Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В политиката всичко е възможно, циркът КТБ предстои

| обновено на 06.11.14 в 16:50

Новините днес се леят и да се чуди човек как да ги подреди по важност, затова ще ги съобщя по хронология. 

Първо, БНБ отне лиценза на КТБ, а после АБВ обяви, че влиза в правителството и пренареди дори структурата му, защото Ивайло Калфин ще бъде не само социален министър, но и четвърти вицепремиер на Бойко Борисов. Грешка, която в крайна сметка се оказа вярна направиха по обед медиите като цитираха съобщение на националната банка, че отнема разрешителното на КТБ за увеличаване на капитала й с 35 милиона евро. 

В информацията на БНБ, повечето сайтове и електронни медии решиха, че се съдържа чакания финал на кризата с банката, а именно отнемането на лиценза й. Оказа се, че извода на медиите не е бил точен, направо грешен, но само за около час – два. 

Следобед дойде и новината, че БНБ отнема лиценза на Корпоративна търговска банка. Както се казва – играта свърши. Блиц коментарът сега ще бъде на финансиста Светлозар Гледачев. Здравейте.

Светлозар Гледачев: Здравейте, и на мен ми е приятно, дано и на гражданите да им е приятно, защото циркът започва – свърши едната фаза, започна същинският цирк.

Р. П.: Кое по-важното според вас – че ще имаме правителство или че КТБ вече не е банка?

С. Г.: Те и двете неща са свързани – едното е политически, а другото – финансов цирк. За правителството или за банката да говорим? Коя е по-важната тема?

Р. П.: Според теб коя  е по-важната?

С. Г.: По принцип цирка с правителството аз често коментирам във вашето радио и ги прогнозирам напред. Правителство беше ясно, че ще има, независимо какво ще става – ще има правителство. Нещо повече, не само, че това правителство ще е стабилно, и то много стабилно, ами при определени условия то ще има квалифицирано мнозинство две трети – т. е. ако Бойко Борисов направи два – три силни хода в началото, а той няма как да не ги направи, защото ако той не направи тези два хода, народа ще направи три други хода и това правителство ще падне. Нали разбирате, че ножа е опрял до кокала, както се казва на български. Така че ще има и квалифицирано мнозинство...

Цялото интервю със Светозар Гледачев може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29

От края на септември можем да се ваксинираме и за КОВИД, и за грип

На прага на есента в региона върлува предимно КОВИД, който напук на твърденията, че протича леко, въобще не е така. Пациентите се оплакват от силно главоболие, много силни болки в гърлото. Хубавото е, че продължава около 5 дни, обясни  д-р Костадин Сотиров , председател на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив.  Типичните..

публикувано на 12.09.24 в 10:09

Е-системата за автобусите е готова, от общината зависи стартът й

Нямаше технически проблеми по автобусна линия 25, в която пилотно стартира електронната система за таксуване в градския транспорт. Десетки граждани вчера са закупили билетчето си с банкова карта, съобщи управителят на фирмата-изпълнител "ТИКСИ" Николай Недялков. "Най- вероятно е вид любопитство, за да видят хората как работи системата. Очакваме с..

обновено на 11.09.24 в 11:24

Правилата на училищно ниво са най-доброто решение

Предложението на синдикат „Образование" към КТ“Подкрепа“ с промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, родителите да подписват договор с учебните заведения, че децата им няма да използват мобилните си телефони в учебните часове предизвика обществения интерес и коментари.  За програма "Точно днес“ директорът на СУ „Черноризец..

публикувано на 11.09.24 в 11:21