Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове от 32 общини срещу нова методика за такса смет

Регионалната асоциация на общините „Тракия” се обедини против въвеждането на нова методика за формиране на такса смет от 1 януари 2015 година. Това стана ясно след съвещание на 32 общини -членки на организацията. Сред тях са и Асеновград, Първомай, Кричим и др.

Кметовете се обединиха около тезата, че не може да бъде въведена нова методика за сметоизвозване и събиране на такса смет без да е ясен резултата. Според тях новата методика ще доведе до завишаване на данъка за битови отпадъци за гражданите. „Трябва да възразим категорично срещу въвеждането на тази методика. В условията на икономическа криза тя ще се окаже сериозен данъчен товар за гражданите”, заяви заместник-председателят на асоциацията Георги Георгиев, кмет на община Тунджа. Кметовете смятат, че подобна методика няма в Европа. 

Новата методика за формиране на такса смет трябва да бъде тествана в различен тип общини и да се анализират предимствата и недостатъците й. Общинските власти смятат, че ако трябва да се прилага от 1 януари 2015г., няма технологично време да бъде разработен начина на прилагане от местните администрации, да бъде приета от общинските съвети и да се пригоди необходимия софтуер за въвеждането й.  

Кметовете-членове на РАО „Тракия” декларираха позицията си  да бъде отложено въвеждането на новата методика за формиране на такса смет и да бъде направен пилотен проект в няколко общини от различен тип.  Кметовоте ще изпратят  отрицателно становище до Министерствата на финансите и на околната среда и водите, до регионални сдружения на общини, както и до други заинтересовани институции.

Припомням, че тази седмица бизнесът и синдикатите одобриха  промени в Закона за местните данъци и такси, с които сегашната такса смет се разделя на две - една за събиране на боклука и втора за чистене на улиците. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Голяма токова авария нарушава водоподаването в Пловдив

Електрическа авария на помпена станция "Юг" е  причината тази вечер няколко района в Пловдив да останат без вода, обясниха от   ВиК.   По сигнали в социалните мрежи, засегнати пряко са  районите "Централен", "Западен" и "Южен".   Голяма част от града е с нарушено водоподаване заради токов удар от съоръжене на EVN.  Аварийни екипи работят за..

публикувано на 17.09.24 в 20:38

Хванаха 12 хитреци да хвърлят строителни отпадъци на открито

12 акта за безразборно изхвърляне на битови строителни отпадъци са съставени за седмица, съобщи главен инспектор Тодор Боюклийски, началник на сектор „Общинска полиция“. 9 от тях са за изхвърляне на отпадъци извън контейнерите, като 4-ма от нарушителите са заловени след 22 часа вечерта зад бившите Хали на ул. „Йоаким Груев“. Два от..

публикувано на 17.09.24 в 19:37

Кола пропадна в дупка на пътя в кв. "Гагарин"

В Пловдив „Мерцедес“ пропадна в дупка, вследствие на ВиК-авария.  Инцидентът е станал на бул. „Брезовско шосе“, в квартал Гагарин, пред офис на спедиторска фирма. Малко след това колата е била изтеглена, според публикация в социалните мрежи.  Според информация на сайта на ВиК – Пловдив, аварията на водопровода е станала по обяд на..

обновено на 17.09.24 в 16:10

След поредните тапи в "Южен" кметът успокои, че така ще е до Коледа

Огромни тапи се образуваха и тази сутрин в Пловдивския район Южен и на Околовръстно шосе в посока Пловдив.  Шофьори се оплакаха от задръствания по реновираната улица „Даме Груев“ и във вътрешността на квартал „Кючук Париж“, като част от тях споделяха, че придвижването до центъра им  е отнемало около 45 минути. Сигналите са изпратени и до кмета..

обновено на 17.09.24 в 16:09

Програмата на Пеещите фонтани започва с час по-рано през есента

От днес музикалната програма на Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина ще започва от 20:30 часа, а не както досега от 21:30 ч., съобщават от община Пловдив.  Началният час е съобразен с по-малката продължителност на светлата част на деня и наближаването на по-студените месеци от годината. Пловдивчани и гостите на града могат да се насладят на..

публикувано на 17.09.24 в 16:07