Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пеещите фонтани на Пловдив - като тези в Дубай

| обновено на 27.08.14 в 16:10
Снимка: Александър Димитров

Кметът на Пловдив Иван Тотев даде старт на реконструкцията на Пеещите фонтани в Цар Симеоновата градина, като последен етап от нейната реконструкция.

Обновяването ще приключи до месец май следващата година, когато Пловдив ще има фонтани, подобни на тези в Дубай. 

Те са производство на канадска фирма, която е водеща компания в света. Ще бъдат монтирани три вида фонтани, а струята на централния ще достига 20 метра.

Целия проект за реконструкция на Цар Симеоновата градина максимално се доближава до първия от 1936 година, подчерта Иван Тотев.

До Пеещите фонтани ще бъде направена реплика на чешмата с Рибарчето

.

Реконструкцията ще струва 2 милиона и 200 хиляди лева, но в нея са включени и останалите фонтани в Цар Симеоновата градина. Ще бъде възстановено и езерото с рибките, заяви Тотев.

Обновяването на Пеещите фонтани стана възможно, след като отпадна идеята за подземен паркинг. Това наложи да се подпише анекс към договора между Община Пловдив и Министерството на регионалното развитие за по-малка сума от предвидената. Цялостната реконструкция на градината ще струва 7,6 милиона лева, а не 11,4 милиона лева.

Градоначалникът е категоричен, че обновената Цар Симеоновата  ще увеличи престоя на туристите в града.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Лаута“ е домакин на фестивала “BEERLAND”

От днес до неделя парк „Лаута“ е домакин на фестивала “BEERLAND”. В програмата на фестивала е концерт с участието на Васко Кръпката и „Подуене блус бенд“, Керана и Космонавтите, Черно фередже, Светльо and the Legends, Rock’n’roll Train – трибют на AC/DC, „Атолука блус картел“. Пловдивските детски музикални школи също ще се представят на голямата..

публикувано на 13.09.24 в 08:41

АМТИИ открива новата учебна година

Музикалната академия в Пловдив открива новата учебна година.  Ректорът на Академията за музикално танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев“ Жан Пехливанов ще поздрави първокурсниците в концертната зала на висшето учебно заведение.  Деканите на отделните факултети ще раздадат студентските книжки. Предвидени са музикални и танцови..

публикувано на 13.09.24 в 08:37

Президентът ще лети на изтребител F-16 в авиобаза Граф Игнатиево

Днес в авиобаза „Граф Игнатиево“ президентът Румен Радев ще направи демонстрационен полет на изтребител F-16 по покана на Военновъздушните сили на САЩ.  В авиобазата държавният глава ще удостои с Почетен знак на президента бригаден генерал Тад Кларк, командир на 31-во изтребително авиокрило от Военновъздушните сили на САЩ в авиобаза Авиано, Италия...

публикувано на 13.09.24 в 07:42

Започва делото срещу насилника на Ванеса Цветомир Пенков

С разпоредително заседание в районния съд в Пловдив започва делото срещу 30-годишния Цветомир Пенков, обвинен за домашно насилие на жената, с която живели на семeйни начала и имат малко дете.  През януари 24-годишната Ванеса постъпи в болница след мъчителен побой от насилника.  Срещу Пенков са повдигнати четири обвинения. Те са за..

публикувано на 13.09.24 в 07:38

Пловдив е домакин на Национална конференция за редки болести

Петнадесетата Национална конференция за редки болести и лекарства сираци събира в Пловдив над 230 медицински специалисти, представители на пациентски организации, здравни власт и индустрия. Те ще споделят опит и ще се запознаят с актуални новости в областта на диагностиката, лечението и проследяването на редките болести. През последното..

публикувано на 13.09.24 в 07:34