Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лошото време попречи на "въздушния" парад

Решението на днешния военен парад да прелети само вертолетът Ми-17 е било от съображения за безопасност предвид метеорологичните условия, обясни началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов. По думите му, въздушният разузнавач, който премина преди парада, за да провери условията, при преминаването си е бил плътно в облаци. Той коментира, че след това времето се е прояснило, но това е станало твърде късно. 

Тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия беше отслужен в столицата по повод Деня на храбростта и празник на армията - 6 май. Ритуалът, посветен на християнския празник Гергьовден, който се чества като празник на Българската армия, отслужи Негово Светейшество патриарх Неофит.

Той поздрави българските военни с празника и ги благослови,след което поръси със светена вода армейските знамена. В словото си патриарх Неофит посочи, че народът ни винаги е търсил молитвената защита на Свети Георги, а българският воин се е вдъхновявал от подвига му, въздигайки молитва към него в трудните мигове на битките за отстояване на родната земя и защитата на българската чест. "Затова нашата армия избра този ден за свой празник. Тази армия, която подобно на ПобедоносецаГеорги, победоносно премина през историята на Родината ни, за да я има днес България, за да сме честити ние, съвременните българи", каза патриархът. 

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили РосенПлевнелиев прие строя на почетния караул и поднесе венец на Паметника на Незнайния воин. На церемонията присъстваха висшите представители на бившето и сегашно държавното и армейско ръководство - председателят напарламента Михаил Миков, вицепремиерът и министър на външните работи Цветлин Йовчев, министърът на отбраната Ангел Найденов,началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, президентът ЖелюЖелев/1990-1997/,  бившият премиер Симеон Сакскобургготски, депутати, висши военни, дипломати, ветерани, граждани. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Майката на убития Митко призова за разкриване на истината в съда

За нов следствен експеримент настояват близките на убития Димитър Малинов от Цалапица преди днешното заседание по делото срещу Рангел Бизюрев.   Майката на Малинов - Атанаска Бакалова за пореден път призова истината да излезе наяве, като според нея не само Бизюрев е нанасял ударите по Митко: От очната ставка днес, която ще бъде направена, се..

публикувано на 22.08.24 в 09:50

Автобуси сменят влаковете на Родопската теснолинейка

Временно част от влаковете на Родопската теснолинейка по направлението Септември - Добринище - Септември няма да се движат, а пътниците ще бъдат превозвани с автобуси. Причината са възникнали аварийни и технически неизправности в дизеловите локомотиви, които обслужват линията, както и невъзможност да бъдат незабавно заменени с изправни машини, докато..

публикувано на 22.08.24 в 08:33

С очна ставка и още свидетели продължава делото за убийството в Цалапица

Втори ден продължава заседанието по делото срещу Рангел Бизюрев, обвинен за убийството на Димитър Малинов в Цалапица.   Преди да продължат разпитите на свидетели ще се проведе очна ставка между Борислав Динков и Рангел Бизюрев  заради размиванията в показанията им.  Това ще стане в присъствието на адвокат Светлана Званчева, която защитава единия от..

обновено на 22.08.24 в 08:12

470 зрелостници от Пловдив и региона са на поправителна матура

Вариант номер 10 бе генериран тази сутрин за Държавния зрелостен изпит по български език и литература през сесия август- септември. Явяват се зрелостници, които не са издържали успешно изпита през предишни сесии. 6 396 зрелостници са допуснати до изпита, койтозапочва започне в 8:30 ч. и ще се проведе в 620 зали на 230 училища в страната...

обновено на 22.08.24 в 08:12

Какво ново откриха проучванията на Голямата могила в район "Южен" ?

Кметът на Пловдив Костадин Димитров и неговият заместник по култура, археология и туризъм Пламен Панов ще посетят археологическия обект Голямата могила в район „Южен“.  На място те ще бъдат посрещнати от доц. д-р Костадин Кисьов – директор на Археологическия музей и екипа му, които ще разкажат за финала на археологическите проучвания...

обновено на 22.08.24 в 08:12