Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С името на Ботев сме част от световната култура

Ася Николова

Във фокуса на деня, заради великото име на българина, оставил светла следа в националаната ни памет – Христо Ботев, център ще бъде Калофер. 

Търсим връзка с директора на Националния музей „Христо Ботев” Ася Николова.  Това, което ни остави Ботев – огненото слово, познати ни от неговата поезия и публицистика и досега остава без аналог  с искреното и пророческо осъзнаване на редица истини с общочовешки мащаб. Големият българин, ако не се лъжа, ни остави едва двайсет стихотворения, но това, което го превърна в легенда е будният му дух, устремен към свободата, отвоюването на която прави един народ достоен винаги за уважение. Усеща ли се и днес тази атмосфера, този дух в Калофер?

Ася Николова: В Калофер – родният град на гения на България Ботев, днес се стичат всички българи, които вярват, помнят и са убедени, че Ботевото слово, неговото дело ще се предават от поколение на поколение докато има България, защото при Ботев свободата не е самоцел. Тя е вътрешна потребност и затова той много точно е казал, че само този, който е свободен само той може да се нарече човек в истинския смисъл на думата. За Ботев свободата не е нещо външно, привнесено – ти може да живееш в условията на угнетеност, на това да нямаш политическа или социална свобода, но вътре в себе си ти можеш да бъдеш достоен и свободен човек и да се бориш със средствата, които ти имаш – той със словото, с делото за свободата на всички, защото това е правото на всички човеци – да бъдат свободни и да осъзнаят тази свобода, за да могат да достигнат своето съвършенство.

Р.П.: Г-жо Николова, слушам внимателно това, което казвате действително, думи, които не можем да подложим на съмнение, но как младите хора, които днес влизат в музея всъщност се отнасят към онова, което могат да видят, което музея представя от фондовете си в експозицията? Чувства ли се отношението на влизащите вътре в този храм на българщината като действително към нещо много свещено заради оставеното от Христо Ботев и днес?

А. Н.: За съжаление много малко са фактите, предметите, материалното, оставено ни от Ботев. Само четири предмета са останали от него – неговият личен часовник и писалищните му принадлежности. Но най-радостното за музейните специалисти е, че посетителите, които идват при нас идват с чувство на осъзната необходимост и потребност да влязат, да научат повече за Ботев, за този, който със слово, с дело е помогнал щото да сме свободни и свободни дори да говорим глупостите по негов адрес или по адрес на всичките ни велики предци и излизат от музея много по-българи, много по-осъзнати, че наистина ние сме част от световната култура. С имена като Ботев, Каравелов, Левски, Вазов ние се нареждаме в редиците на най-достойните народи в света. Защото Ботев не е наш, само наш национален герой, това е най-превежданият български поет...




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" разговор за човека и неговата безкрайност

В "Срещите" ще разговаряме с автора на великолепната книга "Хора с прякори" проф. Божидар Манов, която беше сред номинираните за Националната награда "Христо Г. Данов". С проф. Манов си говорим за човека и неговата безкрайностт, както за добродетелността и мерзостта, за величието и падението.

обновено на 06.07.24 в 10:13

Започва първият национален конкурс "Милчо Левиев"

Първото издание на Националния музикален конкурс „Милчо Левиев“ стартира днес в Пловдив и ще продължи до 11 юли.  Той е предназначен за млади български пианисти на възраст от 10 до 25 навършени години.  Форумът включва провеждането на майсторски класове, ще бъде открит официално с концерт, а на финала ще има заключителен гала концерт, когато ще..

обновено на 06.07.24 в 07:33

Стартира "Шекспирова Паталеница" за 25-ти път

Със "Сън в лятна нощ" ще започне "Шекспирова Паталеница", която тази година ще се проведе за 25-ти път в двора на Основно училище "Константин Величков" в пазарджишкото село Паталеница. Постановката ще бъде изиграна от театрална школа "Пластилин“. Режисьор е Людмила Даскалова, асистент е Детелина Стойчева, сценографията е на Елена Иванова, а пластиката..

публикувано на 06.07.24 в 07:33

"Кармен" завладява Античната сцена на Пловдив в събота

Операта „Кармен“ от Бизе се завръща на Античния театър с премиерна международна  продукция на режисьора Урсула Хорнер в програмата на фестивала OPERA OPEN на 6 юли от 21 часа.  В централните роли са поканени огненото сръбско мецосопрано Любица Вранеш, португалският тенор с успешна кариера на европейската сцена Карлос Кардосо и полският бас Даниел..

публикувано на 05.07.24 в 11:46

Стартира тридневен събор "Куклен фест"

Третото издание на Регионалния събор „Куклен фест“ започва от днес. В рамките на 3 дни посетителите могат да се насладят на богата музикална програма, гайдарски състави, алея на занаятите, детски център, игри и забавления за малки и големи, вкусна храна и много изненади - обясняват организаторите.  Градусът на настроението ще вдигат популярни..

обновено на 05.07.24 в 10:25