Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младият виолончелист Дарин Ламбрев – с награди от конкурса Концертино Прага 2024

14
Снимка: Petr Hejna

Успешно представяне и специални награди от фондациите „Виктор Калабис“ и „Зузана Ружичкова“ грабна 14-годишният виолончелист Дарин Ламбрев, чиито записи бяха направени от Българското национално радио за участието му в Международния конкурс на Чешкото радио - „Концертино Прага 2024“.


Чешкият конкурс „Концертино Прага“ е с над 50-годишни традиции и дава възможност на млади таланти от цял свят да се изявят, да станат част от редица концерти, а четирима финалисти имат възможността да свирят като солисти на оркестъра на Чешкото радио.

Дарин Ламбрев е един от избраните полуфиналисти тази година, сред деца от цял свят. За учебната 2023-24 учебна година Дарин е приет за младши студент в Музикалната академия в Дармщат, Германия, в класа на проф. Ромен Гариу и е лауреат на редица награди от международни конкурси.

Неговите записи бяха направени в Първо студио на БНР през месец март и изпратени за участие в първи тур на Чешкия конкурс. Той бе поканен за първото си участие на 12 септември, като солист на „Сцена на талантите“ в Прага. Събитието зарадва чешката публика с разнообразни изпълнения на децата, полуфиналисти в конкурса. Дарин Ламбрев изпълни произведенията, записани и в БНР –  Вариации на тема от Росини за една струна „Мойсей“ от Николо Паганини и трета част от концерт за виолончело №1 от Камий Сен-Санс в акомпанимент на пиано. В концерта взеха участие още забележителните млади музиканти от Чехия - кларинетистът Матю Хокадей и акордеонистът Виктор Стокър. Концертът е и част от музикалния фестивал „Дворжакова Прага“ и се проведе в елегантната сградаза изкуства „Бориславка“.  


На 14 септември в зала „Рудолфинум“ се състоя големият финал на конкурса, като той беше отреден за четири млади музикантки. Момичетата станаха солистки на Чешкия радиооркестър под диригентството на Марек Прашил. Пианистките Анке Чен от Китай,  Нора Лубадова – Чехия и Селина Хьоферлин –Германия, въпреки впечатляващото си представяне, не успяха да се преборят за първото място, което младата цигуларка от Полша Зоя Сигуда спечели. Цигуларката също така успя да вдигне на крака залата с изпълнението си на концерт за цигулка и оркестър от Пьотр Илич Чайковски и да спечели и наградата на публиката.


След големия финал, концертите на младите музиканти продължават из различни градове в Чехия, като част от „Южнобохемския фестивал“. Следващите им изяви са в третия по големина замък на Индржихув Храдец.

Конкурсът „Концертино Прага 2025“ вече обяви своите категории и очаква следващите си кандидати. По традиция Българското национално радио провежда прослушвания за талантливи деца, чиито записи да бъдат изпратени там. Повече подробности за прослушването очаквайте скоро на страницата ни.

https://concertino.czech.radio/




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Честваме Деня на независимостта на България с празничен концерт

За втора поредна година Българското национално радио и Сдружение „Реформ Юнион Клуб“ имат удоволствието да подарят един специален концерт в чест на Деня на Независимостта на България – една от най-паметните дати в историята ни, на която тридесет години след освобождението си България се появява на европейската карта като вече просперираща и..

публикувано на 03.09.24 в 17:14

Акценти в новия концертен сезон 2024/2025 на Симфоничния оркестър на БНР

След безгрижните летни дни идва времето на нови музикални празници, предизвикателства и изненади, които ще предложи на вярната си публика Симфоничният оркестър на БНР в своя нов творчески сезон. След първия си успешен и вълнуващ сезон 2023/2024, главният диригент Константин Илиевски продължава работата си с още по-голям размах, отдаденост и..

публикувано на 23.07.24 в 16:25

Виктор Теодосиев дебютира в закриващия концерт от сезона на Радиосимфониците

Симфоничният оркестър на БНР ще закрие своя концертен сезон 2023/2024 на 5 юли от 19 часа в зала „България“. В първата част на програмата ще прозвучи Елегия от Пламен Джуров , известния ни диригент, който дълги години ръководеше Камерен ансамбъл „Софийски солисти“. Композиторските пристрастия на проф. Пламен Джуров са насочени..

публикувано на 24.06.24 в 13:14

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 21 юни се отменя

Уважаема публика, Поради независещи от нас обстоятелства, свързани със здравословното състояние на Маестра Деляна Лазарова, се налага концертът на Симфоничния оркестър на БНР „Летни настроения“, планиран за този петък 21 юни, да бъде отменен. Поради това, премиерното изпълнение в България на Концерта за виола от Добринка Табакова с определените..

публикувано на 17.06.24 в 16:35

Радиосимфониците с Деляна Лазарова и Максим Рисанов изпълняват творба на Добринка Табакова

Летни и неподправени настроения с подбрана и интригуваща концертна програма ще създадат Радиосимфониците на 21 юни от 19 часа в зала „България” . Заедно с тях на една сцена ще им партнират двама утвърдени музиканти, покоряващи с размах световната сцена – диригентът Деляна Лазарова и виолистът Максим Рисанов . За пореден път..

публикувано на 10.06.24 в 17:47