В Банско има разнообразни ресторанти, защото тук отсядат хора от най-различни краища на света - от британци до японци, от араби до австралийци, канадци и американци. При това броят на туристите средногодишно надхвърля 500 000 души.
Това нямаше да е така, ако в Банско не са наясно със значението на храната в туризма - тя не е просто за да изхраниш хората. Независимо какви други атракции предлага един курорт, ако ястията не са като приятно приключение и хората са недоволни, бизнесът няма да върви.
Затова кулинарията в Банско освен че е разнообразна, е издигната до изкуство в съчетанията на вкусове и аромати, външен вид на ястията, начин на поднасяне. За туристите, които желаят, в някои ресторанти има шоу кукинг - майстор готвачите приготвят ястията пред клиентите.
Някои от туристите се придържат към традиционната си кухня, особено ако това е свързано с определена религия; други се насочват към местните специалитети, където няма къде другаде да опитат; трети търсят широко разнообразие от кулинарни традиции, през които да преминат като на "околосветско пътешествие"; четвърти искат да се насладят на най-популярните кухни в света, като например италианската.
Както е известно, италианската кухня сама по себе си е много разнообразна. Много от ястията, наложили се по света, всъщност имат различни варианти според това за кой район на Италия са характерни. Всеизвестната пица например може да бъде Сицилианска, Неаполитанска, от Палермо, Римска.
Разликите във вкусовете и ароматите, дори и във формата - многопластови или тънки, плоски или бухнали, кръгли или правоъгълни - ги прави уникални и няма смисъл човек да ги "класира", просто трябва да се наслади на готварските традиции в различните географски области.
Същото важи и за всичко останало от италианската кухня, която в Банско по оригинални рецепти може да се опита например в ресторант Леонардо - рибни и месни ястия, зеленчукови, паста, сосове, десерти и т.н.
Уникални специалитети от различни кухни
В Банско може да се намери Балканска кухня, руска, арабска, арменска, интернационална и т.н. Разбира се - и национална българска, както и уникалните Бански специалитети - Капама, суджук, кървавица, Катино мезе, специфичният бански качамак и др.
Те определено са изненада за туристите. Капамата например се приготвя от сърнешко, заешко, пилешко, свинско, телешко, кървавица, бяло вино, с кисело зеле и цвекло, отглеждано само в района на Банско. Слагат се и подправки, а ястието е задушено. На хората може да им се струва странна тази комбинация, но в крайна сметка Капамата им се харесва много.
Като алпийски курорт, на Банско му подхожда и алпийска кухня, каквато през зимния сезон може да се намери в ресторант Фондю с швейцарски и френски специалитети. Фондю е готварската емблема на Швейцария, като това ястие е уникално за Европа и като вкусове и аромати, и като начин на приготвяне, и като начин на консумация.
Класическият вариант най-общо казано е от два-три вида сирена, които се слагат в загрято бяло вино до разтапянето им във вид на крем.
Овкусява се с различни подправки, обикновено се добавя и плодова ракия. Този букет от вкусове и аромати е неповторим. Интересно е, че Фондюто се прави на открит огън направо върху масата, където ще се консумира и в приготвянето участват всички.
По време на храненето топлината на Фондюто се поддържа също на открит огън върху масата. Това не е характерно за Европа, където готвенето е в кухнята от домакинята. После всички заедно със специални вилици топят от общия съд, което също е встрани от европейските традиции в кулинарията с чинии за всеки.
С времето са се появили Фондюта с месо в бульони от зеленчуци или мазнина, а също и шоколадови, които се консумират с различни плодове.
В българската история сякаш моментите на поражения след възходи са нещо като историческо правило. Нещо като историческо правило са и предателствата, макар че не можем да кажем, че точно ние сме най-стриктните последователи на това да предаваме героите си, Ефиалт – предателят на Леонид при Терпомилите е емблематичен пример. Така или иначе, факт е, че Петър..
Генерал Владимир Заимов е един от най-популярните български военни, останал в историята с трагичната си съдба. Герой от войните, водени от България през второто десетилетие на ХХ век, впечатлил с храброст и тактически стратегически умения своите колеги военни, както и престолонаследника Борис, чийто живот спасява, отличил се на Дойранския..
Ревността може да се предава и по факс. Да влиза в него както хартията, да излиза от там и да разяжда сърцето, душата, главата. Поне в пиесата на Естер Вилар. Авторката е родена през 1935 година в Буенос Айрес, Аржентина. Завършва медицина и работи като лекарка, но след време изцяло се посвещава на писателската си дейност. Автор е на много книги, които се..
Малцина знаят, че с апостолическо послание „За безпримерно достойнство” (Egregiae Virtutis) от 30 декември 1980 г. папа Йоан Павел II обявява светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа. За папата двамата славяноапостоли са мост между Изтока и Запада, допринесли значително както за културното израстване на Стария континент, така и за..
"Четете и знайте, за да не бъдете подигравани и укорявани от други племена и народи. Събрах и обединих историята на българския род в тая книжица за ваша полза и похвала. Написах я за вас, които обичате своя род и българското отечество. Преписвайте тази историйца… и пазете я да не изчезне!" Това казва преди повече от две столетия в своята..
На 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, в столичната галерия Gifted Sofia беше открита международна изложба, посветена на кирилицата в графити. Събитието се организира за втора поредна година, а куратор е известният в графити-средите варненски стрийтарт артист Алекси Иванов, на когото принадлежи и..
Един от най-тачените дни в празничния ни календар – 24 май, е Денят на буквите, на българската азбука, създадена през втората половина на IX век. Този ден ни връща столетия назад, припомняйки ни едно наследство, изгряло със своята духовна светлина над земи и култури. В дните преди 24 май в Българската академия на науките бе открита изложба за..