Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясни са агентите на ДС в УХТ и АУ в Пловдив

| обновено на 15.07.14 в 16:44
Снимка: БГНЕС

Общо девет преподаватели от Университета по хранителни технологии и Аграрния университет в Пловдив са били агенти на държавна сигурност. Имената им бяха публикувани днес на сайта на комисията. Осем са преподавателите от Университета по хранителни технологии и един от Аграрния университет в Пловдив.

Според изнесените данни агенти на Държавна сигурност от бившия ВИХВП са били проф.Георги Кривошиев – ръководител катедра Електротехника. Друг агент е бил Гроздан Караджов, бивш заместник-декан и декан в университета, както и  Дончо Дончев - Ръководител катедра. Сред агентите на бившата Държавна сигурност е Златка Рошкова, която е носила псевдонима Искра.

Мария Балтаджиева с псевдоним Мирослава е била зам. ректор и ръководител катедра по "Мляко и млечни продукти". Тя е професор с международна известност.  Ректорът в края на 90-те години  проф. Стефан Дичев е носил псевдонимите Дичев и Дамянов. Той е  бил ръководител катедра „Месо и месни продукти”. 

Проф. Стоян Танчев - ръководител катедра "Консервиране" е носил псевдонимите Рангел и Раковски. Списъкът завършва с Тодорка Гарчева е била вербувана с псевдонима Теодора. В УХТ са били проверени общо 54 лица. За шест от тях университетът не е предоставил необходимите документи и проверката продължава.

В Аграрния университет са били проверени 40 лица. Агент на Държавна сигурност там е бил проф. Стойчо Каров - декан и ръководител катедр. Биологично земеделие е вербуван с псевдонима Карамфилов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Голяма токова авария нарушава водоподаването в Пловдив

Електрическа авария на помпена станция "Юг" е  причината тази вечер няколко района в Пловдив да останат без вода, обясниха от   ВиК.   По сигнали в социалните мрежи, засегнати пряко са  районите "Централен", "Западен" и "Южен".   Голяма част от града е с нарушено водоподаване заради токов удар от съоръжене на EVN.  Аварийни екипи работят за..

публикувано на 17.09.24 в 20:38

Хванаха 12 хитреци да хвърлят строителни отпадъци на открито

12 акта за безразборно изхвърляне на битови строителни отпадъци са съставени за седмица, съобщи главен инспектор Тодор Боюклийски, началник на сектор „Общинска полиция“. 9 от тях са за изхвърляне на отпадъци извън контейнерите, като 4-ма от нарушителите са заловени след 22 часа вечерта зад бившите Хали на ул. „Йоаким Груев“. Два от..

публикувано на 17.09.24 в 19:37

Кола пропадна в дупка на пътя в кв. "Гагарин"

В Пловдив „Мерцедес“ пропадна в дупка, вследствие на ВиК-авария.  Инцидентът е станал на бул. „Брезовско шосе“, в квартал Гагарин, пред офис на спедиторска фирма. Малко след това колата е била изтеглена, според публикация в социалните мрежи.  Според информация на сайта на ВиК – Пловдив, аварията на водопровода е станала по обяд на..

обновено на 17.09.24 в 16:10

След поредните тапи в "Южен" кметът успокои, че така ще е до Коледа

Огромни тапи се образуваха и тази сутрин в Пловдивския район Южен и на Околовръстно шосе в посока Пловдив.  Шофьори се оплакаха от задръствания по реновираната улица „Даме Груев“ и във вътрешността на квартал „Кючук Париж“, като част от тях споделяха, че придвижването до центъра им  е отнемало около 45 минути. Сигналите са изпратени и до кмета..

обновено на 17.09.24 в 16:09

Програмата на Пеещите фонтани започва с час по-рано през есента

От днес музикалната програма на Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина ще започва от 20:30 часа, а не както досега от 21:30 ч., съобщават от община Пловдив.  Началният час е съобразен с по-малката продължителност на светлата част на деня и наближаването на по-студените месеци от годината. Пловдивчани и гостите на града могат да се насладят на..

публикувано на 17.09.24 в 16:07