През новия сезон му предстоят участия на много фестивали и концерти в Германия, Испания, Италия, Полша, Великобритания, България, Словения, Дания, Кипър, САЩ, Япония, Китай и Австрия.

Маркус Ширмер / Снимка: Christian Jungwirth

Концерт за пиано и оркестър №20 в ре минор е един от най-популярните концерти на Моцарт, поради своя романтичен и страстен характер. Този Концерт е много ценен от Бетовен, който дори е написал собствена каденца към него. В концертната вечер ще имаме възможността да чуем авторска каденца на солиста Маркус Ширмер.

По традиция и този концерт Радиосимфониците ще представят българско произведение – Встъпление и български фолклорен танц „Петрунко“ от Симеон Пиронков-баща, един от изявените ни съвременни автори. Негови произведения са изпълнявани в почти всички европейски страни, САЩ, Русия и др. Носител е на престижни национални награди, както и на Наградата „Готфрид фон Хердер“ за цялостно творчество.

Във втората част на концерта ще прозвучи и Симфония №4 от Роберт Шуман. Той я написва през 1841 г. в рамките на няколко дни през септември и в най-щастливия си момент в живота, когато най-после се събира с любимата си Клара Вик. Творбата е новаторска не само в творчеството на Шуман, но и като цяло в немската романтична симфония от първата половина на 19 век. Авторът я нарича „симфонична фантазия“ и я мисли като едночастна композиция от пет епизода (увод и четири части), които следват без прекъсване и са обединени от общи теми. Тези теми варират майсторски, демонстрирайки голямо разнообразие от възможности и раждането на контрастиращи образи.

Билети за събитието може да намерите в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4) и в мрежата на Ивентим.

*Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, специалност „Музика“ към СУ, Департамент „Музика“ към НБУ и АМТИИ Пловдив, срещу ученическа или студентска карта!


По публикацията работи: Полина Цвяткова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Енигматични символи" в концерта на Симфоничния оркестър на БНР

С „Празнична музика“ от Васил Казанджиев Симфоничният оркестър на БНР ще открие концерта на 18 октомври от 19 часа в зала „България“ и ще отбележи 90-годишнината от рождението на големия ни композитор, диригент и педагог. Казанджиев е един от ярките личности, който успява да изгради свой стил и се утвърждава като един от съвременните..

публикувано на 03.10.24 в 16:55

Българското национално радио обявява прослушване за попълване състава на Вокална група "Радиодеца"

Вокална група Радиодеца търси момичета и момчета на възраст от 6 до 8 години. Прослушването ще се състои на 25-ти октомври в зала 31 на БНР с диригента на състава Илина Тодорова и продуцента Десислава Костантинова. Желаещите участници трябва да подготвят две песни по избор. Необходимо е предварително да запишете детето на информация в..

публикувано на 03.10.24 в 14:30

Два емблематични хорови състава в откриващия концерт на новия сезон на Народния оркестър

С концерта „Вокално-инструментални картини“ Оркестърът за народна музика на БНР открива своя 72-ри творчески сезон на 17 октомври от 19 часа в Първо студио на Радиото. Специални гости в програмата ще бъдат два от най-авторитетните хорови състава – хорът на ФА „Тракия“ , ръководен от Цонка Димитрова, и хор „Ваня Монева“ под диригентството на..

публикувано на 26.09.24 в 17:43

Концерт на клавирно трио

На 30 септември от 19:00 часа в Първо студио на БНР ще се състои концерт на трио в състав Лидия Радионова-Кантарджиева /цигулка/, Магдалена Далчева /виолончело/ и Рада Чомакова /пиано/. Програмата включва Трио, оп. 108 от Филип Шервенка и Клавирно трио от Йоханес Брамс. Ето какво споделя Магдалена Далчева за състава: „ Триото е създадено в..

публикувано на 25.09.24 в 14:07

Симфоничният оркестър на БНР открива новия си концертен сезон

След големия фурор на 18 септември в Софийската опера и балет, където Радиосимфониците изнесоха специален концерт по случай Деня на Независимостта на България, те продължават със същата енергия да подготвят програмата за откриването на творческия си сезон. На 27 септември от 19 часа в зала „България“ ще представят сюита за гъдулка и..

публикувано на 20.09.24 в 17:31