Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът върна картините на Златю Бояджиев на наследниците му

| обновено на 16.05.14 в 16:56

Върховният касационен съд реши спора между наследниците на Златю Бояджиев и Градската художествена галерия - Пловдив, ОИ „Старинен Пловдив”, Исторически музей – Пловдив за собствеността на 6 картини на емблематичния автор.

С решението си магистратите връщат на наследниците на Златьо Бояджиев  картините „Баташкото клане”, „Обяд на моето семейство”, „Кукери” „Мъж на колене” и „Разстрел”

Една от картините по спора „Молебен за дъжд” съдиите оставят във владение на Градската художествена галерия.

През 1984 година платната били предоставени от близките на твореца за участие в ретроспективна изложба, след която останали във фондовете на музея. Спорът е със 22 годишна давност. През 90-те години синът на Златю Бояджиев – художникът Георги Бояджиев – Бояджана, направил неколкократни опити да върне картините в семейството като представил доказателства и свидетелени, но без успех.   
 Отказът на местната власт в лицето на различни по партийна принадлежност кметове през годините и най-вече на ГХГ и ОИ”Ст. Пловдив” принуди наследниците да предизвикат проверка на Комисията по култура към Народното събрание и на Министерството на културата. 
Снимка
Констатацията на министерството на културата е „...че за картините няма документи и са с неизяснен статут”, но семейството трябва да води дело за да си ги върне”. 
Това не остави избор на наследниците Георги Бояджиев и Златин Бояджиев, които заведоха дело в пловдивския окръжен съд за връщане на произведенията. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Голяма токова авария нарушава водоподаването в Пловдив

Електрическа авария на помпена станция "Юг" е  причината тази вечер няколко района в Пловдив да останат без вода, обясниха от   ВиК.   По сигнали в социалните мрежи, засегнати пряко са  районите "Централен", "Западен" и "Южен".   Голяма част от града е с нарушено водоподаване заради токов удар от съоръжене на EVN.  Аварийни екипи работят за..

публикувано на 17.09.24 в 20:38

Хванаха 12 хитреци да хвърлят строителни отпадъци на открито

12 акта за безразборно изхвърляне на битови строителни отпадъци са съставени за седмица, съобщи главен инспектор Тодор Боюклийски, началник на сектор „Общинска полиция“. 9 от тях са за изхвърляне на отпадъци извън контейнерите, като 4-ма от нарушителите са заловени след 22 часа вечерта зад бившите Хали на ул. „Йоаким Груев“. Два от..

публикувано на 17.09.24 в 19:37

Кола пропадна в дупка на пътя в кв. "Гагарин"

В Пловдив „Мерцедес“ пропадна в дупка, вследствие на ВиК-авария.  Инцидентът е станал на бул. „Брезовско шосе“, в квартал Гагарин, пред офис на спедиторска фирма. Малко след това колата е била изтеглена, според публикация в социалните мрежи.  Според информация на сайта на ВиК – Пловдив, аварията на водопровода е станала по обяд на..

обновено на 17.09.24 в 16:10

След поредните тапи в "Южен" кметът успокои, че така ще е до Коледа

Огромни тапи се образуваха и тази сутрин в Пловдивския район Южен и на Околовръстно шосе в посока Пловдив.  Шофьори се оплакаха от задръствания по реновираната улица „Даме Груев“ и във вътрешността на квартал „Кючук Париж“, като част от тях споделяха, че придвижването до центъра им  е отнемало около 45 минути. Сигналите са изпратени и до кмета..

обновено на 17.09.24 в 16:09

Програмата на Пеещите фонтани започва с час по-рано през есента

От днес музикалната програма на Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина ще започва от 20:30 часа, а не както досега от 21:30 ч., съобщават от община Пловдив.  Началният час е съобразен с по-малката продължителност на светлата част на деня и наближаването на по-студените месеци от годината. Пловдивчани и гостите на града могат да се насладят на..

публикувано на 17.09.24 в 16:07