Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подземна ледена стена ще ни пази от АЕЦ Фукушима

| обновено на 05.05.14 в 14:14
Снимка: www.greenpeace.org

Японски специалисти продължават да се борят с изтичането на радиоактивна вода от АЕЦ Фукушима. Преди няколко месеца от централата потвърдиха слуховете за ново изтичане в размер на повече от 300 000 литра в подпочвените води под централата. Оказва се, че географски, районът около централата е силно урбанизиран. Самите реактори са построени в китна крайбрежна гора, обградена от пасища и обработваема земя. Населените места са десетки, а живеещите там наброяват няколко милиона души. Поради тази причина не могат да се вземат мерките от Чернобил, където хиляди хектари бяха просто изоставени на замърсяването, а населението евакуирано.

Решението се нарича "Ледена стена" или по-скоро ледено корито, което ще затвори електроцентралата в леден подземен саркофаг. Подпочвените води се движат с десет сантиметра на ден, което само след няколко години ще отведе радиоактивната вода до населените територии. Японците предвиждат да инжектират в почвата охладителен разтвор, който да поддържа температура от близо -40 градуса по целзий. Охладителят се поставя на дълбочина 30 сантиметра, а след това допълнителни ледени генератори го отвеждат под самата централа. Това ще спре подпочвеното движение на водите, не "завинаги", както казват и самите японци, но за достатъчно дълго време. Системата вече е тествана в промишлени инсталации в Тенеси (САЩ) и засега е най-доброто решение на проблемите във Фукушима.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Отборът на България за Купа

Нестеров загуби с 3:6, 3:6 от Аревало за Купа "Дейвис"

Пьотр Нестеров загуби първата среща на сингъл и България отстъпва с 0:1 победи от Салвадор в мач от Световна група II за Купа "Дейвис". Нистеров отстъпи с 3:6, 3:6 от Марсело Аревало, коъто е шампион в мъжките двойки на "Ролан Гарос" през 2022 и 2024 година и полуфиналист при дуетите на Откритото първенство на САЩ по-рано през този месец. Двубоят се..

публикувано на 14.09.24 в 17:53

"Битката за Тракия" пряко по Радио Пловдив

"Ботев" (Пловдив) тостува на "Берое" в среща от 12-ия кръг на Първа лига. "Битката за Тракия" в Стара Загора започва в 20:00 часа и ще бъде предавана пряко по програма "Хоризонт", Радио Пловдив и Радио Стара Загора на БНР. Тимът на "Берое" ще бъде без двама от българските си футболисти - Стефан Гаврилов и Викторио Вълков. И двамата страдат от контузии и..

публикувано на 14.09.24 в 13:00
Локо -

"Локомотив" и "Хебър" с равенство 3:3

"Хебър" измъкна точка при гостуването си на "Локомотив" (Пловдив) в мач от 12-ия кръг на Първа лига. Гостите се добраха до равенството с два гола в добавено време. Така тимът на треньора Любослав Пенев остана на шесто място във временното класиране с актив от 12 точки, а "Хебър" e 14-и с пет пункта. Срещата започна отлично за гостите от Пазарджик. В..

публикувано на 13.09.24 в 19:44
Николай Бухалов изтегли жребия за Купа

Нестеров срещу Аревало е първият мач между България и Салвадор

С двубой между Пьотр Нестеров и Марсело Аревало ще бъде дадено началото на дуела между България и Салвадор от турнира за Купа "Дейвис". Това отреди тегленият днес жребий за срещата от Световна група II на световното отборно първенство по тенис за мъже, която ще се проведе на 14 и 15 септември на кортовете на ТК „Локомотив" в гр. Пловдив. Жребият беше..

публикувано на 13.09.24 в 14:06

Локо посреща "Хебър" в 17:00 часа на "Лаута"

С два мача днес стартира изтегленият 12-и кръг в Първа лига. От 17:00 часа "Локомотив" (Пловдив) посреща "Хебър", а от 19:30 "Ботев" (Враца) е домакин на "Спартак" (Варна). "Локомотив" (Пловдив) се намира на шестото място във временното класиране с актив от 11 точки. "Черно-белите" могат да влязат в Топ 4 при успех над "Хебър". Отборът игра контрола в..

публикувано на 13.09.24 в 11:46