Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цар Киро остава в ареста

Снимка: БГНЕС

Кирил Рашков, известен като Цар Киро, ще остане в ареста поне до 10-и март, реши окончателно Апелативният съд в Пловдив. На тази дата изтича максималният 8-месечен срок, в който законът допуска престой в ареста.

Апелативните съдии потвърдиха постоянния арест и отказаха да го заменят с домашен, въпреки че защитата пледира за влошено здравословно състояние на  Цар Киро. 

Рашков може да бъде освободен на 10-и март, ако дотогава Специализираната прокуратура не внесе в съда срещу него обвинителен акт, стана ясно след днешното съдебно заседание. 

На него изненадващо двамата адвокати Иван Димов и Росица Драгинова поискаха Апелативният съд да си направи отвод заедно със заместник-апелативния прокурор Божидара Попова, тъй като последното обвинение срещу Рашков е за организирана престъпна група, което изисква с него да се заеме Специализираният съд в столицата. 

Съдия Васил Гатов обаче обясни, че ако се повдигне такъв спор, той може да удължи престоя на Рашков в ареста извън законовите 8 месеца, което е в нарушение на Европейската конвенция за правата на човека. Затова Гатов оповести решението на 3-члениия състав на Апелативния съд, който уважи искането на прокурора Божидара Попова, Цар Киро да остане в ареста. В мотивите си тя наблегна, че има по-голяма опасност Рашков да извърши ново престъпление, отколкото да се укрие. 

Представителката на обвинението подчерта, че в иззетия от дома на Цар Киро компютър са открити „интересни неща”, които засега са известни само на наблюдаващия прокурор от Специализираната прокуратура. Припомням, срещу Рашков има повдигнати обвинения за контрабанда и съхраняване на 501 грама живак, както и на нерегистрирани сребърни и бронзови монети. Кирил Рашков е в следствения арест вече 7 месеца, след като през юли миналата година бе задържан при зрелищна акция на ДАНС пред хотела му в Пловдив.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отпушиха движението по Асеновградско шосе

Отпушено движението на Асеновградско шосе на изхода за  Пловдив. То бе затруднено п оради изпаднали метални тръби от товарен автомобил. На място  бяха полицейски служители, които регулираха движението. То бе възстановено към 18.30 часа 

публикувано на 12.09.24 в 17:51

Усилията на служебния кабинет са да повиши доверието в изборите

От Пловдив стартира поредица от срещи на министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор по провеждането на изборите, с областните управители и представители на служби ГРАО. На днешната среща присъстваха представители на областните администрации в Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково. „Особено внимание ще обърнем..

публикувано на 12.09.24 в 15:48

Пуснаха движението по "Кукленско шосе", през уикенда слагат маркировката

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри ремонтираната 850 метрова отсечка от бул. "Кукленско шосе" от улица "Индустриална" до митницата. Това е последната - трета част от ремонта на пътя от плана за тази година.  Финасирането му в размер на 5 милиона беше предоставено целево от държавата в началото на годината. Сменен е водопроводът по трасето,..

публикувано на 12.09.24 в 13:50

Пътят към Кючука ще минава през моста "Тодор Александров"

Бетонният мост ще носи името на революционния деец на ВМРО Тодор Александров. Това решиха общинските съветници, като приеха почти единодушно предложението на „Браво, Пловдив“. Предложението беше прието след почти едночасов дебат, в който се включиха почти всички политически сили и дори беше предложено мостът да бъде кръстен „Бяло море“...

публикувано на 12.09.24 в 13:49

Съдът изслуша свидетелите по делото "Дебора" и пак пусна Георгиев под домашен арест

На днешното заседание по делото пловдивският Районен съд определи по-лека мярка за неотклонение "домашен арест" на Георги Георгиев, обвинен по случая "Дебора". Предишното определение беше протестирано от прокуратурата на горна инстанция и мъжът бе върнат в ареста.  Мотивът сега е, че ключовият свидетел, на когото е можело евентуално да се..

публикувано на 12.09.24 в 13:39