Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принципът е минималната заплата да е 50% от средната

Финансовият министър Владислав Горанов е предложил днес на кабинета, в рамките на тригодишната прогноза да бъде включено поетапно увеличение на минималната работна заплата както следва: от 1 януари 2015 година от 340 на 360 лв.; от 1 юли 2015 от 360 на 380 лв. ; от 1 януари 2016 г. от 380 на 420 лв.; от 1 януари 2017 - от 420 на 460 лв. 

Това каза финансовият министър на пресконференция след извънредното заседание на правителството на което бяха обсъдени бюджетните закони за 2015 г.  Горанов посочи, че с увеличаването на минималната работна  заплата ще се създаде предпоставка за увеличение на доходите и ще се отговори на очакванията, че постепенно ще се върви към сближаване на минималната работна заплата към средната. 

В момента съотношението е около 42 процента и е относително ниско за европейските стандарти, отбеляза Горанов. Той посочи, че промяната в позицията му е настъпила в резултат на консултациите със социалните партньори и позициите, изразени от няколко работодателски организации. Основните ми опасения за натиск на пазара на труда не срещнаха разбиране, добави той. 

В интервю за Радио Пловдив вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков заяви, че синдикатите подкрепят решението на правителството. Тази мярка не води до загуби в бюджета, коментира Ненчев. По думите му безпокойството е в евентуални съкращения в нископлатените сектори. 
По принцип идеята за минималната работна заплата е да бъде около 50 процента от средната заплата. В момента средната е около 800 лева, затова КНСБ настоява за 400 лева минимална, каза Ненков. С него разговаря Емил Костов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
проф. Антоанета Христова

Изборите ще се решат от корпоративния и платения вот

В преполовената предизборна кампания говорим за нейния интензитет или по-скоро за липсата му, за купуването на гласове и тяхната цена и за шансовете след седмите поред избори да има правителство. Анализът в програма "Ден след ден" е на политическия психолог Антоанета Христова . Проф. Христова каза по повод купувачите на вот : "Усещането у хората..

публикувано на 11.10.24 в 16:12

Няма решение за транспорта до Труд и Войводиново

В събота и неделя на протест излизат пловдивските села Трилистник, Труд и Войводиново.  За пореден път те ще напомнят, че имат транспортни проблеми и неспазени обещания към тях от страна на местните власти. В Трилистник от миналата година настояват да се изгради жп надлеза, за да не изминават десетки километри по заобиколни лоши пътища или да се..

публикувано на 11.10.24 в 15:50

Първият частен пътнически влак все още загрява на старта

Все още не е ясно кога ще започне движението на първия частен пътнически влак у нас. Васил Лясков, изпълнителен директор на ПИМК Рейл Експрес-компанията, която има лиценз за пътнически превозвач, каза пред Радио Пловдив, че все още тече подготовка за това. "Надяваме се скоро. Все още не можем да дадем конкретна дата за това. Все още сме в процес на..

обновено на 11.10.24 в 15:29
Веселина Карапеева

Обучението по математика трябва да се засили

Ще се стигне ли до увeличение на броя на децата, които се приемат в математическите гимназии, за което настояват водещи математици у нас?  Веселина Карапеева, директор на пловдивската Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“ заяви, че подкрепя идеята  да се дава шанс на децата да изучават профилирано и засилено предметите, към които имат..

публикувано на 11.10.24 в 11:00

Трети сезон на EX ANTE тръгва по Радио Пловдив от 3 ноември

От 3 ноември по Радио Пловдив стартира трети сезон на ЕХ АНТЕ с икономиста Георги Стоев. „Отново на фокус ще е икономическото и критичното мислене. Този път малко повече акцентирам върху това как родителите и учителите могат да помагат на децата да прилагат икономическо мислене в училище, а и в живота. Това е важно, тъй като живеем в..

публикувано на 11.10.24 в 10:23