Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министри щурмуват Пловдив за 15.09., Тотев открива в Английската

| обновено на 15.09.14 в 09:49

6205 първокласници от Пловдив и областта за първи път ще прекрачат днес училищния праг, като от тях приблизително 3 371 са от областния град. Първолаците в Пловдив тази година са с 300 по-малко и влизат днес в 145 училища. Учебната година ще започнат общо около 72 000 ученици от 1 до 12 клас. 

Всички 206 общински и държавни училища в Пловдив и областта се очаква да посрещнат годината без проблеми. Остават обаче в ремонт 5 училища в града и региона, като е възможно да има и двусменен режим на обучение на отделни места. В град Пловдив ще учат на две семни децата в СОУ „Константин Кирил Философ”, където текат ремонтни дейности. Паралелно се работи и в Професионалната гимназия по електротехника и още в две СОУ „Братя Миладинови” и „Константин Величков”. Общо 66 училища са ремонтирани в града и областта преди днешния 15 септември.

155 ще са маломерните паралелки в пловдивско - те са в Калояново, Асеновград, Първомай и Куклен.От тази година се въвежда и целодневното обучение за 5-ти клас, което е осигурено в повечето училища на града и региона.  Началникът на РИО Иванка Киркова подчерта, че е абсолютно забранено събирането на средства от родителите на територията на училищата. Това може да става само и единствено от училищните настоятелства по места.

Четирима министри от служебното правителство идват в Пловдив за новата учебна година. Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков ще открие учебната година в Търговската гимназия, където е бил във випуск 1970-а. Земеделският министър Васил Грудев ще бъде в Гимназията по хранително–вкусова промишленост, военният министър Велизар Шаламанов ще бъде гост на Образцовата математическа гимназия „Академик Кирил Попов”. Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов ще даде старт на учебната година в три училища – Езикова гимназия „Пловдив”, началното училище „Климент Охридски” и СОУ „Братя Миладинови”. Щонов е възпитаник и на трите учебни заведения. Пловдивският кметИван Тотев също ще присъства на откриването на новата учебна година в бившата Английска гимназия.

Днес започва и обучението на новия випуск в  пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий”. Тържеството ще започне с празничен молебен и водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Митрополит Николай.  Новият випуск семинаристи се състои от 14 момчета. Общо в училището се обучават 75 ученици, всички стипендианти на Св. Синод на Българската православна църква.

Засилено полицейско присъствие ще има за първия учебен ден край училищата в Пловдив и областта, увериха от областната дирекция на МВР. До всяко от учебните заведения ще има патрул, а освен за нормалното протичане на учебния ден, униформените ще се грижат също и за преминаването по пешеходните пътеки близо до училища, детски градини и ясли и при необходимост ще регулират движението на автомобилите. От днес зачестяват и проверките в питейните заведения в близост до учебните, като ще се следи, дали не се продават алкохол и дрога на непълнолетни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Български и американски пилоти участват в "Тракийско лято"

Ден за гости и медии на ежегодната съвместна българо-американска летателна тренировка „Тракийско лято - 2024“ ще се състои днес на летище Пловдив. На събитието ще присъства министърът на отбраната Атанас Запрянов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов. Присъстващите ще бъдат запознати с протичането и резултатите от..

обновено на 24.08.24 в 07:34

Мирно шествие провеждат украинските бежанци в Пловдив

Мирно шествие под надслов „С Украйна в сърцето!“ ще се проведе тази вечер от 18:30 часа в Пловдив. То ще тръгне от дом „Левски“ на Главната и ще завърши на площад „Централен“ в 19 часа.   Организатор на събитието за  33-та годишнина от Независимостта на Украйна е фондацията на Наталия Елис. Тя заедно с деца и жени, пристигнали в Пловдив, заради..

обновено на 24.08.24 в 07:34

Еко базар събира пловдивчани в Дондуковатa градина

Шестото издание на екологичната инициатива Re:Bazaar ще посрещне пловдивчани и гости на града в градината на ул. „Христо Г. Данов“, съобщиха от район "Централен".  Инициативата ще се проведе от 17 до 22 часа. Предвидени са образователни игри, свързани с опазването на околната среда и водите и различни работилници за рециклиране. Събитията се..

обновено на 24.08.24 в 07:34

Oграничават движението по част от ул. "Георги Бенев“

От 6 до 16 часа днес се спира движението на автомобили по ул. "Георги Бенев" в пловдивския район "Северен".  Причина за временното ограничаване на трафика е извършването на довършителни дейности за пускането на екслоатация на Голямоконарско шосе.  То важи за участъка от бул. ”Васил Априлов” до бул. ”Васил Левски”. Променя се и  част от м аршрута за..

публикувано на 24.08.24 в 07:20

Само 35 кандидати да са директори на училища в Пловдив и областта

Регионалното управление на образованието в Пловдив съобщи, че до конкурса за директори на 29 училища допуска 35 кандидати. На сайта на управлението са публикувани имената, които комисията по допускане определи. Там са обявени 13 кандидати, които по първоначалните критерии не отговарят за участие в надпреварата и отпадат. От РУО също така съобщиха, че за..

публикувано на 23.08.24 в 13:32