Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията не разследва, прокуратурата й помага,съдът съди от "празна папка"

Лаконичен в предположенията си за това как ще се развие разследването около мистериозната изчезване на Петко Сертов- ген. Василев - бивш шеф на полицията и експерт по въпросите на сигурността. 

Васил Василев: Аз го познавам г-н Сертов, работил съм с него дълги години. Той е един леко затворен човек, безкрайно интелигентен, но да ви кажа в последно време, в последните няколко години не знам нищо за личния му живот, за някаква дейност, която да е провеждал, така че единственото, което мога да ви кажа това ще бъдат някакви, за мене, тип клюка, която не знам дали ще бъде вярна или дали въобще може да се приеме. Всичките тези хора, които сега работят по издирването му те трябва да кажат какъв ще бъде резултата – има ли нещо общо с тези версии, които се чуват – било за миналото, за връзки, за информация, която знае, може да излезе съвсем тривиална битова история, така че трябва да се изчака кога компетентните хора, тези, които са ангажирани с издирването и с анализа на сигналите да кажат нещо по-конкретно.

Р. П.: За вас като полицай показателно ли е, че той е оставил телефоните си вкъщи преди да излезе, да напусне дома си?

В. В.: Не мога да ви кажа това нещо дали ги е оставил, но може да навежда на някаква мисъл това. Чувам сега, че отишъл да изтегли пари, казват, че бил отпаднал след някаква тежка операция. Разбира се, всичко това са компоненти, които те навеждат да вървиш в една посока на разследване. Не знам. Дано е жив и здрав човекът и да се покаже, желая му само добро.

Р. П.: Няма да дълбая повече. Разбирам, че включително и човешка етика ви въздържа да правите големи предположения, но все пак вие казвате аз го познавам, интелигентен човек, балансиран, най-малкото заради опита в такива служби, обикновено това са хора, които са с добре тренирана психика дори, но към някаква лична драма и проблем ли?

В. В.: Много е възможно, госпожо, много е възможно. Не искам да се вмъквам в този сегмент на живота му, но какво значи – човек може да има страхотна психика, но когато става въпрос за него много лично това може да промени психиката. Така мисля. Пак ви казвам – желая му всичко добро и дано всичко завърши благополучно.

Р. П.: Доколко пък  по-тежка би била прогноза, предположения, донякъде и спекулация, че информацията, която той знае покрай оглавяването на ДАНС, предишния му опит в службите, службата БОРКОР, на която също беше начело, могат да са в основата на някакво посегателство върху неговата личност?

В. В.: От тогава минаха много години. Разбирате ли? Не знам доколко тази информация ще е жива, така да се каже. Ако е за тогава можеше да стане много преди, когато той излезе от там и беше носител на такава информация. Минаха години, информацията се променя, не знам тази версия колко ще е правдоподобна.

Р. П.: Имат ви капацитет нашите служби, вашите колеги да действат бързо, адекватно в такива ситуации? Провокирам ви сигурно, провокирам лоялността ви към системата, но...

В. В.: Казусът е труден, да знаете, изключително труден. И ако това е един тест, много сериозен тест за службите.


С ген. Васил Василев разговаряме и за гнета на битовата престъпност, както и за полицейската охрана на спешните лекарски екипи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

обновено на 19.09.24 в 14:24

Българският еврокомисар получава добър ресор

"Имайки предвид, че това беше област в ресора и на последните двама български комисари, това беше най-естественият избор. Обикновено винаги титулярът наследява своя ресор, макар и да има и изключения, а ако се сменя, се търси да се запази същият ресор. Сега се вижда приемственост и не трябва да се търсят знаци в ресора". Това заяви политологът и бивш..

публикувано на 19.09.24 в 12:30
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад", коментар за ресора на новия ни..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23