Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва ли децата-таланти да "работят", или е по-добре „да си играят на пясъчника пред блока“?


От известно време българското общество е много чувствително на тема какво трябва да правят талантливите деца. Да развиват своя талант, което означава да репетират или тренират по цели дни, често пъти включително и събота и неделя, след това да участват в концерти или състезания и в крайна сметка от малки да заживеят със статута на известни личности и дори звезди. Или да оставят таланти си, един ден евентуално да се прояви, да си играят на криеница с останалите деца пред блока или на пясъчника и да се радват на нещо, което в България се определя като „безгрижно детство“.

В предаването „13-тия час“ на Радио Пловдив се сблъскаха тези от двете страни на въпроса. Мненията варираха от „техните мениджъри стават капиталисти на гърба на невинността, а родителите са замаяни от подхвърлените трохи, с които искат да си покрият разходите дали ги за отделната школа или тренировка“ до „Голяма част от тези деца искат да "работят" и ние родителите трудно ги измъкваме от залите. След това искат да покажат пред света какво са "изработили".За една част от децата е наказание да им вземат телефона или компютъра , за другите да ги спрат от тренировка -"работа" – мнения от Фейсбук.

На живо в ефир въпросът коментира Кремена Шопова – председател на „Българска федерация по спортни и танцови дисциплини“. Тя заяви, че и като майка на талантливи деца, и като ръководител и откривател на деца-таланти, всички които притежават качества, определени като някакъв „талант“ са длъжни да го развиват и да го показват пред другите, което преминава и през страшно много труд.

За радост на пловдивската публика и таланти само след броени дни отново ще има чудесна сцена за среща между творци и ценители в станалия вече традиционен Перлен бал на Пловдив, който ще се проведе на 13.12.2014г. в залата на Военния клуб в Пловдив от 19.00ч., организиран от Сдружение за Изкуства „ЕРА-3000“ със съдействието на Община Пловдив

Подробности чуйте от аудио откъса от предаването „13-тия час“ на Радио Пловдив.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Ивелин Попов

Ивелин Попов наказан за мача с "Арда"

Капитанът на "Ботев " (Пловдив) Ивелин Попов ще пропусне гостуването на "Арда" в Кърджали от 9 кръг на Първа лига. Опитният футболист бе наказан от ДК на БФС за 1 мач и с глоба от 300 лева заради червения картон при победата срещу "Берое" с 1:0 в Стара Загора. Двубоят в Кърджали е от 20:00 часа в понеделник. Клубът пък е глобен с общо 1300 лева заради..

публикувано на 18.09.24 в 13:34
Гришо и Ноле в

Гришо и Ноле сътвориха невиждано шоу в "Арена София"

Григор Димитров и Новак Джокович сътвориха незабравимо шоу пред 12 500 зрители в "Арена София" снощи. Двамата се изправиха един срещу друг в демонстративен двубой. Победата грабна българинът с 6:4, 2:6, 10:6. Феновете се насладиха на тенис от най-високо ниво. Не лисваха и забавни моменти и много усмивки по трибуните. В залата бяха легендарните..

публикувано на 18.09.24 в 07:20
Тодор Неделев и бременната Анита

Тодор Неделев стана баща на момиче

Халфът на "Лудогорец" и бивш капитан на "Ботев" Пловдив (Тодор Неделев) вече е горд татко на момиче. Неговата половинка Анита го дари днес с дъщеря, която щастливите родители кръстиха Елиа. Бебето е в отлично здравословно състояние и с перфектни мерки - 3,6 кг. тегло и 50 см. височина. Анита и Тодор изказват благодарност на д-р Светлана Петрова,..

публикувано на 17.09.24 в 16:51
ЦСКА (София) с класика в

ЦСКА с 3:0 като гост на Локомотив (Сф)

ЦСКА победи "Локомотив" (София) с 3:0 като гост в мач от изтегления 12-и кръг в Първа лига. На стадиона в квартал "Надежда" "червените" стигнаха до първи успех под ръководството на Александър Томаш и го направиха при завръщането на верните си привърженици. Клубът бе наказан заради ексцесиите в баража с ЦСКА 1948 в края на миналия сезон. Томаш, който в..

публикувано на 17.09.24 в 09:39
Янаки Милев

Милев обърна Аревало и осигури победа за България над Салвадор

Янаки Милев спаси три мачбола и България се наложи над Салвадор с 3:2 победи за Купа „Дейвис“ България постигна много трудна, но изключително сладка победа над Салвадор с 3:2 успеха в мач от Световна група II за Купа „Дейвис“. В последната среща на сингъл Янаки Милев спаси три мачбола и победи с 2:6, 6:1, 7:6(6) Марсело Аревало (шампион в мъжките двойки..

публикувано на 16.09.24 в 16:42